The Hunger Games


Vanavond keek ik met H. naar de dvd van “The Hunger Games“. Voor iemand die uren met een boek op de bank kan zitten, heb ik bijzonder weinig geduld om een film in één keer af te kijken. Daarom kijken we niet vaak naar films. Daarnaast heb ik voor mezelf de regel bedacht dat ik geen film kijk waar ik het boek al van gelezen heb. Vanavond heb ik een uitzondering gemaakt.

In 2010 las ik de boeken van the Hunger Games. Voor mij was het echt weer zo’n serie waar ik helemaal in zat en ik had de boeken dan ook binnen een paar dagen uit. Ik leende de boeken uit aan de vriendin van mijn broer en om me heen hoorde ik steeds vaker dat iemand ze las. Toen ik vorig jaar hoorde dat het verhaal verfilmd zou worden, vond ik dat in eerste instantie wel een gaaf idee. Ik was erg benieuwd hoe ze dat aan zouden pakken. Toch twijfelde ik of ik hem wilde zien. Vanwege het feit dat ik het boek al gelezen had en ik bang was dat het tegen zou vallen, maar ook omdat ik bang was dat het een enorme hype zou worden.

Toen de film in de bioscoop kwam, ben ik niet gaan kijken. Toch bleef ik nieuwsgierig. De reacties van anderen waren heel wisselend. De één vond het geweldig, de ander vond het helemaal niets. Een penvriendin schreef me dat ik de film wel moest kijken, omdat ze volgens haar toch redelijk dicht bij het boek zijn gebleven, voor zover dat kan met een film. Zij is net zo dol op boeken als ik, dus dat was voor mij het moment waarop ik besloot dat ik de film wilde zien. Ik bestelde de dvd en vanavond besloten H. en ik dat we hem zouden kijken.

Het verhaal
The Hunger Games neemt je mee naar de toekomst. In een land wat verdeelt is in 12 districten en een hoofdstad, vindt jaarlijks het mediaspektakel the Hunger Games plaats. Hiervoor moet elk district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar leveren. De jongeren nemen het tegen elkaar op in een arena en slechts één van hen komt hier weer levend uit. Het hele land volgt het spektakel op TV en ze leven allemaal mee met de deelnemers uit hun eigen district. De hoofdpersoon in dit verhaal is Katniss Everdeen. Wanneer haar zusje Primrose gekozen wordt om deel te nemen aan the Hunger Games, biedt Katniss aan vrijwillig haar plaats in te nemen. Omdat Katniss haar zusje en moeder terug wil zien, is ze vastbesloten er alles aan te doen om deze strijd te winnen.

Mijn mening
Ik vond het een goede film en ben blij dat ik hem toch gekeken heb. De regisseur is in mijn ogen wel trouw gebleven aan de grote lijnen van het verhaal. Sommige stukken gingen redelijk snel. De flashbacks waren bijvoorbeeld niet ver uitgewerkt, waardoor je af en toe informatie mist als je het boek niet gelezen hebt. Dit is wel te begrijpen, want de film duurt al best lang en het zou saai zijn om naar alle details te kijken. Ik moest er ook even aan wennen dat je in de film niet mee kijkt door de ogen van Katniss, maar dat je naar haar kijkt van buitenaf. Dat gaat soms snel en met weinig dialogen. Toch vond ik bepaalde dingen erg mooi uitgewerkt. De beelden van de hoofdstad vond ik bijvoorbeeld erg mooi en de kleding en make-up van de inwoners was net zo bizar als ik in gedachten had toen ik de boeken las. Bij sommige karakters, zoals bij Rue of Haymitch, had ik zelf een heel ander beeld gevormd. Ik heb geen idee of het boek beschrijft hoe zij eruit zien, maar ik kon ook wel aan deze acteurs wennen. Katniss Everdeen zag er wel zo uit als ik me had voorgesteld en dat vond ik het belangrijkste. Het blijft in elk geval wel fascinerend hoe iedereen een bepaald beeld heeft bij het lezen van een verhaal en dat ik hier zelf toch andere keuzes in zou maken.

Net als na het lezen van het boek, ben ik weer helemaal enthousiast over the Hunger Games. Ik zou het liefst nu de boeken uit de kast trekken om ze vannacht nog te herlezen en ik kan niet wachten op de volgende film!

Heb jij de boeken gelezen of de film gezien? Wat vond je ervan?

13 reacties

 1. Emmy

  Ik heb zowel de boeken als de films gezien en hoewel de boeken natuurlijk, zoals meestal, beter zijn, vond ik de film een van de betere boekverfilmingen van afgelopen tijd. Het verhaal wordt in grote lijnen hetzelfde gehouden zonder al te veel veranderingen. Ik vond de film erg leuk.

 2. Patricia D

  Ik als film freak vind het jammer dat het consept totaal niet nieuw is!
  Het is battle royale in een modern jasje en een nieuwe verhaal lijn maar de theorie… Groep jongeren op eiland die elkaar af moeten maken en er blijft er 1 over (zou moeten blijven) en mensen volgen dit via tv enzo… Compleet identiek

  • Roxanne

   Dat las ik laatst ergens ja, dat verhaal ken ik niet maar ik heb het boek wel op mijn to-read lijstje gezet omdat ik dan wel benieuwd ben naar dat verhaal en de vergelijking tussen de boeken 🙂

   • Patricia D

    Ken het boek “battle royale” niet (wist niet dat het bestond) maar de film staat hier in de kast… Ik vind het gewoon enorm jammer dat er een “hype” om iets is wat totaal niet orgineel is… Ja tuurlijk is het kwa verhaal lijn een tikje orgineel maar ja…. Dan kan je het beter battle royale 3 noemen! (ja er is een vervolg)

    • Roxanne

     Ja, er bestaat een boek van. Daar las ik laatst iets over en sindsdien wil ik hem graag lezen. Ik heb alleen nog zoveel boeken die ongelezen in de kast staan!

 3. Saar

  Ik vond de film niet slecht alleen mis je inderdaad wat informatie maar ja, het blijft een film natuurlijk dat gaat altijd helaas veel minder in op de details! Maar geen slechte film zoals ik al zei ;-).

 4. H

  Ik vond de film wel okay, ik vond alleen het einde heel abrupt… En ik denk eigenlijk dat alle vervolg films niet kunnen tippen aan de eerste film.

 5. Petra

  Ik ken de boeken en de film niet, maar het fenomeen dat je beschrijft wel. Ik had dat met Lord of the Rings en denk straks ook met The Hobbit.

 6. Emma

  Ik heb de film in de bioscoop gezien en daarna heb ik alle drie de boeken gelezen in een weekend. Ik zat er inderdaad ook helemaal in en kijk al uit naar de andere twee films.

 7. Madrina

  Ha, ik denk net hetzelfde. Mooie verfilming, maar om sommige informatie te begrijpen, moet je het boek lezen. En ik had me Rue en Haymitch ook helemaal anders voorgesteld.

 8. Daan

  Heb de film gezien, heb het boek tot ongeveer halverwege gelezen, toen ben ik in andere boeken begonnen. Kon me niet ECHT boeien..

 9. emily

  Ik heb ‘m toevallig gister gezien. Natuurlijk blijf ik het boek en het beeld wat ik zelf heb gevormd het mooist vinden, maar de film is inderdaad redelijk dicht bij de grote lijnen van het verhaal gebleven en sommige scenes zijn goed uitgewerkt.
  Hoe alles eruit zag was in mijn hoofd wel vaak totaal anders, en de karakters waren ook iets anders naar mijn idee. Maar ik stoorde me hier niet aan.
  Ik wil heel graag de rest van de trilogie zien en ben echt heeeeeel benieuwd hoe ze dat gaan brengen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.