Weer een angst overwonnen!

geplaatst in: Werk & studie | 8

Vraagteken

Voor mijn afstudeeronderzoek had ik het briljante plan om verschillende organisaties te gaan interviewen. Daar was een hoop informatie te krijgen die ik nodig had om een bepaalde vraag uit mijn onderzoek te beantwoorden. Hoewel ik er helemaal achter stond, duurde het lang voor ik de afspraken voor dit onderzoek maakte. In eerste instantie kwam ik niet zo lekker uit mijn winterdip. Daarna moest ik opdrachten inleveren op school en was het druk op stage. Ik had het gevoel dat ik me niet goed voor kon bereiden. Of waren dat allemaal smoesjes?

Toen ik de blogjes van Petra las over het overwinnen van haar telefoonangst, viel bij mij het kwartje. Die telefoonangst was voor mij heel herkenbaar. In het begin van mijn studie vond ik het doodeng om mensen te bellen. Daar was ik inmiddels wel klaar mee, maar dat nam niet weg dat dit niet puur ging om het opbellen van mensen. Interviewen was ook niet bepaald mijn favoriete vak op school. Ik vond het dood eng. Wat als ik iets zou vergeten te vragen of dat het stil zou blijven? Ik moest dus op zoek naar een manier om het makkelijker te maken voor mezelf, want de informatie had ik echt wel nodig.

Veranderen is niet makkelijk, maar het is een proces waar ik al mijn hele stage druk mee bezig ben. In deze periode heb ik weer veel over mezelf geleerd. Dat lukt me meestal als ik in gesprek ben met anderen. Ik sprak met mijn collega’s over de stress die ik had voor de interviews en ze boden aan om met me mee te gaan. Dat vond ik wel een goed idee. Het werkte ook. Ik belde de organisaties op, maakte een afspraak als zij hier tijd voor hadden en ik schreef op welke vragen ik wilde stellen. Hoewel ik op de dag zelf steeds stijf stond van de zenuwen, ging het eigenlijk heel goed. Het voordeel van afspreken met anderen die in het vakgebied werken, is dat we elkaar veel te vertellen hebben. Ik stelde mijn vragen en ik kreeg ook vragen terug. We konden van elkaar leren. Al met al was het een hele fijne ervaring.

Wat me het meest is bijgebleven is dat iemand tegen me zei dat die zenuwen erbij horen en dat die nodig zijn om goed te presteren. Misschien is dat wel waar. Hoe dan ook, het interviewen zit erop. Wat overblijft is het uitwerken van de resultaten en het beantwoorden van de bijbehorende deelvraag. Daar ben ik het komende weekend wel even zoet mee!

*****

Ps. Het blijft hier af en toe stil op dagen dat ik wel graag een bericht had willen posten. Ik heb veel last van scriptiestress en blijkbaar gaat dat samen met een flinke portie hoofdpijn. Hier word ik niet bepaald creatiever van. Over een paar weken is dit hele circus voorbij, maar tot die tijd blijft het af en toe even stil! 

8 reacties

 1. Judith

  Goed dat je nu toch de interviews achter de rug hebt. Een beetje zenuwen verhoogt de alertheid dus dat is alleen maar goed (bij al teveel zenuwen kan je niet eens meer denken, dat is ook niet goed, natuurlijk).

  Ik houd helemaal niet van telefoneren, vooral niet als het voor mezelf is. Iets regelen omdat een ander mij dat gevraagd heeft vind ik lang niet zo lastig. Ik ga je telefoon-linkje klikken en kijken wat Petra erover te zeggen heeft.

  Succes met de laatste stappen!

 2. Kim

  Super goed dat je zo je angsten hebt overwonnen.
  Ik ben trots op je!
  Doe rustig aan meis, dan is het maar wat stiller hier. Alles voor je gezondheid en studie.

 3. Daan

  Ik weet niet of ik interview angst heb. Ik vind veel mensen gewoon nooit zo interessant ­čśŤ

 4. Sandra

  Je komt er wel! De telefoon vind ik ook een ramp, maar dat komt doordat ik zowel met als zonder hoortoestellen weinig hoor door dat ding.
  En een interview… je zou bij onze radiozender moeten komen als dj… Regelmatig een artiest interviewen begint een beetje gewoon te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.