Vijf tips van de kraamhulp waar ik echt iets aan had

geplaatst in: Mama | 0

Tijdens mijn kraamweek kwamen er twee verschillende kraamhulpen bij ons thuis. We hadden het geluk dat ze beide – hoewel enorm verschillend – erg fijn waren. Ze waren lief voor Marcel en voor mij, hebben me veel geleerd over de verzorging van de kleine en goed geholpen. Naast de hulp tijdens die eerste tien dagen, heb ik ook een flinke lading tips van ze gekregen. Veel dingen wist ik zelf al of had ik gelezen in een boek, maar er waren ook dingen waar ik echt iets aan had. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg tips en trucs waardoor je geen dure dingen aan hoeft te schaffen, omdat je ze in de praktijk niet zo vaak of niet zo lang gebruikt. Ik wil graag vijf tips van mijn kraamhulp met jullie delen.

5 tips van de kraamhulp

1. Een ‘babynestje’ maken van het voedingskussen

Mijn voedingskussen was tijdens de zwangerschap al een uitkomst. Omdat de borstvoeding niet lekker liep, gebruikte ik hem al snel niet meer om te voeden. Wel vonden we het een goed idee om Marcel erop te leggen, zodat hij een soort van ‘nestje’ had om te slapen als hij bij ons in bed lag. Ik wilde meteen naar de winkel rennen om zo’n extra hoes te kopen, waardoor de baby een poef heeft waardoor hij niet tussen de twee helften van het kussen valt. Dat kon anders, aldus de kraamhulp. Ze pakte een gewone kussensloop uit de la en duwde het voedingskussen erin. Marcel is nu elf weken oud en ligt nog steeds graag op deze manier op het voedingskussen. Ideaal.

2. Speentjes steriliseren

Je kunt natuurlijk een apparaat aanschaffen waarmee je de flessen en spenen kunt steriliseren in de magnetron. Wij wilden daar mee wachten, omdat je natuurlijk ook gewoon een grote pan water op het vuur kunt zetten om alles uit te koken. Dat is geen rocket science. Nu hoef je natuurlijk niet altijd een hele pan vol met spenen en flessen uit te koken. De kraamhulp gooide soms ook de fopspeen of flessenspeen in een mok met water. Wanneer je deze twee minuten in de magnetron zet, zijn de speentjes ook weer goed schoon. Dat scheelt vooral een hoop tijd.

Advertentie3. Badthermometer

Ons badje heeft een ingebouwde thermometer. Dit wilde ik graag, omdat ik het gevoel had dat we beiden de temperatuur van het badwater niet goed in konden schatten. Ik heb altijd koude handen en Pel heeft altijd warme handen. Hij doucht graag koud, ik het liefst super heet. Wat een lekkere temperatuur is voor de baby, laten we dus maar afhangen van de thermometer. Dan zitten we altijd goed.

We hebben naast het badje ook een tummytub. Marcel vindt het heerlijk om daarin te zitten en het is sneller en makkelijker om hem even snel in bad te doen op die manier. Helaas zit daar geen thermometer in. In plaats van een aparte badthermometer aan te schaffen, leerde ik dat ik de gewone thermometer kan gebruiken. Je weet wel, dat ding waar je de temperatuur van de baby zelf ook mee op kunt meten. Simpele oplossing, maar eentje waar ik zelf dus niet aan had gedacht.

Advertentie4. Sokjes over een pakje

Marcel was met zijn 48 centimeter een klein mannetje toen hij geboren werd. Hij verzoop werkelijk in zijn kleding met maatje 50, maar was wel te groot voor maatje 44. Zijn broekjes, pyjama’s en boxpakjes waren dus veels te groot in het begin. Voor ons gevoel zat dat vast niet lekker voor de kleine. De meeste pakjes en shirtjes konden we omslaan, maar de broekjes en pakjes met voetjes eraan vast waren in het begin gewoon écht te lang. Door slofjes of sokjes over die kleren heen te schuiven, bleven ze een stuk beter zitten. Ideaal. En na twee weken paste het allemaal prima en was het geen probleem meer. Ik hoefde op deze manier dus niet op zoek naar andere broekjes voor hem.

5. Luiertas

Even snel de deur uit gaan, is er niet meer bij zodra je een kleintje hebt. De allerbeste tip die ik kreeg (en die ik ook best zelf had kunnen verzinnen), is dat je de luiertas het beste in kunt pakken wanneer je thuis komt. Je weet op dat moment precies wat je onderweg gebruikt hebt en zo voorkom je dat je de volgende keer zonder melkpoeder, luiers of reservekleding komt te zitten. Wanneer ik thuis kom, gooi ik de gebruikte spullen in de was of in de keuken en ik vul vervolgens alles weer aan.

Nu we het toch hebben over de luiertas: Zorg ook voor een extra shirtje voor jezelf wanneer je op pad gaat. Ik leerde dat op de harde manier. Baby’s vinden het nog wel eens leuk om tijdens het boertje een deel van de fles eruit te gooien en je zult de eerste niet zijn die de rest van de dag naar babymelk ruikt en met een vlek op haar shirt rondloopt.

Ik hoor je denken: Mijn luiertas zit propvol met spullen (net zoals mijn gewone handtas altijd meer lijkt op een hutkoffer dan op een handtas), maar ik ben dan ook overal op voorbereid. Zelf vind ik dat wel zo prettig en het voorkomt een hoop stress onderweg.

Heb jij nog tips voor andere (aanstaande) moeders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.