Year of Yes – Shonda Rhimes

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Titel: Year of Yes, How to Dance It Out, Stand In the Sun and Be Your Own Person
Auteur: Shonda Rhimes
Uitgever: Simon & Schuster
ISBN: 9781471157325
Genre: Non Fictie, Memoir
Aantal pagina’s: 300
Waardering: ★★★★★

Ik ben dol op memoirs. Vaak zijn het inspirerende verhalen waar je zelf ook weer het nodige uit kunt halen. Shonda Rhimes is de schrijfster van de succesvolle serie Grey’s Anatomy. Toen ik zag dat zij een boek geschreven had, moest ik het sowieso hebben. In mijn ogen is Shonda al succesvol, dus dat zij haar onzekerheden heeft en juist veel dingen niet durft, zag ik niet aankomen. Waar heeft ze allemaal ‘Ja’ tegen gezegd en wat heeft het haar opgeleverd? Daar was ik wel nieuwsgierig naar.

Waar het boek over gaat

Shonda Rhimes is de machtigste vrouw in Hollywood. Haar bejubelde series Grey’s Anatomy, Scandal en How to Get Away with Murder worden wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Maar verrassend genoeg is Shonda zeer introvert en heeft ze vaak last van paniekaanvallen. Ondanks al haar succes is ze extreem angstig als ze een interview of een speech moet houden. Het allerliefst blijft ze thuis, bij haar kinderen. Als ze op een dag zelfs een diner met president Obama wil afzeggen besluit ze het roer om te gooien. Ze moet van zichzelf een jaar lang JA zeggen tegen alles wat haar angstig maakt.

Mijn mening over het boek

Ik wist eigenlijk weinig over Shonda Rhimes, maar ze neemt je in een sneltreinvaart mee naar de hoogte- en dieptepunten van haar leven. Veel van deze dingen zijn ontzettend herkenbaar. Ook ik heb gestudeerd, ben moeder en een vrouw. Al die onzekerheden, keuzes en de drang om te schrijven zijn heel erg herkenbaar. Zij heeft er haar werk van gemaakt, voor mij zit die droom vooral in mijn hoofd. Daar heeft Shonda een duidelijke mening over: Dreams are for losers! Even dacht ik, excuse me, maar als ze het uitlegt dan is het allemaal erg logisch en kan ik haar alleen maar gelijk geven. Kortom, ik vond Shonda als persoon meteen ontzettend tof en haar heerlijke, chaotische schrijfstijl zorgt ervoor dat het lekker wegleest. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarvan houdt, dus ik waarschuw maar even.

Year of Yes is niet een verhaal over een gekleurde vrouw die carrière heeft gemaakt in Hollywood, maar juist het verhaal van een werkende vrouw en moeder die nog met zoveel angsten rondliep dat ze niet kon genieten van het leven wat ze voor zichzelf heeft opgebouwd. Het is erg inspirerend dat ze haar angsten in de ogen durft te kijken en dat ze zichzelf uitdaagt om het anders te gaan doen. Als lezer voel je hoe Shonda groeit gedurende haar Year of Yes en het kriebelt dan ook om mijn eigen leven eens goed onder de loep te nemen. Waar ik mee zou beginnen? Geen idee, maar eens kritisch kijken naar dingen die je kunt veranderen, kan wat mij betreft nooit kwaad.

Ben je ook benieuwd naar Year of Yes? Het boek is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar via bol.com. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.