Boekjes voorlezen is leuk, leerzaam en ontspannend, maar hier in huis helpen boeken ook bij het leren kennen van emoties. Op de voorschool werd af en toe aandacht besteed aan de vier basisemoties. Hier lazen ze ook boekjes over. Ik ben sowieso dol op boekjes en voorlezen, dus zelf heb ik inmiddels ook een aantal leuke boekjes aangeschaft. Ze helpen Marcel om aan te geven hoe hij zich voelt. Ook helpt het om de boekjes erbij te pakken als hij zelf erg hoog in zijn emotie zit. Hij begint dan te luisteren, herkent de emoties en kruipt op schoot zodat hij langzaam weer bij komt. Een goede investering dus.
Draakje Vurig – Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
De titel van dit boek spreekt wel voor zich, denk ik. Draakje vurig heeft een spannend idee en hij bijt zich daar helemaal in vast. Niets of niemand mag hem tegen houden. Als het niet blijkt te lukken, wordt hij langzaam steeds kwader. Gelukkig is zijn moeder daar om hem weer te kalmeren en te helpen. Dit verhaal is erg herkenbaar voor onze Marcel. Hoe meer opgewonden Draakje Vurig raakt, hoe meer oranje (en uiteindelijk rood) hij wordt op de illustraties. Dat laat goed zien wat er gebeurt bij kleine heethoofdjes. Als Marcel boos is of erg overprikkeld, lukt het ons met dit verhaal vaak om hem weer in het hier en nu te krijgen. Dat is goud waard.
Angstige Eekhoorn – Mélanie Watt
Boos is een spannende emotie, maar ook bang zijn is iets wat iedereen wel kent. Peuters en kleuters hebben allerlei angsten. De meeste angsten zijn niet reëel, want er zitten geen monsters onder het bed en ook geen spoken achter het gordijn, maar die kleintjes kunnen oprecht bang worden van dit soort dingen. Met dit boekje leren ze dat de eekhoorn in het verhaal best wel bang is voor allerlei dingen, maar dat die eigenlijk bijna niet voorkomen. Het lukt Angstige Eekhoorn dan ook om zijn angsten deels te overwinnen en zijn leven er niet door te laten beïnvloeden. Toen Marcel van peuterspeelzaal wisselde, was hij bang dat hij geen nieuwe vriendjes kon maken. Toen kocht ik ook Angstige Eekhoorn vindt een vriend voor hem.
Prikje is Anders – Myriam Roelandt
Het boek ‘Prikje is anders’ kreeg ik een aantal jaar geleden toegestuurd in ruil voor een recensie. Je kunt nooit genoeg kinderboeken hebben en ik vond het een leuk thema, dus ik was enthousiast. Sinds een paar weken pakt Marcel het boekje ook af en toe uit de kast als hij zich een beetje wiebelig voelt. Hij begrijpt Prikje wel een beetje, zegt hij. Het boekje vertelt het verhaal van een groep dierenvriendjes die hun vriend Prikje soms niet zo goed begrijpen. Ze doen hun best om een manier te vinden waarop ze wel met hem samen kunnen spelen. Het is geschreven om de vriendjes en klasgenootjes van kinderen met autisme te laten begrijpen dat niet iedereen hetzelfde is en dat je dan nog steeds samen kunt spelen.
Dit waren slechts drie (ok vier) voorbeelden van boeken die Marcel al in de kast heeft staan. Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken te krijgen die peuters en kleuters kunnen helpen om al hun verwarrende emoties te leren begrijpen. Voor ons staat Draakje Vurig op school nog op de wishlist en als ik andere boeken tegen kom, zou het best kunnen dat die ook in de boekenkast belanden.
Heb jij nog boekentips voor peuters of kleuters die hun weg proberen te vinden in de grote enge buitenwereld?
Geef een reactie