Over zelfzorg en me-time

geplaatst in: Gezondheid | 0

Een tijdje geleden schreef ik al een blogje over hoe hard ik het nodig heb om beter voor mezelf te gaan zorgen en dat er vaak een schuldgevoel om de hoek komt kijken wanneer ik iets voor mezelf doe. Zelfzorg is niet (meer) vanzelfsprekend, maar ik ben wel heel hard bezig hier verandering in te brengen. Het gaat al veel beter. De uitvoering is er nog niet echt, maar ik ben wel heel druk bezig met nadenken over wat ik graag zou willen doen en hoe ik dat eventueel kan regelen. Ook durf ik vaker om hulp te vragen en het is verrassend hoeveel mensen toch voor je kunnen betekenen, ook al denk je dat ze daar geen tijd voor of zin in hebben. Kortom, ik vond het tijd worden om eens te schrijven over hoe het er nu voor staat op dit gebied.

Rust

Allereerst was het tijd voor meer rust, zowel in mijn hoofd als in huis. De jongens gaan de komende tijd dus iets vaker logeren, zodat er enerzijds meer rust ontstaat, maar ik anderzijds ook echt één op één aandacht kan besteden aan beide jongens. Marcel heeft echt behoefte aan momenten van quality time en hij geniet er ook echt van als we iets samen doen. Zo zijn we laatst bijvoorbeeld samen gaan zwemmen. Ook ben ik een weekendje weg geweest met de jongens en mijn ouders. Hierdoor had Pel even rust in huis en hadden wij een fijn uitje, zonder dat het mij al mijn energie heeft gekost. Een win-win situatie dus.

Ontspanning

Het lukt me wel om tijd te maken om thuis dingen te doen, zoals lezen en schrijven. Daar ben ik ook nooit echt mee gestopt. Wel wil ik wat meer tijd vinden voor mijn penvriendinnen, want ik vind het wel saai als er geen post in de brievenbus ligt. Daarnaast zou ik gaan nadenken over dingen die ik buiten (het huis) kan gaan doen. Als het weer het toe laat, wil ik nog wel eens gaan wandelen of fietsen. Vroeger vond ik het fijn om te gaan zwemmen. Op donderdagmorgen is het wedstrijdbad open, dus ik ben van plan af en toe te gaan zwemmen als beide jongens weg zijn. Tot nu toe kwam er alleen steeds iets tussen door afspraken en zieke kinderen. Wel ben ik weer eens naar de film geweest. Dat was fijn. (Oh ladies – Can You Keep a Secret is een aanrader!)

Zelfontwikkeling

Ik zou me bijvoorbeeld graag meer willen verdiepen in fotografie en foto’s bewerken. We hebben wel een goede camera, maar daar doe ik veel te weinig mee op dit moment. Ook luister ik inmiddels naar podcasts als ik onderweg ben. Dat is een fijne manier om me verder te verdiepen in onderwerpen die me kunnen helpen in mijn werk als tekstschrijfster en als blogger.

Sociaal

Mijn sociale leven is nog steeds een beetje ver te zoeken. Genoeg ideeën, maar wanneer? Het lukt me ook nog niet echt om op dat gebied plannen te maken, want dan zit je dus ergens ‘aan vast’ en ik ben bang dat er dan weer iets is waardoor het niet lukt en dat ik me dan ergens op ga verheugen wat weer niet door kan gaan. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Dat is wel een goed doel om de komende tijd aan te gaan werken.

En dat schuldgevoel?

Ja, dat schuldgevoel waar ik de vorige keer over schreef, is er nog wel, maar ik voel het veel minder. Ik probeer heel bewust mijn aandacht bij de activiteit te houden en dan hoef ik me er ook niet rot over te voelen. Ik heb alleen het gevoel dat ik sommige dingen nog steeds niet los kan laten. Ik moet wel heel zeker weten dat de jongens op een fijne plek zijn en dat ze een leuke dag gaan hebben, want anders kan ik ook niet genieten van de dingen die ik doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.