Voor de tweede keer lezen

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 4

Boeken voor de tweede keer lezen, dat komt bij mij eigenlijk weinig voor. Ik doe nu inderdaad mee aan de Harry Potter (re)readathon, maar eigenlijk is dat een uitzondering. Er zijn zoveel redenen om het niet te doen en tegelijkertijd net zoveel redenen om het wel te doen.

De voornaamste reden om een boek niet voor de tweede keer te lezen, is dat er nog zoveel boeken zijn die ik nog niet gelezen heb. Niet alleen mijn boekenkast, maar ook mijn Goodreads wishlist puilt uit van alle boeken die ik nog wil lezen. Daar kom ik al nauwelijks aan toe. Ik vraag me af of ik al deze boeken ooit zou kunnen lezen, ook als er nooit meer iets bij zou komen. Er zijn simpelweg teveel leuke boeken en ik lees niet snel genoeg (of heb te weinig tijd) om ze allemaal te kunnen lezen. Daar baal ik al zo van dat ik het zonde vind om een boek opnieuw te lezen.

Stiekem heb ik wel een wishlist van boeken en series die ik graag een keer opnieuw zou lezen. Op dit lijstje staat niet alleen Harry Potter, maar ook bijvoorbeeld The Hunger Games en Vampire Academy. Ik heb tijdens het lezen van deze series zo ontzettend genoten van de wereld en personages dat ik het graag opnieuw zou willen beleven. Ik wil weten of me dan meer details opvallen en of ik er dan net zo van zou genieten. Ik weet dat het zo is, want als kind heb ik de boeken van Enid Blyton zo vaak opnieuw gelezen. Dat vond ik heerlijk. Tegenwoordig doe ik het dus niet meer.

Nu de Harry Potter (re)readathon begonnen is en ik het eerste boek uit heb, moet ik toch zeggen dat het ontzettend leuk was om het eerste deel van de serie weer te lezen. Ik las Harry Potter voor het eerst in 2008 en ik merkte bij het eerste deel al dat ik bijna alle details vergeten was. Het was bijna alsof ik een nieuw boek aan het lezen was en het voelde helemaal niet alsof het zonde was van mijn tijd of alsof ik iets anders miste. Ik ga de serie dus zeker helemaal lezen in de komende weken. Wie weet heb ik tussendoor nog wel eens tijd voor (of zin in) een ander boek, maar voor de rest ga ik me dus even storten op het herlezen van Harry Potter.

Lees jij wel eens boeken voor de tweede keer?

4 reacties

 1. Ukkie

  Jep. Sommige boeken zelfs wel vaker. Ik ben nu voor de vierde of vijfde keer de dan brown boeken met robert langdon aan het lezen.

 2. dennis van elten

  Ik lees zelf niet zo snel een boek eigenlijk om dezelfde redenen als jij noemt in je blog iedere keer komt er wel een goed boek bij. De boeken wereld is nu ook zo opgebouwd dat je als lezer constant aan het lezen gehouden wordt. Zelf ben ik nu in een boek van 700 pagina’s bezig dat herhaal ik nooit zo makkelijk. Ik zou als ik de tijd had zou ik alle Bond boeken willen herlezen.
  dennis van elten recently posted…Boek Recensie – In SeizoenenMy Profile

 3. Anneke

  Ik doe het ook niet vaak, maar toevallig ben ik pasgeleden begonnen met ook het herlezen van Harry Potter. Dit kwam eigenlijk doordat ik gewoon te moe ben om te investeren in een nieuw boek en het nu juist fijn vind om het verhaal al te kennen. Maar ik ben nu bijna klaar met deel 4 en deel 5 vind ik altijd toch wel weer even pittig. Ik denk dat ik nu eerst wat anders ga lezen.
  Anneke recently posted…Van de week #45: Ik heb er de kracht niet meer voorMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.