Wiskundedeuk

geplaatst in: Werk & studie | 7

Ik ben geen communicatie gaan studeren omdat ik zo’n rekenwonder ben. Sterker nog, ik raak soms compleet in de war van getallen. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Op de basisschool ging het allemaal nog wel, maar sinds de brugklas vond ik wiskunde een moeilijk vak. Met moeite haalde ik af en toe een voldoende, als ik er echt heel hard mijn best voor deed om het te begrijpen. Op de plek waar bij anderen een wiskundeknobbel zat, daar moest bij mij toch wel een deuk zitten. Hoe kon ik anders zo slecht zijn in wiskunde? Geef mij maar woorden, daar kan ik tenminste iets mee. Bij mijn broer is dat dan weer precies andersom. Waar ik goed ben in taal, kan hij fantastisch rekenen. En het lijkt wel alsof hij daar niets voor hoeft te doen. Hij snapt het gewoon. Ik verdenk mijn ouders er wel eens van dat ze deze gaven niet helemaal eerlijk verdeeld hebben.

Ondanks mijn afkeer van getallen, moet ik er momenteel toch weer aan geloven. In dit blok volg ik een vak dat gaat over beslissingscalculaties. Ik begrijp heel goed dat ik straks in het echte leven mee moet kunnen praten met mensen uit verschillende vakgebieden, maar dat ik nu zelf ook moet leren rekenen, valt me zwaar. De eerste les ging het nog wel. We hadden het over steekproeven en kansberekening. De versimpelde versie daarvan konden mijn hersenen nog wel aan. Ik was echt trots op mezelf dat ik de (goed) antwoorden zelfstandig had berekend. Deze week ging het niet. Ik schreef het wortelteken op maar nam deze vervolgens niet mee in mijn berekening. Ik staarde me blind op de volgende som en had geen idee waar ik moest beginnen. Lachend zei ik tegen de docent dat ik er niets van begreep en dat ik dat eigenlijk helemaal niet grappig vond. Toch probeerde ik te luisteren naar zijn uitleg en ik verliet het lokaal uiteindelijk moet een flinke hoofdpijn.

Toch wil ik me niet uit het veld laten slaan. Vol goede moed heb ik afgelopen weekend een nieuwe rekenmachine gekocht (want zowel mijn oude Casio als mijn grafische rekenmachine zijn toch wel overleden nu), zodat ik aan de slag kan gaan. Ik wil proberen de extra opgaven die we krijgen thuis te maken en waar nodig hulp te vragen. Je zou toch zeggen dat ik heb op die manier wel een keer moet leren. Ik zou het namelijk heel erg vinden als ik dit tentamen straks moet gaan herkansen, omdat ik maar niet kan begrijpen wat ik met al die getallen aan moet.

7 reacties

 1. Petra

  Goed, dan weet ik ook weer dat ik dat vak niet hoef te gaan volgen. Of is het verplicht? Succes ermee!

  • Roxanne

   Hier is het verplicht bij deze afstudeerrichting (commercieel/marketing) dus blijf daar maar uit de buurt!! 😀

 2. Sanne

  Toch wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die geen rekenwonder is. Sterker nog, ik bezit net als jij geen rekenknobbel.
  Ik weet nog dat ik ooit voor de opleiding kinderleidster terug naar school ging en daar in het lokaal voor rekenen belandde. Het voorstelrondje ging als volgt: “Ik ben Sanne, ik houd absoluut niet van rekenen, ik kan er niks van en ik ga er ook nu dus niks van bakken”.
  Wonderbaarlijk genoeg had ik ineens een lerares die wel de moeite en de nodige tijd in mij investeerde en haalde ik mijn rekentoets uiteindelijk met een 8. En vraag me nu even niet hoe het ook alweer ging, want als ik nu in de winkel sta en lees dat iets zoveel procent is afgeprijsd dan roep ik toch echt manlief erbij. Ik heb er dus geen kaas van gegeten.

  Heel veel succes met de lessen!

 3. Karen

  oh rekenen! Yay 🙂 Ik ben dus ook het tegenovergestelde van jou! Ik hou van rekenen. En hoe graag ik ook talen wil leren, dat gaat er bij mij niet in 🙁

  Kansberekening! Dat heb ik nog gedaan in mijn (niet-afgemaakte)opleiding op hogeschool. Is eerder statistiek niet? (‘k was geslaagd, maar da’s ook al weer drie (!) jaar geleden)

  Ik wens je véél succes!

 4. Stéphanie

  lastig inderdaad, als je helemaal niets met getallen hebt. Ik ben heel erg blij dat in mijn studie geen statistiek of winskundig vak voorkomt. Succes!

 5. Mich

  Ooooh succes! Statistieken en dat soort dingen heb ik ook nooit gesnapt. Maar andere soort wiskunde vond ik wel leuk, meetkunde enzo. Maar goed, daar doe ik nu ook zo lekker veel mee 😛

  Succes in ieder geval met dit blok! Ik duim voor je! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.