Hate List en andere Young Adult boeken in de Vakantiebieb

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 4

De vakantiebieb is weer geopend deze zomer en ik heb de app uiteraard alweer geïnstalleerd. De boeken voor volwassenen zijn pas vanaf 1 juli beschikbaar, maar de jeugdboeken zijn al wel te downloaden. Ik zette een aantal young adult boeken op mijn telefoon zodat ik die alvast kon lezen. Ik heb er inmiddels ook al eentje gelezen.

Hate list  – Jennifer Brown ★★★★✫

hate list Plot

De lijst was eigenlijk haar idee. Maar Valerie kan haar ogen niet geloven als haar vriend Nick op een dag om zich heen schiet in de aula en doelbewust richt op de schoolgenoten op de lijst, de hate list. Ze probeert hem nog tegen te houden, maar het is al te laat.
Valerie komt in een nachtmerrie terecht. Hoe zorgt ze ervoor dat haar onschuld bewezen wordt? Mag ze nog van Nick houden, nu hij anderen van het leven heeft beroofd? En wie zijn haar echte vrienden eigenlijk?

Wat ik van het boek vind

Wat mij betreft is dit een heel belangrijk boek. Ik heb nooit in deze situatie gezeten en niks vergelijkbaars meegemaakt, maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit wel is zoals het zou voelen voor de mensen die het wel meemaken. Een schietpartij op een middelbare school – of op elke andere locatie – is iets verschrikkelijks. Je ziet het waarschijnlijk niet aankomen en het verandert alles.

Hate List laat heel goed zien dat elk verhaal meerdere kanten heeft. Dat er in deze situatie slachtoffers zijn, maar ook helden. Dat de situatie eigenlijk alleen maar verliezers kent. Je denkt dat zoiets mensen dichter bij elkaar kan brengen, maar er heerst vooral verwarring, wantrouwen en haat naar elkaar. Tot iemand iets doet om dat te veranderen. Wat ik mooi vond om te zien was dat ook alle personages meerdere kanten hadden en dat deze stuk voor stuk ook in beeld kwamen. Vijanden kunnen vrienden worden, vrienden verliezen elkaar uit het oog, maar uiteindelijk blijft zo’n gebeurtenis mensen met elkaar verbinden. Of ze dit nu willen of niet.

Het verhaal is intens en zit vol met verschillende emoties. Verwarring, pijn, verdriet, boosheid, haat, liefde, vriendschap en nog zoveel meer. Ik las het boek in één ruk uit.

Naast dit boek zijn ook de volgende Young Adult boeken beschikbaar via de Vakantiebieb:

  • De labyrint renner – James Dashner
  • Stapelverliefd – Maren Stoffels
  •  De nevelprins – Carlos Ruiz Zafon
  • Zwarte zwaan – Gideon Samson
  • Shock –  Mel Wallis de Vries

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.