Vijftig tinten

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 12

Waarom heeft iedereen een uitgesproken mening over de Vijftig Tinten Grijs trilogie? Deze vraag houdt me al een tijdje bezig. Of mensen de boeken gelezen hebben lijkt haast niet uit te maken. Wat is er aan de hand met deze trilogie dat het zoveel stof doet opwaaien? Komt het omdat er zoveel seks in het verhaal zit of is er meer aan de hand? Wat ook opvalt, is dat er mensen zijn die de boeken haten en mensen die ervan houden. Het lijkt heel zwart-wit, alsof er eigenlijk geen grijs gebied is in dit geval.

Het fenomeen Vijftig Tinten heeft mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik wilde weten waar het over ging en waar iedereen het over had. Ik wilde als boekenwurm mee kunnen praten over de trilogie die zoveel mensen gelezen hebben. Ik bestelde de trilogie (in het Engels) online en zodra ik de serie uit had waar ik op dat moment mee bezig was, begon ik te lezen.

50-shades-of-grey-trilogie

Op een zondagmiddag begon ik met het lezen van het eerste deel. Het voetbal stond aan, maar hier kreeg ik weinig van mee. Ik werd het verhaal in gezogen en voor ik het wist, was ik er doorheen. Ik wilde maar één ding: Verder lezen. Mijn eerste indruk was dus goed. Ik wilde meer lezen over Mr. Grey en ik was nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zou gaan. Over deel twee en drie heb ik iets langer gedaan, maar ik had de boeken evengoed vrij snel uit. Het grappige was dat ook ik van tevoren mijn mening klaar had over de trilogie, maar deze heb ik vrij snel bij moeten stellen. Ik was verbaasd hoe anders het in elkaar zat dan ik dacht. (Don’t judge a book by it’s cover, Rox!)

Ik las de boeken in het Engels en ik had geen last van het taalgebruik, maar ik kan me voorstellen dat dit in de vertaling af en toe vrij plat is. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om deze boeken niet in het Nederlands te lezen. Het verhaal trok wél mijn aandacht. Ik moest doorlezen en ik wilde de hoofdpersonen graag beter leren kennen. Natuurlijk zijn de personages uitvergroot en wordt het verhaal hier en daar flink overdreven, maar daar is het een verhaal voor. Ik houd daarvan. Als het alledaags was geweest, dan was het snel saai geworden. Wat ik zelf een nadeel vond, was dat het plot hier en daar even spannend werd, maar dat die stukken dan hooguit drie pagina’s duurden. Ik snap best dat het verhaal daar niet om draaide, maar op andere momenten namen bepaalde details net zoveel ruimte in beslag.

Mijn eindconclusie is dat dit absoluut geen literair hoogstandje is, maar dat was niet erg. Ik heb me prima vermaakt met het lezen van de drie boeken en daar gaat het voor mij om bij het lezen van een boek. Ik ben er alleen niet echt achter gekomen waarom er zoveel over de trilogie gesproken wordt. Als iemand me dat kan uitleggen dan hoor ik dat graag!

12 reacties

 1. Serena

  Ik vind dat je ze inderdaad alledrie gelezen moet hebben. In deel 3 wordt pas duidelijk waarom Christian is zoals hij is…

  • Roxanne

   Ik heb ze ook alledrie gelezen en dat maakt inderdaad veel duidelijk maar dan nog gaat het verhaal wel een hele andere kant op dan ik dacht.

 2. Kim

  Als je je maar vermaakt hebt. Dat is het belangrijkste! 🙂

  Op het Boekenfestijn vond ik ze te duur, anders had ik ze meegenomen. Ben wel nieuwsgierig na alle reacties van iedereen.

  • Roxanne

   Ik heb natuurlijk wel al uhhhmmm een jaar of 25 leeservaring he? 😉

 3. Huib

  Hehe, eindelijk van dat boek af… Ik lees zelf nooit boeken, maar dit was zeer zeker niet het boek om mee te lezen… Dat je lekker ligt te slapen en mevrouw ineens over der boek begint…

  Rox ga je nu weer vampieren en fantasy boeken lezen?

  • Roxanne

   Er ligt een serie klaar van Richelle Mead dus dat denk ik wel! 😉

 4. Patricia D

  Ik denk dat er diverse redenen zijn waarom VEEL mensen er over praten… Ikzelf vond het ook heerlijk doorlezen… Heb hardop gelachen… Tot 5 uur snachts doorgelezen beseffende dat om 6 uur mijn wekker (zeg maar kind) af zou gaan… Heb gehuild in spanning gezeten enzovoort… Dat er flink in gesekst word vond ik niet storend.. Zelfs daar zag ik de romantiek in! Het gebeurd zelden dat ik echt niet kan wachten om een pagina om te slaan om te weten wat er gaat gebeuren!
  Deel 2 ging bij mij ook langzamer en ik ben niet direct met 3 gestart (zaten paar dagen tussen…) maar eenmaal begonnen in 3 ook erg snel uit!
  Ik heb het boek ook aan anderen gegeven die nieuwsgierig waren en nooit lezen en ook deze mensen gingen er snel doorheen!
  Het is dus toegankelijk … Denk dat dat de drijfveer is!

  (Overigens was ook mijn mannetje blij dat ik de boeken uit had zodat het normale leven weer kon beginnen 😉 )

 5. Peet

  Ik heb vast maar de helft van het verhaal meegekregen in alle reacties, maar termen als mommyp*rn hebben mij tot nu toe nog niet overtuigd om deze serie te lezen. Moet wel zeggen dat jouw blog me nu dus voor het eerst wel nieuwsgierig maakt naar deze boeken.

  • Roxanne

   Juist de tegenstrijdigheid van die berichten tegenover het feit dat anderen het zo’n romantisch verhaal vonden maakte dat ik het zelf wilde lezen voor ik erover ging oordelen! 🙂

 6. Caroline

  Ik ben zelf niet zo’n lezer en dus ook niet begonnen.
  van horen zeggen was het boek in het Nederlands vrij plat.

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.