Feedbackgesprek

geplaatst in: Werk & studie | 15

Net toen ik begon te geloven dat er niet veel meer mis kon gaan aan dat afstuderen, kreeg ik een e-mail van de hogeschool. Ik had een 5 gehaald voor mijn scriptie. Hoewel ik normaal gesproken nooit tevreden ben over mijn werk, had ik hier wel heel hard voor gewerkt. Daarom was het toch een verrassing dat het was misgegaan. Afgelopen donderdag had ik een feedbackgesprek met de examinatoren.

Die middag had ik eerst een moeilijk tentamen en daarna pas het gesprek. Ik was op dat moment al moe, maar ik wilde wel graag weten hoe ik mijn scriptie kon herkansen.  Na wat small talk kwamen ze ter zake. Ze hadden na 10 bladzijden al besloten dat het niet goed genoeg was. Niet omdat ik het niet kon, want ze zagen wel dat ik overal aan had gedacht. Aan de schrijfstijl lag het ook niet. Het had vooral te maken met de voorbereiding. Het plan van aanpak waarin ik mijn onderzoek had beschreven was niet in orde. Mijn onderzoeksvraag was prima, maar ze vonden de deelvragen niet volledig. Dat maakte me boos. Het plan van aanpak was goedgekeurd door mijn afstudeerbegeleider, door vier medestudenten, door mijn stagebegeleider bij mijn stagebedrijf en door mijn collega’s. Hoe kon dat nu opeens niet goed zijn?

Nadat ik het hele verhaal had aangehoord, snapte ik het wel. Ik ben mezelf verloren in het onderzoek en de details en ik heb echt wat gemist. Ik vind het heel jammer dat ik daarin niet gestuurd ben, maar dat komt misschien ook omdat ik zelf altijd alles zelf wil doen en me niet laat helpen. Toch heb ik elke twee weken een gesprek gehad op de hogeschool en elke drie weken op mijn stage. Ik heb ze stukjes laten lezen en iedereen was constant tevreden. Ik moest meer in mezelf geloven en dat ben ik ook gaan doen. Het kwam dus wat rauw op mijn dak vallen dat het niet goed genoeg was, maar ik begrijp het wel. Gelukkig maar, want nu kan ik daar wat aan doen en mijn scriptie nog een niveau omhoog tillen. Ergens heb ik nu ook voor het eerst sinds september het gevoel dat ik écht wat geleerd heb. Misschien is dat ook niet verkeerd.

Toch zit dit hele verhaal me nog steeds niet lekker. De grootste klap kwam pas nadat ik had gevraagd wanneer ze de verbeterde versie op haar bureau wil hebben liggen.

“Je zult je moeten inschrijven voor blok A.”

Maar… dat is volgend schooljaar? Dat had ik niet aan zien komen. Ik had gehoopt dat ik het dit jaar nog in kon leveren! Even voelde ik de paniek opkomen. Mijn cijfers van jaar twee zijn na augustus niet meer geldig. Ik moet me weer inschrijven voor het schooljaar en het afstuderen. Ik moet de examencommissie weer e-mailen met een verzoek om mijn cijfers te laten staan. Er moet van alles geregeld worden. Daarnaast moet ik mijn scriptie herschrijven. Het idee alleen al maakte me even gek. Toch is het niet anders. Deze week wil ik alle administratieve dingen gaan regelen en daarna heb ik eerst behoefte aan een paar weken vakantie!

15 reacties

 1. Sanne

  Jeetje meid! Dat is echt even een flinke tegenvaller. Ik was net zo positief als jou. Ik hoop dat er nu niks meer zal gaan tegen zitten!

 2. Mich

  Pffffffff wat is dit voor nieuws!! Vreselijk, is er echt geen mogelijkheid dat je het dit jaar nog kan inleveren?

  Slecht vind ik het trouwens als je zo vaak evaluatiemomenten hebt gehad dat ze het uiteindelijk niet goed keuren.

  • Roxanne

   Dat vind ik dus ook… dat ze gewoon over je fouten heen kijken omdat ze verwachten dat je het wel goed zult doen. Nu verwacht ik dat ook wel van mezelf. Ik heb ze meerdere malen gevraagd om kritischer te zijn op mijn werk, want ik kreeg geen feedback en ik geloof er niet in dat ik alles in één keer goed doe. En dan hoor je niets. Toch apart.

   • Mich

    Ik zou daar heel slecht tegen kunnen. Ik vind dat ze je dan niet goed hebben begeleid. Klachten!!

 3. Limoentje

  Nou ja zeg!! Wat slecht van de school dat ze zo met je om gegaan zijn.
  Kun je dit aankaarten bij de examencommissie misschien? Wanneer je feedback op papier hebt kun je wellicht laten zien dat er geen aanwijzingen waren dat je niet op het goede spoor zat?

  Gelijk heb je dat je een paar weken vakantie neemt; even opladen.

 4. Judith

  Wat naar zeg! Ik heb zo met je meegeleefd tijdens het schrijven van je scriptie – via Twitter – en nou dit! Veel sterkte gewenst. Eerst maar eens vakantie vieren – dat heb je hoe dan ook toch echt verdiend.

 5. Karen

  Pff 🙁 Dat is geen leuk nieuws. En dat niemand je op voorhand feedback heeft gegeven over wat er misschien fout kan zijn, dat is toch ook niet leuk. Geniet maar nu eerst even van een welverdiende vakantie en nadien met volle moed herschrijven. Succes !

 6. Peet

  Ooh lieverd, wat stom, stom stom! Echt, ik zit me nu vreselijk op te winden over het feit dat je pva was goedgekeurd, je zoveel begeleiding hebt gehad, en niemand jou ooit heeft gewezen op het feit dat het niet de goede kant op ging. Kun je daar niet iets mee? Het lijkt bijna wel of ze je gewoon op de opleiding willen houden?! 🙁 Dikke knuffel, en veel succes bij het herkansen!

  • Roxanne

   Ja ze kunnen vast geen afscheid van me nemen! Maar het komt goed, echt!

 7. Marcella

  Ik lees het verhaal nu pas vanwege mijn vakantie. Knap dat je je zo rustig opstelt aan het einde van je blog, ik werd wel even plaatsvervangend heel boos! Wat stom dat het nu zo loopt, je had eigenlijk lekker afgestudeerd moeten zijn. Geniet wel van je vrije dagen, dan komen de laatste puntjes straks en dan ben dan toch echt klaar! *knuf*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.