Wil ik een werkende moeder zijn?

geplaatst in: Werk & studie | 9

Als iemand aan mij vraagt wat voor werk ik doe, zeg ik op dit moment eigenlijk altijd dat ik fulltime mama ben. Dat is niet helemaal waar, maar voor het grootste gedeelte wel. Ik werk heel af en toe weer, maar het mag nog niet echt een naam hebben. Door de gebeurtenissen van de afgelopen jaren ben ik in ieder geval (nog) niet écht aan het werk op dit moment.

Na het afstuderen en mijn operatie was ik helemaal klaar om op zoek te gaan naar een baan. Omdat dit niet meteen lukte, schreef ik me in ieder geval in als freelancer, zodat ik hier en daar wat schrijfklussen aan kon nemen. Dan verdiende ik alvast iets. Acht maanden na mijn operatie raakte ik zwanger van Marcel. Tijdens mijn zwangerschap moest ik het al vrij snel rustiger aan doen van de verloskundige. In overleg met Huib stopte ik al vrij snel met werken. Dat ging goed. Zo kon ik me rustig concentreren op het zwanger zijn en zo fit en gezond mogelijk blijven.

Na de geboorte van Marcel voelde ik me heel moe. Net als iedere andere moeder moest ik wennen aan een nieuw ritme. Er is natuurlijk niet voor niets zoiets als zwangerschapsverlof en ik moest mezelf dan ook de tijd geven om rustig bij te komen en daarna weer op te starten. In januari kwam er een mailtje binnen van één van de klanten waar ik in 2014 voor had gewerkt. Of ik tijd had om een paar artikelen te schrijven. Ik nam de klus aan en begon weer met werken. Sinds die tijd schrijf ik af en toe iets, maar ik ben eigenlijk heel langzaam weer begonnen.

werkende moederBron

Vandaag had ik deze meneer weer aan de telefoon. Hij vroeg me hoe het nu eigenlijk gaat met werken op dit moment en hoeveel tijd ik daar voor heb. Ik was een beetje overdonderd. en  wist even niet goed hoe ik moest reageren. Ik vertelde dat ik af en toe wel een schrijfklus aan neem en dat ik dat ook ontzettend leuk vind om te doen, maar dat ik niet elke dag tijd heb om te werken. Ik heb éém dag in de week oppas voor Marcel en verder moet ik het hebben van de uren dat hij slaapt (en ik wakker ben.) Dat is soms maar een uurtje per dag en andere dagen heb ik meer tijd. Hij gaf aan dat er eigenlijk wel meer werk is wat hij aan mij uit kan besteden, als ik hier al aan toe ben. Ik schrok er een beetje van, terwijl het eigenlijk alleen maar goed nieuws is.

Ik weet even niet goed wat ik hiermee moet doen. Ik zoek de computer steeds meer op. Meestal gebruik ik deze tijd om te bloggen voor mezelf of voor Filmgeek, maar soms ook om andere dingen te schrijven. Ik geniet enorm van Marcel en ik vind het prima om gewoon ‘mama’ te zijn, maar daarnaast is het wel fijn om je hersenen af en toe aan het werk te zetten. Zeker als ik daarmee mijn eigen geld kan verdienen. Dus eigenlijk zou ik best meer werk willen doen. Schrijven is wat ik het liefst doe. Ik weet dat ik het kan en er zijn mensen die graag samen willen werken. Waarom vind ik het dan zo eng?

De komende weken ga ik dus eens uitzoeken of het niet eens tijd is om langzaam weer wat meer aan het werk te gaan. Lukt het me om te werken als Marcel thuis is of moet ik dan op zoek naar opvang? Wie kan op Marcel passen en is dat de moeite waard qua kosten? Wil ik wel een werkende moeder zijn, ook als dit niet nodig is? Ik vind het best spannend, maar toch voelt het ook wel goed om hier even bij stil te staan. Het heeft voordelen en nadelen. Ik geniet van elk moment thuis met de kleine, maar het geld is ook wel iets om rekening mee te houden. We hebben zoveel wensen en die zijn dichterbij op het moment dat we beide werken. Kortom, ik ga hier de komende tijd eens goed over nadenken.

9 reacties

 1. Khim

  Ik ben na mijn zwangerschapsverlof direct weer aan het werk gegaan. Baan beviel me niet meer, andere baan gekregen die wel bevalt. Vind het heerlijk, moederschap en werken. Leuke spullen kopen voor Marlie van mijn eigen verdiende geld. Dus denk er maar eens over na. Werken moet wel leuk zijn. Succes!

  • Roxanne

   Goed geregeld dus. Maar jij werkte daarvoor ook al natuurlijk. 🙂 Ik zou meer geld wel fijn vinden, maar het moet gewoon niet ten koste gaan van de kleine.

 2. sammie

  Meer geld wat binnen komt is natuurlijk altijd fijn, leuk om extra dingen van te kunnen doen etc. En ik denk dat het helemaal niet slecht is als de kleine af en toe niet bij mams of paps is, beetje wennen aan andere mensen lijkt me alleen maar een voordeel, op die manier kun je extra werken maar misschien ook wat tijd voor jezelf maken. Ik denk dat als de kleine bv 2 of 3 dagen of 2 extra halve dagen bij een oppas is dat helemaal niet ten koste gaat van hem.
  sammie recently posted…Cactus vaas, meer groen in huis!My Profile

  • Roxanne

   Ik moet alleen even kijken hoe ik dat ga regelen dan. Mijn ouders passen nu een halve dag per week op, soms een hele. Bij mijn schoonouders wordt dat doorgaans meteen logeren omdat ik geen auto heb zelf en op en neer reizen met de trein dan niet echt rendabel is. (Tenzij ik natuurlijk daarheen reis, mezelf opsluit in een andere kamer om te werken en de kleine weer mee terug neem ’s avonds)
   Roxanne recently posted…Wil ik een werkende moeder zijn?My Profile

 3. Yvonne

  Het is wel fijn om te werken omdat je dan even iets anders aan je hoofd hebt. Zo ervaar ik het. Denk maar goed na wat je Wilt. Je hebt in elk geval geluk dat je vanaf thuis kunt werken.

 4. Sue

  Ik vind mijn zoon de allerliefste, maar ben ook blij dat ik een paar dagen in de week mag werken. Hij wordt er ook gelukkiger van, want bij de gastouder heeft hij de grootste lol en speelplezier met zijn vriendjes. Op sociaal vlak ontwikkelt hij zich hierdoor heel goed! dat is ook een van de voordelen vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.