Manieren om in de kerststemming te komen

geplaatst in: Familie, Life | 3

Kerst. It’s the most wonderful time of the year. Nou ja, voor sommige mensen dan. Ik ben zelf niet het type dat maanden van tevoren al bezig is met mijn kerstoutfit, wat we gaan eten met kerst of hoe we het huis gaan versieren. Sterker nog, we hebben op dit moment nog niet eens een kerstboom staan. Ik wilde geen grote boom, omdat de box al zoveel ruimte in neemt én omdat Espen is gaan kruipen en zich overal aan op wil trekken. Het kleine (nep)boompje staat echter ook nog in de schuur. Als je ons huis ziet, zou je niet denken dat het al bijna kerst is. Ik ben dus totaal nog niet in de stemming voor de feestdagen en vraag me af hoe ik dat kan veranderen. Met twee kleine jongens in huis vind ik het namelijk wel belangrijk om het gezellig te maken. Ook ben ik al een paar jaar op zoek naar wat leuke tradities die passen bij ons gezin. Natuurlijk weet ik best hoe ik kerst wat meer kan laten leven bij mezelf en ik heb deze dingen op een rijtje gezet voor jullie.

Boeken en films

Kerstfilms kijken is de afgelopen jaren een soort van guilty pleasure geworden. De meeste kerstfilms zijn niet heel bijzonder qua verhaal, maar het geeft wel een bepaald warm en blij gevoel en ze kijken vaak makkelijk weg, waardoor het echt een vorm van ontspanning is. (Dat ik mezelf vervolgens aan het werk zet om een recensie te schrijven voor filmgeek.nl is natuurlijk een detail.) Kerstromans lezen vind ik nog fijner. Deze verhalen bevatten veel romantiek, maar ook veel fijne tradities. De moeders in deze verhalen zijn erg goed in het versieren van hun huis en ze weten over het algemeen goed de weg in de keuken. Als ik dat lees, krijg ik zelf zin om te koken, bakken, lekker eten en wijn.

Koekjes bakken

Ik zei hier boven al dat ik van al die kerstverhalen zelf ook zin krijg in koken en bakken. Vandaag bakte ik koekjes met Marcel. Het was gezellig, maar ook een enorme zooi en de koekjes zien er totaal niet uit zoals ik dat gepland had. Ze smaken wel goed, dus dat is het probleem niet. Ik blijf gewoon zoeken naar een recept wat wel werkt voor ons en misschien moet ik me er nog wat meer in verdiepen. Ik vind bakken best leuk, dus misschien moet ik het gewoon vaker doen. Ook heb ik vandaag allerlei ingrediënten in huis gehaald om van de week wat lekkere dingen te koken die bij de winter passen, zoals erwtensoep.

Recepten zoeken voor de kerst

Op eerste en tweede kerstdag eten we bij onze familie, maar op kerstavond vind ik het wel leuk om zelf iets te maken wat lekker en bijzonder is. Dit jaar had ik totaal geen inspiratie. Een paar jaar geleden heb ik pulled pork gemaakt met behulp van dr. Pepper en Pel vroeg of dit ook kan met kip. ik heb wel eens gelezen dat je kip kunt bereiden met cola, dus ik ga er vanuit dat het wel mogelijk is. Tijd om te zoeken naar wat lekkere kipgerechten, zodat ik volgende week maandag iets lekkers op tafel kan zetten. Nu nog bedenken wat we hier dan bij kunnen eten. Daarnaast heb ik beloofd om de borrelhapjes te verzorgen op tweede kerstdag, dus ook hier heb ik nog wat inspiratie voor nodig. Ik weet wel dat mijn familie het prima vindt als er iets is, maar op zulke dagen is het wel leuk om er net even iets meer van te maken. Heb ik al gezegd dat we ook nog een kerstontbijt hebben op de peuterspeelzaal?

Alternatieven

Als dit allemaal niet lukt, dan is het wellicht toch tijd om een kerstboom of andere decoraties tevoorschijn te halen of naar Sky radio te luisteren voor een overdosis kerstmuziek. Ik ga er vanuit dat dit niet nodig is en dat ik de juiste mood nog wel ergens te pakken krijg komende week, maar anders zijn er genoeg dingen die ik nog kan proberen om in de juiste stemming te komen.

Heb jij iets nodig om in de kerststemming te komen of zou je het liefst het hele jaar door kerst vieren? Heb je leuke plannen voor dit jaar?

3 reacties

  1. Mariëlle

    Misschien in plaats van een boom alleen een guirlande met lichtjes ophangen? Lekler boven het raam ofzo, daar kan Espen niet bij 😉 ik vind s avonds kaarsjes aan en onder een dekentje kruipen ook altijd heerlijk bij de kerst passen.

  2. Janneke

    Ik heb weinig met kerst en heb dit jaar op Eerste Kerstdag gebruncht met familie. Daarna zat mijn kerstfeest er al op want ik had late diensten… en dat vond ik best fijn 🙂 Ik hoop dat jij een fijne kerst hebt gehad met je mooie gezin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.