Tips voor een geslaagde verjaardag

geplaatst in: Familie, Life | 2

Een aantal weken geleden vierden we Marcel’s eerste verjaardag. Het weekend is erg goed verlopen en we hebben er weinig stress voor gehad. Dit komt omdat ik er van tevoren goed over nagedacht heb wat ik wilde, wat handig zou zijn en hoe we het konden aanpakken. Zoals gewoonlijk maakte ik een heleboel lijstjes, zodat ik alles netjes kon afstrepen. Vandaag vertel ik hoe ik het heb aangepakt en wat ik de volgende keer weer zou doen. Dit zijn mijn tips voor een geslaagde verjaardag.

marcel jarig

Maak lijstjes

Geloof me, je kunt meerdere dingen op een lijstje zetten. En dat gaf mij enorm veel rust. De lijstjes die ik in mijn notitie boekje had staan waren:

 • Wat moet ik nog regelen;
 • Wie willen we uitnodigen;
 • Wie komen er daadwerkelijk;
 • Wat moeten we kopen.

Zorg voor rust

Rust inbouwen is fijn, niet alleen voor de kleine, maar ook voor jezelf. Wij planden de feestjes tussen 14.00 en 16.00. Zo wist ik zeker dat Marcel van tevoren een middagdutje kon doen. Ook verdeelden we het feest over meerdere dagen. We wilden veel mensen uitnodigen en ik had het idee dat dit teveel zou zijn voor Marcel. Daarom hebben we de verjaardag opgesplitst.

Vraag om hulp

Je hoeft niet alles zelf te doen. Hulp vragen kan ook voor rust zorgen. Ik vroeg aan onze ouders of we de verjaardagen bij hen mochten vieren. Niet alleen hebben onze ouders meer ruimte, maar zo hoefden wij op de dag zelf alleen te zorgen dat Marcel aanwezig zou zijn. De rest hadden we uitbesteed of van tevoren gedaan. Uiterlijk een dag van tevoren heb ik de boodschappen en decoratie afgeleverd bij onze ouders. De taarten heb ik van tevoren besteld en ik had aan onze ouders gevraagd of zij die op wilden halen bij de bakker.

Cadeautjes

Kinderen hebben al zoveel en ik zou zelf ook niet goed weten wat ik voor de kinderen van een ander moet kopen. Voor Marcel vond ik dat ook moeilijk. Veel mensen vroegen om cadeautips. Ik heb eerlijk gezegd dat hij eigenlijk alles al heeft en dat geld of een cadeaubon ook prima is. Ik vertelde ze bij elke winkels ik graag kleding koop voor Marcel. Ook liet ik weten in welke maat ze eventueel kleding konden kopen en dat speelgoed voor 18+ maanden ook prima is, omdat ik dan een deel weg kan leggen voor over een paar maanden. Zo kreeg hij een mooie mix van speelgoed, boekjes, kleding en cadeaubonnen/geld. Leuk voor hem en leuk voor later. Kortom, als mensen vragen wat ze kunnen kopen of meenemen voor jouw kleine, geef eerlijk aan wat jij graag zou krijgen voor hem of haar. Dat vinden zij fijn en jij zit niet met cadeautjes waar je niets aan hebt.

Maak afspraken, maar probeer zelf ook te genieten

Het handige van bij onze ouders zijn, was dat we er niet alleen voor stonden. Wij hielpen we mee met het inschenken van de koffie en het uitdelen van de taart, maar er was ook ruimte om te genieten van Marcel. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te helpen met het uitpakken van zijn cadeautjes, zodat ik ook zag wat hij kreeg en van wie. Dat was leuk, want dan kon ik ze ook bedanken. Helaas heb ik nog altijd het gevoel dat ik lang niet iedereen echt gesproken heb, maar dat heb je altijd met verjaardagen en feestjes. Je bent gewoon te druk met andere dingen.

Iets wat ik zelf vergeten ben, is foto’s maken. Ik heb van de eerste dag wel wat foto’s, maar van het tweede feestje helemaal niet. Ik zou een volgende keer aan iemand anders vragen om dit op zich te nemen, want het is wel zonde dat we nu niet veel foto’s hebben van dit fijne weekend. Verder vind ik dat het best goed gegaan is voor een eerste keer. We waren echt een goed team, samen met de rest van de familie.

Heb jij nog aanvullende tips voor een geslaagde verjaardag?

2 reacties

 1. PatriciaD

  Grappig dit zou allemaal bij ons niet werken 🙂 begint al bij het ouders deel… Ik heb ze niet en die van olivier wonen 2.5 uur verder (en komen uberhoubt niet standaard op het feestje zelf…)
  Wij wonen gelukkig wel groot qwa tuin… De winter verjaardag van freja is ons huis eigenlijk te klein maar zo net na de sint is het nooit echt druk….

  Wij nodigen altijd iedereen uit op een bepaalde dag in het weekend. Meestal zaterdag omdat we een groepje “plakkers” hebben die tot diep in de nacht blijven om vuurtje te stoken en gezellig te zijn…
  We gaan “open” rond een uur of 2 tot men weg is 🙂 we hebben een “eerste drankje krijg je daarna weet je waar de koelkast staat” beleid 🙂 doet iedereen in onze kring dus is niet raar…
  We zorgen altijd voor eten! Bbq, soep, enz… Iedereen blij!

  Qwa cadeautjes maakte ik vroeger zelf een lijst… Maar nu ga ik samen met ze zitten en maak ik een lijstje.nl met ze! (Ook voor de sint) daarnaast zet ik in de uitnodiging algehele interesses en dat bartbonnen ook goed zijn

  Wij nodigen dus wel iedereen op 1 dag uit. Reden is omdat we met freja gemerkt hadden dat ze het echt TE vond… Dan is ze 8 dec. Jarig en heb je eerst al die sint dingen en dan je verjaardag en je feestje en mijn schoonfamilie had eerst de neiging een andere dag met zijn alle te komen…. Dan kwam kerst en explodeerde freja echt!
  Aurea trok meer dan 2 feestjes ook niet… Ze heeft het trakteer feest op school en dan haar verjaar feest en als de schoonfamilie dan nog een feestje wilde was het kind echt 2 weken onhandelbaar… Dus nu is de keuze “kom op het feestje of niet!” Jammer de bammer dan maar ik met mijn gezondheid redde het ook niet meer!!
  Nou ja ieder zijn ding 🙂 als het kind maar echt voelt dat het zijn/haar feestje is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.