Maandoverzicht december 2020

geplaatst in: Maandoverzicht | 3

Vanavond sluiten we het jaar af en kunnen we 2020 achter ons laten. Hoewel het niet alleen maar een slecht jaar was voor ons, was het wel een ander jaar en een gek jaar. Vandaag deel ik de momenten en foto’s van de laatste maand van dit jaar.

Op 5 december sloten we de sinterklaasperiode af voor dit jaar. Dit jaar vierden we pakjesochtend heel vroeg in de ochtend. De jongens hadden hun schoen gezet en daarbij lag ’s morgens de zak van Sinterklaas. Iedereen is enorm verwend met cadeautjes.

De dag na Sinterklaas gingen we nog een laatste keer naar Artis toe. Het was heel erg koud, maar met dikke jassen, handschoenen en sjaals was het prima te doen. We liepen een rondje langs alle favoriete dieren en sloten de ochtend af bij de draaimolen.

Ik mocht ook nog twee keer naar de coronateststraat deze maand. Ik begon erg te hoesten en het hield niet meer op. Uiteindelijk kreeg ik koorts en was ik erg benauwd. In eerste instantie kreeg ik alleen een puf voorgeschreven door de huisarts, maar na twee negatieve coronatests mocht ik toch langskomen. Ik bleek een longontsteking te hebben en kreeg antibiotica. Ik hoest ondertussen nog steeds, maar voel me gelukkig niet meer ziek. Het duurt waarschijnlijk wel even voor ik me weer helemaal fit voel, maar ik ben ergens toch blij dat ik geen corona had.

Toen ik in 2013 afstudeerde, had ik een eigen bureau staan om aan te werken. Deze plek werd later ingenomen door de babykamer van Marcel. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk altijd aan de eettafel gezeten als ik aan het bloggen of werken was. Met twee kinderen in huis bevalt dat steeds minder goed. Begin 2020 zette Pel een bureau op zolder neer en hier werkt hij inmiddels al 9 maanden thuis. Ik heb zijn kop gek gezeurd voor een eigen werkplek en deze maand kwam er dan eindelijk een tweede bureau. Ik heb nog niet veel boven gezeten, maar ik hoop dat ik in 2021 mijn draai weer een beetje kan vinden. Ik heb nu in elk geval een plek waar ik me terug kan trekken als dat nodig is.

Het afgelopen jaar zat Marcel in een kleuterklas met wat extra ondersteuning door een pedagogisch medewerker. Het was de bedoeling om te bepalen welke vorm van onderwijs het meest geschikt is voor Marcel. Uiteindelijk is er nu besloten dat hij op de school blijft waar hij nu zit. Dit is een SBO school, dus regulier onderwijs, met kleinere klassen en meer ondersteuning voor de kinderen. Marcel kan de leerstof goed aan, maar hij raakt heel snel afgeleid. In een te grote klas zou hij compleet verzuipen. Uiteindelijk was het plan dat hij op vrijdag 18 december afscheid zou nemen van zijn huidige klas, zodat hij na de kerstvakantie een frisse start kon maken in de gewone kleuterklas. Zowel thuis als op school hingen we een aftelkalender op voor hem, waar hij elke dag een vakje door mocht kruisen. En toen kwam de lockdown en ging de school eerder dicht. Gelukkig had ik alles al in huis en kon hij trakteren, maar ik was even bang dat hij hier erg van in de war zou raken. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om hem nog niet teveel te vertellen over de lockdown en hebben we in eerste instantie gezegd dat ze zo hard hadden gewerkt, dat ze eerder vakantie hadden verdiend. Hij kreeg nog wel wat werkjes mee van school, maar omdat die in het kerstthema waren, was dit wel leuk om te doen samen. Hoe we het thuisonderwijs verder vorm gaan geven vanaf volgende week, zien we dan wel.

De kerstvakantie is wel wat anders dit jaar. Normaal gesproken maken we een lijstje met dingen die we willen gaan doen, maar die lijst was niet zo lang dit jaar, omdat veel natuurlijk niet kan. We hebben wel een cake gebakken, geknutseld, games gespeeld op de Switch en als Marcel het allemaal even zat is, dan trekt hij zich terug met de ipad.

Kerst vierden we dit jaar kleiner dan normaal. Ik had het niet erg gevonden om helemaal thuis te blijven, maar omdat de kinderen en de opa’s en oma’s elkaar heel graag wilden zien, hebben we besloten dan alleen bij onze ouders langs te gaan dit jaar en de rest dan te laten zitten. Op eerste kerstdag hebben Pel en ik gekookt voor mijn ouders. Op het menu stond bietjescarpaccio met geitenkaas en gekarameliseerde ui, rollade met zoete aardappelfrietjes en haricot verts in spek en als nagerecht chocolade ijs met een glaasje strawberry Baileys voor de volwassenen. We hebben heerlijk gegeten. In de middag speelden we Skip Bo. Espen speelde met auto’s en Marcel probeerde op zijn manier een beetje mee te doen, maar het was nog net te moeilijk voor hem.

We vierden tweede kerstdag bij mijn schoonouders. Na de lunch kwamen we daar aan. De jongens waren lekker wild aan het spelen. Uiteindelijk is Espen lekker in de tuin gaan rommelen met de trekker en loopfietsjes, terwijl Marcel met zijn vader en opa Mario Kart speelde. ’s Avonds werd er eten bezorgd door een Marokkaans restaurant, dus wij aten heerlijke couscous, salades, soep, verschillende vleesgerechten met pilavrijst en als nagerecht zoete hapjes zoals baklava en koekjes. Het was echt heerlijk.

De hele week stond de Top 2000 weer aan in huize de Kruijk. Normaal gesproken kijken de kinderen graag Nick Jr, maar Espen vroeg elke ochtend meteen om de liedjes. Hij heeft ook heerlijk mee gedanst met de vrolijke muziek. Ik ben blij dat die kleine man deze mooie muzieklijst ook kan waarderen. Wij blijven in elk geval luisteren en kijken tot de ontknoping vanavond. (Als ik niet in slaap val, that is…)

Wij sluiten dit jaar straks af met gourmetten en we blijven gewoon lekker thuis vanavond. Dit doen we eigenlijk al sinds 2017. Ik vind het zelf gewoon fijn als de jongens in hun eigen bedje kunnen slapen en ach, na de kerst heb ik het zelf altijd wel een beetje gehad met de drukte. Voor ons dus weinig verandering ten opzichte van de afgelopen jaren. Hopelijk hebben jullie ook allemaal een fijne laatste avond van het jaar. Het enige wat ik zou willen zeggen is: Denk na, houd het veilig en blijf gezond!

Ik las de volgende boeken: 

 • Christmas at Fireside Cabins – Jenny Hale
 • Beauty from Pain – Georgia Cates

Fijne jaarwisseling en tot volgend jaar! 

3 reacties

 1. Sandra

  De jongens krijgen al een aardig coronakapsel 😀
  Hoogtepunt van jullie jaar was toch echt wel jullie huwelijk en ik vind het overigens ook een enorm hoogtepunt dat Marcel naar de gewone basisschool mag. Wat is hij met sprongen vooruit gegaan, zeg!
  Een topper is het! En dat is jullie Espen natuurlijk ook.

  Ook voor jullie een supergoed, gezegend, gezond, gelukkig en liefdevol 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.