Wandelen in Wijk bij Duurstede

geplaatst in: Uitjes en Evenementen | 0

Een aantal weken geleden vroeg iemand op Twitter waar ze echt een keertje heen moest gaan voor een dagje cultuur en geschiedenis. Iemand noemde Wijk bij Duurstede en ik bedacht me dat ik daar echt al jaren niet meer geweest ben. Ooit was Wijk bij Duurstede voor mij thuis. Ik ben hier opgegroeid en heb er gewoond van 1988 tot 1996. Dat waren precies de jaren dat ik naar de basisschool ging. Het is een bijzonder stadje (jaja, het is geen dorp!) om op te groeien. Ik herinner me mooie evenementen in het kasteelpark en geschiedenislessen die puur over ons eigen Dorestad gingen.

Rijke geschiedenis

Wijk bij Duurstede is een stadje aan het water. Dit is de plek waar de Nederrijn overgaat in de Lek. Deze vestingsstad heeft een rijke geschiedenis met Romeinen, Vikingen en Bisschop David van Bourgondië. Wanneer je door de stad wandelt, zie je allerlei kenmerken van deze geschiedenis. Twee weken geleden heb ik voor het eerst in jaren weer eens door deze stad gewandeld met Espen en Pel. Ik neem jullie graag mee naar de stad waar ik als jong meisje opgroeide.

Molen Rijn & Lek

De skyline van Wijk bij Duurstede bestaat onder andere uit een monumentale molen. Molen Rijn & Lek is een unieke molen. Deze korenmolen is namelijk de enige molen die gebouwd is op een stadspoort. De molen is gebouwd op de Leuterpoort van de stadsommuring van Wijk bij Duurstede. Op de website van de molen lees je meer over de geschiedenis van deze bijzondere molen. We parkeerden de auto en liepen vervolgens eerst in de richting van de dijk, waar we niet alleen de molen zagen, maar ook de haven van Wijk.

Waterpomp op de markt

Daarna wandelden we door de schattige, oude straatjes terug naar het marktplein. Hier is nog veel hetzelfde als vroeger, maar er zitten ook wat nieuwe winkels en restaurantjes. Al die terrasjes zien er ontzettend gezellig uit. Ook de oude waterpompen staan er nog. Espen vond het leuk om die even te testen, maar hij kreeg er geen water uit, dus Pel moest hem even helpen.

Onderweg haalden we een ijsje van Nice. Ik kende dit merk nog niet, maar mocht je het ergens tegenkomen, ik vond het echt een aanrader. Mijn ijsje bestond uit sinaasappel met steranijs, gedipt in chocolade. Espen koos voor een peer-sinaasappel ijsje en Pel voor de stracciatella op een stokje.

Kasteel Duurstede

Als laatste liepen we een rondje door het kasteelpark. Kasteel Duurstede bestaat uit de Donjon (een verdedigbare woontoren) uit de dertiende eeuw en het kasteel zelf dat er in de vijftiende eeuw naast gebouwd werd. Het kasteel ligt op een eilandje in het midden van het kasteelpark. Je kunt hier heerlijk wandelen.

In het kasteelpark kon je zien dat de herfst in aantocht is. Ik vond deze paddenstoelen op een oude boomstronk erg mooi en moest ze dus even vastleggen. Espen liep er straal voorbij, die kijkt niet altijd om zich heen, maar is dan alweer bezig met rennen.

Ingress

Tijdens het wandelen speelden we ook wat Ingress. We liepen een banner van zes missies, wat ons de skyline van Wijk bij Duurstede opleverde als banner in ons profiel. Deze banner stond al een tijdje op mijn Ingress wishlist en ik ben er dan ook erg blij mee.

Waar ben jij opgegroeid?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.