Waarom je juist nu lekker met de kinderen naar buiten moet

geplaatst in: Gezondheid | 0

Het weer was met Koningsdag niet ideaal. Toch mogen we tot nu toe blij zijn met de prachtige dagen die we al dit voorjaar hebben mogen meemaken. Mooi weer zorgt ervoor dat er zoveel meer leuke activiteiten te ondernemen zijn met kinderen. Dat is vooral met zoveel vrije dagen en vakanties op dit moment geen overbodige luxe! Niet alleen de diversiteit in leuke activiteiten is zoveel groter. Ook het buiten zijn op zich is essentieel voor jou en je kids. Waarom is het juist nu belangrijk er lekker op uit te trekken?

Zonlicht

De laatste jaren is eens te meer gebleken dat in direct zonlicht langdurig zitten slecht is voor de huid. Toch heeft het lichaam voldoende UV-licht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Direct in de zon zitten tijdens een zonnige dag hoeft dus niet. Je kan de schaduw opzoeken en/of goede zonnebrandcrème gebruiken om jezelf te beschermen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de kinderen. Hoe jonger ze zijn, hoe wenselijker het is om de tere huid goed in te smeren. Toch heeft zonlicht veel goede eigenschappen. Heb je je weleens afgevraagd waarom er minder mensen ziek zijn in zonnige maanden? Niet alleen overleven bacteriën en virussen minder goed in opgewarmde lucht. Ook werkt UV-licht lichtelijk antibacterieel. Ziekmakers kunnen daarom moeilijker buiten het lichaam overleven. Een goede weerstand opbouwen begint dus bij vaker buiten zijn!

Vitamine D

Mits je elke dag vette vis eet, is het niet altijd gemakkelijk om voldoende vitamine D via de voeding binnen te krijgen. Je wilt immers ook op je figuur letten! Toch is er een manier om je lichaam op een portie vitamine D te trakteren. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D onder de huid aangemaakt. Je vraagt je misschien af: wat is de toegevoegde waarde van deze vitamine? Met name kinderen in de groei en ouderen met botontkalking hebben baat bij deze bijzondere vitamine. Vitamine D zorgt namelijk dat de aanmaak van calcium bevorderd wordt. Zo kan je op een natuurlijke wijze ervoor zorgen dat je kindje een goed gebit en sterke botten ontwikkelt.

Ook tijdens de frisse dagen…

Zelfs als het tijdens de vrije dagen fris is met af en toe een buitje is het zeer nuttig om naar buiten te gaan. Je hoeft niet meteen te gaan sporten als je dat niet wilt maar een halfuurtje  wandelen of fietsen is al zeer effectief. De beweging is goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast zullen je cholesterolspiegel en bloeddruk verbeteren en dat maakt dat je extra energie krijgt. Heb je een puber thuis die voor het centraal examen aan het blokken is of zit jij in een stressvolle periode? Ga samen lekker een ommetje maken, al is het maar een halfuurtje. De beweging zal op meerdere manieren een positieve invloed op jullie lichamen hebben.

Het mentale aspect

Bewegen zou je toch ook binnen kunnen doen? Helemaal waar! Een bijkomend voordeel van buiten bewegen is echter de zuurstofrijke lucht die je inademt. Herken je die dagen op een muf kantoor? Of als je oudere kinderen hebt, kunnen ze je vast meer vertellen over stoffige klaslokalen. Het zijn geen ruimtes waar je lang geconcentreerd en effectief kan werken. Juist even naar buiten stappen tijdens een lunchpauze kan veel voor je mentale gesteldheid betekenen. Enerzijds komt er een gezonde bloedstroom in je lichaam op gang met zuurstofrijk bloed. Anderzijds hebben je hersenen ontspanning nodig tussen momenten van hoge concentratie door. Tijdens die pauze verwerk je namelijk een groot deel van de informatie die je tot je genomen hebt. Een puber die nu in een stressvolle periode zit? Of heb je daar zelf last van? Ga gerust een kwartiertje wandelen buiten, en nog leuker: doe het met z’n tweeën. Je zal voelen dat je energielevel stijgt en dat je mentale weerbaarheid groter wordt. Weer of geen weer, een wandeling buiten kan ontzettend veel voor jou en je gezin betekenen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met examenoverzicht.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.