Tot je valt – Lidewij Martens

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Titel: Tot je valt
Auteur: Lidewij Martens
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 9789402728200
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 222
Waardering: ★★★★★

Een paar weken geleden zag ik op Facebook een oproep van uitgeverij HarperCollins dat zij op zoek waren naar lezers voor het review team voor het boek Tot je valt van Lidewij Martens. Het verhaal klonk erg mooi en ik reageerde. Inmiddels heb ik een exemplaar van dit boek ontvangen in ruil voor een recensie.

Waar het boek over gaat

Tijdens de overtochten die Nico als veerman maakt denkt hij aan zijn dochter Geesje. Aan hoe ze eet, hoe ze praat om hem af te leiden en hoe ze haar onstuitbare drang om steeds minder te eten probeert te verbergen.

Zo groot als haar verlangen is om haar vader weer gelukkig te maken na een verbroken huwelijk, zo groot is Geesjes eigen verlangen om niet te hoeven voelen. Geesje en Nico laten de lezer niet los, zoals ze elkaar niet los kunnen laten. Beiden proberen elkaar te redden, maar Nico’s leven wordt gedomineerd door onmacht, dat van Geesje door wilskracht. Als op een dag een jong meisje Nico’s stuurhut binnenstapt, dat zich niet laat wegsturen en aan Geesje doet denken, raken hun levens verstrengeld.

Tot je valt is een hartverscheurend mooie roman over een dochter en haar vader die machteloos moet toezien hoe zij hem ontglipt.

Mijn mening over het boek

Tot je valt speelt zich zowel af in het verleden en als in het heden van vader Nico. Daarnaast krijg je als lezer af en toe een kijkje in de gedachten van Geesje zelf. Die combinatie zorgt voor een mooi en compleet plaatje. 

Het boek vertelt het verhaal van vader Nico en zijn dochter Geesje die samen proberen te overleven na het vertrek van Geesje’s moeder Lieke. Het wordt al snel duidelijk dat dit Geesje niet gelukt is en dat Nico zich schuldig voelt en eigenlijk niet verder kan met zijn leven. Wat er precies gebeurt is, lees je stukje bij beetje terug in het verhaal. Ook zie je dat Nico in het heden geprikkeld wordt door een meisje dat hem aan Geesje doet denken en dit zorgt ervoor dat hij weer gaat voelen. 

Ik ben geen expert op het gebied van eetstoornissen, maar heb vaak gelezen dat er doorgaans meer speelt dan mooi/dun willen zijn, het tellen van calorieën en misschien zelfs wel meer dan het willen hebben van controle. In Tot je valt krijg je meer inzicht in de ziekte van Geesje en voel je mee met wat zich afspeelt in haar hoofd en leven. 

Ik vond Tot je valt een heel ontroerend verhaal. De complexe band tussen een vader en zijn tienerdochter wordt mooi weergegeven. Hij kijkt wel naar haar en ziet de veranderingen, maar het duurt even voor hij zich realiseert dat het mis gaat. Als een echte vader wil hij alles voor zijn dochter doen, maar zij laat zich niet zomaar helpen. Hoewel ik de uitkomst eigenlijk al kon voorspellen, hield ik ergens steeds de hoop dat het Nico zou lukken om Geesje te helpen. Als er zoveel liefde is, mag het toch niet misgaan? 

Ik werd erg emotioneel van het einde van het boek. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats. Toen het boek uit was, stroomden de tranen nog een tijdje over mijn wangen. Tot je valt is een boek dat me nog lang bij zal blijven. 

Ben je benieuwd naar Tot je valt? Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.