Zakgeld

geplaatst in: Mama | 3

Een tijdje geleden had Maaike het op Instagram over zakgeld. Wanneer begin je daar aan en hoeveel zakgeld geef je dan aan je kind(eren)? Toevallig waren wij een paar weken eerder begonnen met zakgeld geven aan Marcel, dus ik vond het wel leuk om mee te lezen over dit onderwerp. 

Zakgeld

Tot nu toe kochten we af en toe iets voor de kinderen als we op pad waren en dachten we er niet echt over na. De laatste tijd merkte ik dat Marcel het best vanzelfsprekend begon te vinden dat hij cadeautjes kreeg of dat hij ergens iets uit mocht kiezen. Aangezien we geen verwend nest van hem willen maken en we het belangrijk vinden dat hij uiteindelijk goed met geld om leert gaan, kwam het onderwerp zakgeld naar voren.

De eerste vraag was ‘Hoeveel gaan we Marcel dan geven per week?’ We vonden 75 cent een mooi bedrag om mee te beginnen. Ik checkte ook nog even de website van Nibud om te kijken hoeveel zakgeld andere ouders gemiddeld geven aan hun kinderen. Daar stond bij de leeftijd van 5 een bedrag van 50 cent. 

Bron: Nibud

Bankrekening openen

Ik kreeg mijn eigen zakgeld vroeger gewoon in muntgeld uitbetaald, zodat ik het in mijn spaarpot kon stoppen. Door corona heb ik zelf eigenlijk zelden kleingeld in mijn portemonnee, omdat ik alles met mijn pinpas betaal. Daarom besloten we om voor Marcel een eigen betaalrekening te openen bij de bank waar wij zelf ook bankieren. Op deze manier kunnen we gemakkelijk zien hoeveel geld er op zijn rekening staat en we kunnen automatisch instellen dat zijn zakgeld wordt overgemaakt. Een nadeel hiervan is dat hij niet zelf ziet hoeveel muntjes hij nog heeft, maar hij kan wel met papa of mama mee kijken op de telefoon hoeveel er nog op zijn rekening staat.

Zelf afrekenen

In de meivakantie werd het meteen duidelijk hoe handig het is dat hij nu zijn eigen geld heeft. Toen we door de speelgoedwinkel liepen, zag Marcel namelijk een fantastische klei set met dinosaurussen. Het was regenachtig en hij wilde de set ontzettend graag hebben. Ik vond 20 euro best duur, maar stelde hem voor om even te kijken of hij dit kon betalen van zijn eigen rekening. Dat kon en hij wilde het ook graag. Bij de kassa was hij zo trots als een pauw dat hij hier zelf voor gespaard had. Kortom, het was niet alleen leuk dat hij het kon kopen, maar het leek ook iets te doen met zijn zelfvertrouwen en dat is altijd leuk om te zien. 

Krijgen jouw kinderen zakgeld?

3 reacties

  1. Audrey

    Leuk dat het direct zo goed uitpakt! Ik heb nog geen kinderen, maar ik wil zeker ook wel rond die leeftijd met zakgeld beginnen.

    • Roxanne

      Ja ik dus ook. Je merkt dat ze opeens meer om zich heen gaan kijken en op school ook dingen zien. Marcel wil ook grotere en duurdere dingen dan vroeger en ik heb er geen zin in om dat allemaal maar zomaar te kopen voor hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.