Recept: Zuurkoolovenschotel

geplaatst in: In de keuken | 0

Gisteren maakte ik mijn zelfbedachte zuurkoolovenschotel. Ik was blij dat ik hem weer een keer maakte en poste er een foto van op Instagram. Ik kreeg veel leuke reacties en er waren verschillende mensen benieuwd naar het recept. Nu ben ik geen food blogger en ook geen chefkok, maar ik deel mijn recept met jullie. Wie weet zijn er wel meer mensen die het lekker vinden. Het recept hier onder is voor ongeveer vier personen.

Ingrediënten

  • Pakje met 500 gram zuurkool;
  • 500 gram gehakt;
  • 250 gram spekjes;
  • 800 gram aardappelpuree;
  • Geraspte kaas;
  • Peper;
  • Kerriepoeder.

Recept

De voorbereiding kost mij ongeveer 10 minuutjes. Verwarm je oven vast voor op ongeveer 200 graden. Daarna kun je de ingrediënten erbij pakken. Ik gebruik twee koekenpannen. In de ene bak je de spekjes uit. De tweede gebruik ik om het gehakt te rullen. Hier voeg ik wat peper en kerriepoeder aan toe voor wat meer smaak. (Hier kun je natuurlijk mee variëren, want er zijn genoeg lekkere kruiden te verzinnen.) Ondertussen maak je ook de aardappelpuree. Ik kies meestal voor de magnetronvariant, in verband met de makkelijkheid en snelheid, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Laat de zuurkool ook alvast even uitlekken.

Als je dit allemaal gedaan hebt, kun je de ovenschaal gaan vullen. Vet de bodem van de schaal even in en bedek de bodem van de schaal met de helft van de aardappelpuree. Giet het vet van de spekjes af en verspreid deze over de aardappelbodem. Daarna volgt een laag zuurkool. Ik kies er bewust voor om maar één zakje zuurkool te gebruiken, omdat deze smaak anders teveel gaat overheersen (daar worden de mannen niet echt blij van!) Na de zuurkool volgt een laag gehakt. Vervolgens verdeel je de tweede helft van de aardappelpuree over het gehakt heen en je maakt het af met geraspte kaas.

Ondertussen is de oven vast opgewarmd. Zet de schaal in het midden en laat het geheel ongeveer 30 minuten in de oven staan.

Variatie

Heb je zin om het net even anders te maken? Ik laat soms de spekjes weg en ik voeg dan in plaats daarvan rozijntjes toe aan het gehakt. (Het is verstandig om de rozijntjes voor het gebruik een aantal uur te laten wellen in water of iets sterkers.) De combinatie van gehakt en rozijnen is lekkerder dan je misschien zou verwachten en het geeft een wat zoetere smaak aan het gerecht. Dit maakt het voor sommige mensen weer net wat aantrekkelijker.

 

Ik zou zeggen: Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.