Vitamine D – het houdt niet op!

geplaatst in: Gezondheid | 15

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het moe zijn. In de kerstvakantie was ik constant moe en ik dacht dat dit kwam omdat alle spanning van het afgelopen jaar eruit kwam. Dat had natuurlijk gekund, maar na bijna 3 weken vakantie, een leuke reis naar Finland en mijn verjaardag was ik nog steeds moe. Ik heb me afgevraagd of ik gespannen was of dat ik een winterdip had, maar ik voelde me verder prima? Ik had alleen ontzettend veel last van die moeheid, omdat ik daardoor ’s morgens mijn bed niet uit kan komen. Daarnaast wilde mijn verkoudheid weer niet over gaan, zaten mijn holtes verstopt en kreeg ik daar weer hoofdpijn van. Het werd tijd om de huisarts te bellen.

Na een flinke discussie met de nieuwe huisarts-in-opleiding mocht ik toch bloed laten prikken. Eigenlijk wilde ze me eerst zien, maar ik zag daar zelf het nut niet van in. Dan moest ik nog langer wachten. Vorige week heb ik dus bloed laten prikken. Gisteren heb ik gebeld voor de uitslag en mijn vitamine D waarde was inderdaad gedaald (van 88 naar 44). De huisarts was het met me eens dat dit te laag was en bekeek even de andere uitslagen van de afgelopen twee jaar.

Je blijft laag zitten hoor, met je waarden. Ik vind 88 voor de zomer eigenlijk ook niet in orde.

Eerlijk gezegd was ik blij dat te horen. Ik ben geen dokter, maar ik weet wel wat het met me doet. Nu had ik in elk geval het gevoel dat hij naar me luisterde. Iets wat ik eerder nog wel eens gemist heb bij hem. In plaats van een eenmalig recept heeft hij weer een herhaalrecept uitgeschreven. Voor een heel jaar deze keer. Zijn idee is dat ik het op peil kan houden als ik een paar keer per jaar een shot vitamine D ophaal bij de apotheek. Ik hoop echt dat dit een verschil gaat maken, want dat moe zijn daar ben ik wel klaar mee!

15 reacties

 1. Sandra

  Ook al… Ik hoor het momenteel enorm veel rondom mij heen. Iedereen moet ineens aan de vitamine D. Maar zo vreemd is het ook weer niet. Er is te weinig zon en dus maken we ook te weinig vitamine D aan.

  • Roxanne

   Toch vind ik het raar dat iedereen dat nu opeens heeft. Ik bedoel, ze testen het en het is laag, maar komt dat alleen door de zon? We zijn vast minder buiten dan 50 jaar geleden ofzo. Ik weet van mezelf dat ik niet zo’n buitenmens ben dus misschien moet ik ook meer naar buiten, vooral als de zon schijnt.

 2. Kim

  Aha en ik dacht dat B12 tekort altijd de boosdoener was…niet dus!
  Geen idee of ik vitamine D tekort heb, maar ik merk aan mijzelf dat ik ook de zon mis. Want van het zonnetje knap ik altijd wel lekker op.
  Zo zie je meis; altijd je gevoel blijven volgen!
  Ik hoop dat je je snel beter gaat voelen šŸ™‚

  • Roxanne

   B12 is bij mij gewoon prima, maar daar kun je volgens mij ook goed ziek van worden ja

 3. Sandra

  Wanneer de zon op uw huid schijnt, wordt er in uw huid meteen vitamine D gemaakt. Wanneer uw huid geleidelijk bruin wordt, remt dat de aanmaak van Vitamine D. Iemand met een donkere huid zal bij dezelfde hoeveelheid zonlicht dan ook minder vitamine D maken. In een land met weinig zon, of met veel kou waardoor men veel kleding draagt, zullen donkere mensen sneller een gebrek aan vitamine D hebben. Bij ouderen (70 plus) kan de huid wat minder goed vitamine D maken.

  Voeding

  Er zit vitamine D in vette vis en in levertraan (visolie). In rundvlees, kaas en eieren zit een klein beetje vitamine D. In Nederland is vitamine D aan margarines en halvarines toegevoegd. Het zit soms ook in de oliĆ«n of vetten die u gebruikt bij het bakken en braden. Als er vitamine D in zit staat dit op de verpakking. Verder is er vitamine D toegevoegd aan flesvoeding voor babyā€™s.

 4. Sandra

  Vitamine D-deficiƫntie kan het gevolg zijn van onvoldoende inname gepaard gaande met inadequate blootstelling aan

  • Roxanne

   Ik heb ook nog ergens gelezen dat het gebruik van creme met een spf factor het aanmaken van vitamine D tegen houdt. Daar smeren we natuurlijk ook meer en meer mee. Ik ben ook wel zo iemand die heel snel bruin wordt in de zon, en ik eet weinig rundvlees en eieren en weinig boter/olie omdat het weer vet is. Kortom, er zijn nog wel wat verbeterpuntjes op dat gebied.

   Ik hoop vooral dat de extra shotjes het tekort weer kunnen aanvullen op korte termijn.

 5. Petra

  Wat fijn dat je eindelijk gehoord bent en een nieuw recept hebt gekregen. Ik merk het aan mezelf ook hoor, slik daarom nu smorgens de vit. D druppeltjes van Peuter en dat maakt wel een beetje verschil. Ben ook gewoon niet zo’n buitenmens in de winter.

 6. Daan

  Vroeger was moe zijn nog awesome. Dan zat je achter in de auto wat weg te doezelen terwijl de radio voorin nauwelijks hoorbaar nog muziek speelde en voorin nog zacht werd gepraat.. šŸ˜€

 7. Dina

  Er is genoeg zon, maar daarvoor moet je wel echt even naar buiten.
  Ik heb zelf altijd veel last gehad van winterdepressies, maar nu ik in de winters meer naar buiten ga, heb ik bijna nergens meer last van.

 8. Sanne

  Hi Roxanne, ga je wel eens onder de zonnebank? Sundays heeft tegenwoordig zonnebanken met speciale lampen die zonlicht nabootsen waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt. Ik ga al sinds de vorige winter en ik voel mij er echt lekker door! (+ dat het lekker warm is in de winter.)

  Hoop dat je je snel beter voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.