De jeugdsentiment tag

geplaatst in: Film, TV & Theater, Muziek | 7

Een aantal weken geleden wees Kim mij op de jeugdsentiment tag. Een tag over wat je leuk vond toen je nog écht kind was. Die wilde ik graag overnemen. Mijn jeugd speelde zich af in de jaren ’80 en ’90. Daarom wilde ik deze tag meteen combineren met de 3FM 90’s request week. In september 2012 blikte ik al eens terug op de jaren ’90 en ik vond het leuk om dit nu eens in een andere vorm te gieten. Deze tag is daarvoor natuurlijk ideaal. Kortom, even een combinatie van een stukje jaren ’80 en vooral veel jaren ’90 vandaag.

Favoriete kinderfilm

Mijn allereerste lievelingsfilm was ‘Dombo’. Mijn ouders hadden de film opgenomen van televisie. Het liefst keek ik hem elke dag. Ik weet nog dat ‘Alice in Wonderland’ op dezelfde videoband stond, maar na Dombo stond ik op en dan spoelde ik hem terug om vervolgens gewoon opnieuw te beginnen.

ActDisneyDombo

Toen ik een paar jaar ouder was, kreeg Dombo concurrentie van ‘Platvoet en zijn vriendjes’. Ik wilde hem zo vaak huren bij de videotheek dat ik hem uiteindelijk kreeg van Sinterklaas. Kopen was duidelijk voordeliger geworden dan elke keer opnieuw naar de videotheek lopen voor dezelfde film.

Platvoet

Ik vraag me wel af wat dat is met kinderen en elke dag dezelfde film willen kijken. Mijn broertje en mijn nichtje keken later wel duizend keer naar ‘Jungle Book’ en ‘Aladdin’ dus ik was duidelijk niet de enige die dat deed.

Favoriete televisieserie

Een andere jeugdliefde van mij zijn de Troetelbeertjes. Ik had niet alleen allerlei delen van de serie op video opgenomen, maar keek ook de films en ik had eindeloos veel kleine poppetjes ervan. Die kon je sparen bij de Torro supermarkt. Elke zaterdag kreeg ik van mijn vader zo’n  figuurtje als we daar boodschappen gingen doen. Deze figuurtjes zijn nog heel lang gebleven.

005

Toen ik wat ouder werd, keek ik elke maandagavond met mijn moeder en broertje naar ‘Friends’. Deze serie vind ik nog steeds helemaal fantastisch dus dat is nooit meer over gegaan.

friends1

Favoriete boek

Als kind verslond ik al een hoop boeken. Ik weet nog dat ik in groep 2 al simpele boekjes zelf kon lezen. Vanaf dat moment ging ik elke week met mijn moeder naar de bieb en dan leende ik een stapel boeken. Het liefst ook op het pasje van mijn broertje, zodat ik niet halverwege de week zonder kwam te zitten.

Het eerste wat mij te binnen schoot bij deze vraag was de serie ‘Maaike & Kwispel’. Ik weet nog dat Maaike in het boek een briefje op haar prikbord hing met daarop dat ze zo graag een hondje wilde hebben. Hoewel ik nu een kattenmeisje ben, vond ik honden vroeger ook erg leuk. Ik was eigenlijk dol op alle dieren. Ik heb het zelf ook geprobeerd, maar verder dan een kat en een konijn kwam ik niet thuis. Van de boeken heb ik wel genoten.

maaike en kwispel

Favoriete nummer van een boyband of girlband

Mijn favoriete boyband aller tijden is echt de Backstreetboys. Mijn favoriete nummer is en blijf toch wel ‘As long as you love me’.

Favoriete fashion item

In de jaren ’90 was ik allereerst helemaal gek van de Mags schoenen met dikke zolen. Die liepen zo lekker. Toen ik daarop uitgekeken raakte, stapte ik over naar Palladiums. Mijn eerste paar was asfaltgrijs. Palladiums draag ik nog steeds graag, vorig jaar heb ik een nieuw paar gekocht.

 

90s schoenen

 

Een andere trend, waar ik geen foto’s van kan vinden (zegt dat genoeg?) is de Cars ruitjes tuinbroek. Ik wilde die zo graag hebben! Hoe hard ik ook zeurde bij mijn moeder, ze weigerde hem voor me te kopen. Wel mocht ik drie geruite broeken (of waren het meer een soort van opgewaardeerde leggings?) kopen. Zwart-wit, blauw-wit en jawel, oranje-wit. Daarmee liep je zeker een stuk minder voor schut? Het ergste is nog dat mijn broeken bijna altijd te kort waren in die tijd en dat ik het presteerde er sportsokken onder te dragen. Nee, van fashion had ik toen ook al geen verstand.

Favoriete snoep / snack

De Raider, alleen al omdat die er nu niet meer is. Nou ja, qua naam dan. Ik was sowieso al dol op chocolade en op chipjes (want hey, flippo’s natuurlijk!)

raider

Favoriete TV-reclame

Tsja, die rare liedjes blijven jaren later nog hangen… Yogho Yogho!

 

Favoriete nummer 

Mijn Italiaans was (en is) niet zo goed, maar dit nummer van Laura Pausini vond ik echt geweldig toen het uit kwam. Stiekem vind ik het nog steeds wel mooi.

7 reacties

 1. Sanne

  Wat een herinneringen. Bij mij drijven er ook een aantal boven, want inderdaad, die troetelbeertjes, de Flippo’s en die Raider. Aan twix heb ik nooit kunnen wennen.
  Floortje Bellefleur was mijn eerste leesboek. Die kwam mijn opa vanuit Weesp op de brommer naar Amsterdam brengen toen ik op school leerde lezen.
  Ik keek eindeloos naar Ciske de Rat en later Medisch Centrum West en “Vrouwenvleugel”.
  En dan merk je ineens… Ik word oud….

  • Roxanne

   Floortje Bellefleur kreeg ik van mijn oom… Ja die.. en na dat eerste deel las ik de hele serie! Ik was ook dol op de Vijf en andere boeken van Enid Blyton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.