Dokter Pol: De wereldberoemde dierenarts uit Nederland

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 1

dokter polTitel: Dokter Pol: De wereldberoemde dierenarts uit Nederland
Auteur: Jan Pol & David Fisher
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9044349457
Genre: Biografie
Aantal pagina’s: 288
Waardering: ★★★★

Toen we in Zeeland waren, liep ik de boekwinkel binnen in Sluis. Eigenlijk kwam ik alleen ansichtkaartjes kopen, maar op de toonbank lag het boek van Dokter Pol. Huib vroeg of ik het wilde hebben (het is een boek, hallo, moet je dat vragen?) en kocht het voor me. Super leuk, want thuis kijken we af en toe wel naar zijn programma op National Geographic. Ik ben dol op dieren en dokter Pol is daarnaast ook gewoon een grappige en eigenwijze kerel. Kortom, het leek me leuk om te lezen en ik ben dan ook diezelfde avond nog begonnen in het boek.

Waar het boek over gaat

De wereldberoemde dierenarts Jan Pol runt samen met zijn vrouw Diane en zoon Charles een bloeiende praktijk op het platteland van Michigan. In de populaire reality-televisieserie The Incredible Dr. Pol van National Geographic, en nu in dit boek, deelt Jan Pol de beestachtige belevenissen uit zijn veertigjarige carrière. Hij is opgegroeid op een Nederlandse melkveeboerderij en heeft naam gemaakt als een realistische en eerlijke dierenarts, die altijd streeft naar het beste resultaat voor zijn patiënten. Of dat nu een brutale cavia is of een paard van duizend kilo.

Wat ik van het boek vond

Een Nederlandse vee arts in Amerika, toen ik dat de eerste keer hoorde, was ik meteen nieuwsgierig naar het programma van Dokter Pol. Als ik tijd heb, kijk ik naar zijn programma op National Geographic. Ik houd zelf veel van dieren en daarnaast vind ik Jan Pol een grappige vent. Die droge humor vond ik zelf echt wel terug in het boek, ik lag op pagina twee al in een deuk.

Wie van het programma houdt, zal dit boek ook leuk vinden. Jan Pol vertelt wat meer over zijn achtergrond. Zo kom je dingen te weten over zijn jeugd op de boerderij van zijn ouders, zijn studie diergeneeskunde in Utrecht en hoe hij zijn vrouw Diane heeft leren kennen. Ook vertelt hij over het begin van zijn carrière en hoe zijn eigen praktijk ontstaan is. Ik vond dit erg leuk om te lezen. Uiteraard gaat het verder vooral om de dieren. Jan Pol heeft veel liefde voor dieren en dat kun je ook absoluut merken aan zijn verhalen. Aan de andere kant heeft hij ook de zakelijke kennis die bij een boerenbedrijf hoort.

Ik vind zijn eerlijkheid fijn. Hij is niet het soort dierenarts dat zijn klanten het geld uit de zakken probeert te kloppen. Hij geeft altijd eerlijk advies. Dit betekent dat hij enerzijds niet wil dat een dier onnodig moet lijden, maar ook rekening houdt met het zakelijke aspect van het boerenbedrijf. Ook kan hij goed de scheiding maken tussen dieren die bedrijfsmatig gehouden worden en huisdieren, omdat de eigenaar hier een hele andere band mee heeft.

Veel van zijn verhalen gaan over koeien, paarden en andere grote dieren, maar ook huisdieren en zelfs exotische dieren (zoals slangen en krokodillen) komen voorbij in het boek. Jan Pol vertelt over de dingen die goed gingen, maar ook over de fouten die hij gemaakt heeft tijdens zijn carrière. Er zijn verhalen over leuke dieren en minder leuke dieren.

Ik heb erg genoten van het boek, maar er zijn ook wel wat kleine puntjes van kritiek. Het verhaal springt echt van de hak op de tak. Je hoort hem bijna zijn verhaal vertellen. Ik denk ook dat Jan Pol zoveel verhalen te vertellen heeft, dat alles tegelijk bij hem boven kwam. Uiteindelijk zit er wel een soort van lijn in het verhaal, omdat de anekdotes en verhalen binnen een hoofdstuk qua periode wel bij elkaar horen. Wel springt hij binnen een hoofdstuk van klant naar klant en van dier(soort) naar dier(soort). Ook herhaalt hij zichzelf af en toe. Dan komt er een stukje voorbij wat eerder ook al voorbij gekomen is. Op zich vond ik het niet storend, maar het viel me wel op.

  1. Isabel fockedey

    Hoi beste dokter pol ik ben van belgié kan jij mij niet helpen met mijn lieve pers .15 jaar.zijn oogjes etteren constant staat bloedrood .al 3 dierenartsen gedaan ze vinden het niet .hij heeft ook reuma maar ik wil hem nog niet kwijt .ben jij soms nog in nederland?ik zou direct afkomen .wil jij me niet helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.