Recept: Crockpot Chili

geplaatst in: In de keuken | 4

Het was alweer een tijd geleden dat ik mijn crockpot gebruikte. In de lente maakte ik nog een paar keer kippensoep waarbij ik de bouillon maakte in mijn crockpot, maar in de zomer bleef hij in de kast staan. Nu vond ik het tijd worden om hem weer te gaan gebruiken. Het is tenslotte tijd voor lekker gestoofd rundvlees en andere winterse gerechten. Vorige week had ik zin om wat anders te maken. Ik typte ‘crockpot’ in op Pinterest en liet me verrassen. Ik kwam heerlijke recepten tegen en besloot voor deze chili te gaan.

Het recept op deze pagina gebruikte ik ter inspiratie en ik maakte het op mijn eigen manier, al was het alleen maar omdat ik geen zin had om al die Amerikaanse hoeveelheden om te gaan rekenen. Het resultaat was een heerlijke, pittige homemade chili die ik zeker nog een keer ga maken.

crockpot-chili-ingredienten

Ingrediënten:

 • 500 gram gehakt
 • Groene paprika
 • 1 ui
 • 1 groene peper (meer mag natuurlijk)
 • 4 teentjes knoflook
 • Blik kidneybonen
 • Blik pinto bonen
 • Blik tomatenblokjes
 • Gezeefde tomaten
 • Tomatenpuree
 • 1 tl Zout
 • 1 tl Zwarte peper
 • 2 el Chilipoeder
 • 1 tl Cayennepeper
 • 1 tl Komijnzaad
 • 1 tl Oregano
 • 1 tl Suiker
 • Olijfolie

Bereiding

Zet een pan op het vuur en rul daarheen het gehakt tot het niet meer roze is. Haal het gehakt daarna uit de pan. Gebruik dezelfde pan voor het bakken van de groenten. Voeg eerst een scheutje olijfolie toe en daarna de paprika, ui, groene peper en knoflook. Als de paprika en ui zacht geworden zijn, kun je alle kruiden (zout, peper, chilipoeder, cayennepeper, komijn, oregano en suiker) toevoegen aan de groenten. Roer de kruiden goed door de groenten uit en haal de pan van het vuur.

Het is nu tijd om de Crockpot te gaan vullen. Het gehakt en het groenten-met-kruiden-mengsel kunnen erin. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en roer het geheel goed door elkaar. Ik begon pas aan het einde van de ochtend met koken en heb het geheel ongeveer zes uur laten pruttelen op de lage stand van de Crockpot. Het is handig om het mengsel ieder uur even goed door te roeren en even te proeven of er nog iets toegevoegd moet worden aan de chili. Ik heb in mijn geval nog 2 klontjes suiker toegevoegd, omdat ik het iets te pittig vond. Daarna was ik tevreden met de smaak.

Heb je geen crockpot of slowcooker? Geen paniek. Je kunt de chili ook op een laag vuurtje laten pruttelen in een hapjespan.

crockpot-chili-collage

Resultaat

Het resultaat was een heerlijke chili met een perfecte smaak. Ik maakte voorheen wel eens chili con carne met een pot van hak waar ik dan alleen gehakt aan toe voegde, maar nu ik dit geproefd heb, ga ik dat echt nooit meer doen. Het is veel lekkerder om het zelf te maken. (Dat was uiteraard geen verrassing.)

Ik serveerde de chili met geraspte kaas en zure room. Ik kocht ook kruidenboter en  haalde witte broodjes bij de Marokkaanse bakker op de hoek. Bij elkaar was dit een fantastische maaltijd en ik weet zeker dat ik deze chili nog heel vaak ga maken.

Morgen is het weer donderdag. Ik heb voor mezelf besloten om voortaan ‘Crockpot Donderdag’ in te voeren in mijn keuken. Ik zocht alvast een lekker curry recept uit op Pinterest en ben heel benieuwd of dit ook een succes zal zijn. 

4 reacties

  • Roxanne

   Ja enerzijds wel, maar aan de andere kant kun je tussendoor van alles doen. Dat vind ik zo fijn van een slowcooker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.