We doen wat we kunnen – Lykele Muus

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Wat doe je als je website er anderhalve dag uit ligt en je net gepland had om te gaan schrijven? Dan ga je iets anders doen wat leuk is. In mijn geval opende ik mijn Kobo app en ik begon aan een nieuw boek. Dat werd ‘We doen wat we kunnen’ van Lykele Muus. Ik begon te lezen en kon het boek niet wegleggen (nou ja, mijn telefoon dan in dit geval.) Daarom leek het me een goed idee om een recensie te schrijven over dit boek.

Waar het boek over gaat

Twee bevriende gezinnen met elk een dochter delen een vakantiehuisje aan zee. Na een tragisch ongeluk belanden de meisjes in het ziekenhuis. De ene ligt in coma, de ander mankeert niets. Maar als de verhoudingen volledig kantelen, worden de vier ouders onder extreme tijdsdruk voor een onmogelijke keuze gesteld. De borrel rond het kampvuur verandert in een schaakspel op glad ijs. Niets is erger dan het verliezen van een kind, je hebt er alles voor over om dat te voorkomen.

We doen wat we kunnen is een filmische, indringende pageturner vol scherpe dialogen en confronterende vragen. Wat blijft er van jezelf en je relatie over als je kind wegvalt? Hoe krijg je vrienden zover om hun enige dochter op te offeren om die van jou te kunnen redden? En wat als je moet kiezen tussen vechten en verliezen, of alles opgeven en opnieuw beginnen?

Mijn mening over het boek

Het is lang geleden dat ik zo in een boek gezogen werd. Wat een spannend verhaal is dit. En dan bedoel ik spannend in de zin van er overkomt deze twee gezinnen zoveel in zo’n korte tijd en ze moeten zoveel beslissingen nemen. Er liggen twee jonge meiden in het ziekenhuis en de vraag is of één van beide het gaat halen en wie dan. De ouders willen elkaar best steunen, maar ze hebben ieder de zorg voor hun eigen dochter.

Omdat het boek je meeneemt in het perspectief van alle vier de ouders, leer je ze een beetje kennen en leef je met iedereen mee. Als moeder vond ik dit zo heftig om te lezen, want echt, hoe kies je wat het beste is voor jouw kind? Dan kom je ook tot de conclusie dat er niet zoiets is als de juiste keuze. Kortom, We doen wat we kunnen snijdt een heftig onderwerp aan waarbij twee gezinnen die elkaar al jaren kennen opeens uit elkaar vallen na een tragisch ongeval. Heftig om te lezen, maar het verhaal is erg mooi omschreven en ik heb het boek dan ook in twee keer uitgelezen.

Ik heb op Goodreads gezien dat niet iedereen even enthousiast was over dit boek, maar mijn mening is niet die van iedereen. Het was soms irritant dat er geen aanhalingstekens worden gebruikt voor quotes, maar daar kon ik wel aan wennen. Het was best duidelijk wie er precies wat zei, dus dat was voor mij persoonlijk geen dealbreker. Ik heb genoten van dit boek en ik vond het ontzettend mooi geschreven.

‘We doen wat we kunnen’ is onder andere verkrijgbaar via bol.com

Titel: We doen wat we kunnen
Auteur: Lykele Muus
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038804545
Genre: Drama, Roman
Aantal pagina’s: 272
Waardering: ★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.