Verhuizen met katten

geplaatst in: Huisdieren | 2

Ik ben een kattenmens. Thuis hebben we ook altijd katten gehad. Gek genoeg heb ik nog nooit een kat mee verhuisd naar een nieuwe plek. Je hoort en leest er wel eens iets over, maar ik had me er verder nooit in verdiept. Deze keer moesten er wel twee katten mee met de verhuizing en ik ging op zoek naar informatie over verhuizen met katten.

Tips en adviezen

Overal las ik dat het verstandig is om de katten als eerste of als laatste te verhuizen. Het leek me een slecht plan als ze in de weg zouden lopen tijdens het klussen en dus kozen we er voor om eerst onze spullen te verhuizen en dan de katten op te gaan halen. Tot zo ver was het allemaal nog logisch. De volgende vraag was hoe lang je een kat na de verhuizing binnen moet houden. Over dat onderwerp kwam ik zoveel tips en adviezen tegen dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik ging op zoek naar een betrouwbare bron en besloot de vraag voor te leggen aan de dierenarts. Ook hier kreeg ik een dubbel antwoord. Ze zei dat ze eigenlijk altijd adviseren een kat vier tot zes weken binnen te houden in het nieuwe huis, zodat ze aan het huis kunnen wennen. Tegelijkertijd gaf ze toe dat ze haar eigen kat altijd na een week al naar buiten laat gaan, omdat dit altijd goed gaat. Haar tip was om de katten naar buiten te laten gaan met honger, zodat ze terug naar huis komen om te eten. Ze vertelde er dus bij dat elke kat anders is en dat we maar even moesten kijken hoe het zou gaan. Met deze informatie in het achterhoofd, verhuisden wij de katten.

De praktijk

Onze katten kwamen in Utrecht nooit buiten. Ze mochten wel eens op het balkon kijken, maar daar bleef het bij. We denken dat Bella in het verleden wel buiten kwam, omdat ze op straat gevonden is en van die gerafelde oortjes heeft, maar ze woont sinds 2009 bij mij. Dat neemt niet weg dat ze wel moesten wennen aan het nieuwe huis en dat ik ze niet meteen naar buiten wilde laten. Dit was echter niet zo gemakkelijk, omdat de katten (vooral Bella) toch steeds naar buiten wilden glippen. Dan rende ik er als een dolle achteraan om ze weer binnen te brengen. Iets waar ik eigenlijk geen zin in had.

Uiteindelijk heb ik de katten geen maand binnen gehouden, maar slechts een week. Ik wilde liever dat ze rustig konden wennen waar ik bij zou zijn, dan als er net eentje zou ontsnappen terwijl ik op het punt stond om weg te gaan. Dus zette ik de achterdeur open en ging in de tuin zitten. Kitty bleef in de deuropening zitten, maar Bella ging meteen op onderzoek uit. Ik had dat toch andersom verwacht, gezien Bella haar leeftijd. Ze is tenslotte al 15. Uiteindelijk keek ik net even niet en ze glipte kennelijk de tuin uit door een gat in het hek. Toen ze na een uur niet terug was, maakte ik me wel wat zorgen. Dat bleek niet nodig te zijn, want ze was niet ver weg. Als ik haar naam riep, kreeg ik antwoord in de vorm van haar bekende, schorre mauw. Uiteindelijk kwam ze dan ook weer aanlopen.

Sindsdien laat ik de deur open als we thuis zijn en de dames zijn de tuin niet meer uit geweest. Als ze uiteindelijk binnen komen en we de deur dicht doen, geven we ze iets te eten. Als beloning dat ze weer thuis komen. Tot nu toe lijkt dit goed te werken. Zij, en wij, genieten volop van onze achtertuin en het zonnetje van de afgelopen dagen. Voorlopig ga ik ze dus buiten laten spelen wanneer ik er zelf bij kan zijn, maar ik hoop dat ze het zo goed blijven doen. Dan kunnen we overwegen om een kattenluikje te plaatsen.

2 reacties

  1. Vlijtig Liesje

    Ik heb ook altijd begrepen dat je katten eerst binnen moet houden omdat ze anders terug gaan naar hun eigen huis. Ik heb zelf geen ervaring met verhuizen met katten.

  2. Sanne

    Onze ervaring is dat we de katten na drie weken buiten lieten en dat er dus toch een aantal verdwenen zijn. Onze Rover is nooit meer terug gekomen. Simba hebben we uiteindelijk terug gevonden toen we de moed net hadden opgegeven. Hij is in totaal drie keer weggeweest waarbij de laatste hem helaas fataal is geworden.
    Ook de nodige idioten die dieren mishandelen bezorgen mij doodsangsten dus ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de katten binnenshuis te houden. En dat gaat uitstekend!
    Nooit meer bang zijn dat er eentje nooit meer thuis zal komen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.