Boek vs. e-book

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 10

In januari schreef ik dat ik nog erg gehecht ben aan het lezen van papieren boeken en dat ik voorlopig de overstap naar e-books niet zou maken. Daar denk ik op zich niet anders over, maar toen ik vorige week het e-book “Gij zult bloggen” van Ernst-Jan Pfauth gratis kon downloaden, besloot ik het een kans te geven. In eerste instantie leverde dat een soort van frustratie op, omdat ik het bestand op mijn laptop niet kon openen. Voor ik het opgaf, kreeg ik het heldere idee om iTunes op te starten en het bestand te kopiëren naar de iPad van H. Kijk, dát ging wel. En zo las ik voor het eerst in mijn leven een boek in een digitale versie.

En dat viel me eigenlijk heel erg mee. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat de iPad zou gaan onthouden op welke bladzijde ik gebleven was. Elke keer een heel boek door zoeken naar de juiste pagina leek mij niet praktisch, maar dat was ook niet nodig. En zo waren er wel meer handige dingen. De websites die beschreven stonden, kon ik direct opzoeken als ik dat nodig vond, om maar eens iets te noemen. Ik had tenslotte het internet bij de hand. Vanwege het onderwerp van het boek was het dus makkelijk om het digitaal te lezen.

Wat ik grappig vind, is dat dit e-book het voor elkaar heeft dat ik over van alles en nog wat na ben gaan denken. Over de manier waarop ik blog en over het lezen van e-books, bijvoorbeeld. Dat ervaar ik wel als iets positiefs, want dan heb ik er op mijn eigen manier ook iets van meegenomen. Maar ondanks de positieve ervaring blijf ik bij mijn standpunt. Een boek leest voor mijn gevoel echt lekkerder als ik hem gewoon in mijn handen heb en als ik de bladzijdes om kan slaan. Daar hoef ik niet lang over na te denken.

10 reacties

 1. Sandra

  Ik vertik het om digitaal te gaan met mijn boeken, dus ik blijf stug lezen op de ouderwetse manier. Verleden week mezelf maar eens verwend met twee boeken. Eigenlijk drie, want ik kreeg het boekenweek geschenk erbij. Niet dat ik daar lang mee vooruit kan, want als ik eenmaal aan het boek begin dan ben ik er eentje die uren kan lezen en de wereld om mij heen vergeet.

  • Roxanne
    ja dat heb ik ook wel. Met mijn studie kom ik daar niet altijd aan toe maar ik vind lezen echt heerlijk!
 2. Saskia

  Ik hou van ‘echte’ boeken en vertik het ze op een e-reader (of in mijn geval een Ipad) te lezen. Ik vind het lekkerder lezen met een boek in je handen, ze staan mooi in m’n boekenkast en het heeft gewoon meer 🙂

 3. Lauradenkt

  Ja, dat boek heb ik ook maar digitaal gelezen, omdat het niet anders kon. Maar ik geef de voorkeur aan echte boeken, leest veel fijner ook.

 4. Marcella

  Ik zat eraan te denken om een e-reader te verkopen voor onze maand vakantie. Maar de aanschaf is best prijzig en dan moet je er ook nog allemaal boeken bij kopen. Ik besloot toen een aantal papieren exemplaren mee te nemen. Daar had ik er tenslotte toch nog een aantal ongelezen van liggen!

 5. Serena

  Ik heb dat boek ook gedownload en ben het tijdens mijn treinreisjes op mijn iPhone aan het lezen. Heb er toevallig zelf nog een blogje aan gewijd.
  Ik lees inmiddels ruim 2 jaar digitaal, zowel op mijn eReader als op mijn iPad. Ik ben niet meer anders gewend. Ergens vind ik het ook veel handiger. Geen ezelsoren, omwaaidende bladzijden enz. Vooral boeken meenemen op vakantie gaat zo prima. 50 boeken wegen net zoveel als 1 boek!!!
  Maar ieder zijn ding natuurlijk…

  Grtz Serena

 6. Saar

  Ik ben ook dol op het lezen van een gewoon boek en ik weiger dan ook om over te stappen. Al lijkt het me dan weer wel ideaal op vakantie, geen stapel boeken meer mee.

 7. Stéphanie

  Ik wilde dat boek ook graag lezen, maar met alleen een laptop kom je niet ver (hoe zielig ben ik, met alleen maar een laptop :p). Doe mij toch maar gewoon een papieren boek hoor!

 8. Willemvk

  Ik lees alleen maar thuis, dus daar zijn de papieren boeken prima geschikt voor. Electronisch lezen is voor mij niet nodig

 9. Lnnk

  Ik heb een ereader en ik hou van dat ding!! Neemt niet weg dat ik ook nog steeds echte boeken koop en lees, maar ik kan niet meer zonder mijn ereader. Stel je voor dat ik tijdens mijn 6 maanden durende backpacktrip al die boeken mee had moeten sjouwen haha
  Overigens vind ik een iPad weer minder fijn om op te lezen. Dat blijft een computerscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.