Over aankomen en weer afvallen

geplaatst in: Gezondheid | 3

Voor mijn zwangerschap ben ik flink afgevallen. Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nu gaat en of ik nog wat gewicht ben kwijt geraakt. Ik antwoord ze meestal dat ik stabiel ben gebleven sinds de bevalling. Een paar weken na de bevalling zat ik terug op het gewicht dat ik had toen ik zwanger raakte. Dat lijkt me niet slecht. Ik wilde uiteraard nog wel wat kilo’s kwijt, maar eerst moest ik maar eens gaan ontzwangeren.

Eerlijk gezegd sta ik niet zo vaak op de weegschaal. Ik probeer gezond te eten en ik wandel elke dag. Ik ben veel actiever dan ik was voor mijn gastric bypass operatie. Kortom, ik had het idee dat ik nog steeds stabiel was. Mijn spijkerbroek zit tenslotte nog steeds lekker. Gisteren ging ik toch maar weer eens op die weegschaal staan. Ik was aangekomen. Niet dramatisch veel, maar toch. Dat was niet helemaal de bedoeling aangezien ik eigenlijk nog steeds wil afvallen. Kortom, het was even tijd om stil te staan bij wat er ‘mis’ gaat hier. Voordat het uit de hand loopt.

Afvallen, maar hoe?

Broodje met hüttenkase en komkommerIk weet prima hoe ik mijn gewicht stabiel kan houden, maar dat betekent echter niet dat ik me hier altijd aan houd. Nee, er zijn nog wel wat hardnekkige gewoontes overgebleven van voor mijn operatie en er valt echt nog wel iets te verbeteren. Ik heb dan wel een kleinere maag, maar dat betekent niet dat je dan nooit meer aan kunt komen. Ook dan moet je gewoon zorgen dat je de juiste voedingsmiddelen in je mond stopt. Het is geen vrijbrief om te doen en laten wat je wilt. Ik moet dus even wat strenger worden voor mezelf.

Qua eten doe ik één heel belangrijk deel ‘verkeerd’ momenteel. Ik let niet goed op mijn eiwitten en die vormen juist een heel belangrijk onderdeel van je eetpatroon na een maagverkleining. Ik heb eens geteld hoeveel ik ongeveer per dag binnen krijg en dan kom ik dus nauwelijks op de helft van wat ik nodig heb. Voor de operatie had ik niks met melkproducten en sinds 2014 drink ik wel vaker melk, maar nog steeds niet elke dag. Kortom, ik moet vaker melk, yoghurt en kwark halen en dit dan ook opdrinken of eten. Dat vind ik misschien niet leuk, maar het is wel goed voor me. Ook heb ik net gezocht naar lekkere receptjes voor de lunch of het avondeten met bijvoorbeeld tonijn, kip of hüttenkase. Dat lijkt me een goed begin.

Naast het drinken van melk, moet ik ook meer water gaan drinken. Ik blijf maar grijpen naar drankjes waar suiker in zit. Een lekker sapje, frisdrank. Niet zo zeer cola of andere dingen met prik, want dat probeer ik toch zo min mogelijk te doen (en dat voelt al snel gek in mijn buik,) maar dan zijn er natuurlijk nog genoeg andere ongezonde dingen te bedenken.

En dan natuurlijk ook nog bewegen?

Bewegen doe ik best, maar ik denk wel dat er twee soorten beweging zijn. Ik wandel elke dag en fiets weer af en toe, maar naast de dagelijkse beweging, sport ik verder niet. Daar is ook winst te behalen. Met alleen wandelen en fietsen lukt het afvallen niet. Ik zit eraan te denken om weer eens te gaan zwemmen. De sportschool ga ik niet meer proberen. Het lukt me gewoon niet om dat langer dan een paar weken vol te houden en dat is elke keer weer zonde van het geld. Ik ga mijn ogen eens open houden, want er zijn ongetwijfeld alternatieven te verzinnen die ook minder geld kosten.

Zoals gewoonlijk heb ik weer genoeg goede voornemens, maar nu is het natuurlijk ook nog de bedoeling om me eraan te gaan houden. Ik zou het fijn vinden om voor het einde van dit jaar toch nog 5 kilo kwijt te raken. Dat is geen schokkende hoeveelheid en dat lijkt me een haalbaar doel. Ik geef mezelf een paar weken de tijd om alles op een rijtje te krijgen en anders zijn er altijd nog zwaardere maatregelen die ik kan treffen.

3 reacties

  1. Astrid

    Wat vervelend dat je bent aangekomen. Wel goed dat je er bewust bij stilstaat hoe je weer wat kunt afvallen. Ik snap zeker dat een gastric bypass geen vrijbrief is om ongezond te eten. Je moet dan misschien wel extra opletten, want je maag is kleiner. (Weet niet of dat voor jou ook geldt/gold maar ik heb een eetprobleem en voel bijna niet als ik vol zit.)
    Astrid recently posted…Gekke gewoontes, angsten en gedachten die ik als kind hadMy Profile

    • Roxanne

      Ik voel wel als ik vol zit en inderdaad van sommige soorten eten krijg ik echt wel buikpijn of een ziek gevoel… Dus ja ik moet zeker opletten! Ik doe het alleen niet altijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.