The 5th wave – Rick Yancey

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Titel: The 5th Wave trilogie
Auteur: Rick Yancey
Uitgever: Penguin
Genre: Young Adult, Science Fiction, Dystopian
Aantal pagina’s: 460 + 320 + 338 = 1118

The 5th wave was een boek wat al langer op mijn wishlist stond, maar toen de film dit jaar in de bioscoop kwam, heb ik het boek eindelijk gekocht. Ik wilde het boek graag lezen voor ik de film ging kijken. Vorige maand begon ik met het lezen van het eerste deel. Ik vloog door deel één heen en wilde graag verder lezen. Deel 2 was al uit en eind mei kwam ook deel 3. Ik kon dus in één keer door lezen. Ik las de boeken in het Engels.

5th wave

De eerste golf: de wereld wordt gehuld in duisternis
De tweede golf: als je geluk hebt weet je te ontsnappen
De derde golf: als je pech hebt overleef je
De vierde golf: er geldt nog maar één regel – vertrouw niemand

The 5th Wave – ★★★★★

Het plot

Het verhaal begint met de zestienjarige Cassie. Ze heeft de eerste vier golven overleefd en ze is alleen. Volgens haar is dit de enige manier om te overleven. Ze weet niet of er nog anderen zijn of dat zij de laatste mens is op aarde. Wanneer ze een soldaat tegenkomt in de winkel waar zij één keer per week water haalt, weet ze dat ze niet alleen is. En dat is gevaarlijk. Ze besluit te vertrekken. Haar doel is om haar vijfjarige broertje Sam te bevrijden.

Cassie schrijft alles op in haar dagboek. Zo kom je ook te weten wat haar achtergrond is en wat er tot nu toe allemaal gebeurd is. Je leert Cassie en haar gedachten beter kennen. Je komt erachter wat de eerste vier golven inhouden. Dat er op een dag een groot ruimteschip is opgedoken in de lucht en dat alles hierdoor veranderd is.

Tijdens haar tocht, wordt ze neergeschoten. Ze denkt het niet te overleven, maar wanneer ze bijkomt, leert ze Evan Walker kennen. Ze weet niet of ze hem kan vertrouwen, maar ze heeft geen keus.  Evan wil haar helpen om Sam te bevrijden, maar Cassie snapt niet waarom.

Het verhaal van Cassie en Evan is niet de enige verhaallijn. Tegelijkertijd leren we Ben Parish kennen. De high school crush van Cassie. Hij is op dezelfde legerbasis als Sam, alleen weet Cassie dit niet. Kinderen worden hier opgeleid tot militairen, tot vechtmachines. Ze leren zich te verdedigen tegen ‘de anderen’.

Wat ik van het boek vond

Ik las The 5th Wave in één ruk uit. Het verhaal ging snel en het was enorm spannend. Ik wilde weten of het Cassie en Evan zou lukken om Sam te bevrijden. Ik wilde weten waarom de kinderen tot soldaten opgeleid worden en door wie nu eigenlijk. Het is totaal niet duidelijk wie aan welke kant staat in deze post-apocalyptische oorlog. Ik vond het mooi om te lezen. De emoties, de spanning en alles wat stukje bij beetje duidelijker wordt. Tot aan de grote ontknoping aan het einde.

The Infinate Sea – ★★★✫✫

Dit deel gaat verder waar het eerste boek stopte. Ik vond The Infinite Sea minder goed dan The 5th Wave. Het verhaal verliep traag. Er gebeurde veel en toch ook weinig. Je gaat steeds meer twijfelen aan de personages en wie er nu precies aan welke kant staat. Ook staat alles wat je als lezer weet over ‘de anderen’ en de aliens opeens op losse schroeven. Dat ruimteschip hangt nog altijd in de lucht, maar zijn er daadwerkelijk aliens op aarde of is alles een leugen? Het verhaal ging wat moeizaam verder…

Toch wilde ik wel weten hoe het verder ging en wat de ontknoping zou zijn in deel drie en ik las dus direct verder.

The Last Star – ★★★★★

Na een trage start, komt de spanning van het eerste deel zeker weer terug in The Last Star. Helaas is een deel van de personages overleden en degenen die nog over zijn, weten nu helemaal niet meer wie ze kunnen vertrouwen. Ze hebben samen maar één doel. Een einde maken aan de Vijfde Golf voordat deze goed en wel begonnen is. Gaat het ze lukken? Als je dat wilt weten, moet je het verhaal zelf lezen (ik ga geen echte spoilers weggeven), maar ik kan je wel vertellen dat ik het einde echt fantastisch in elkaar vond zitten.

Eindoordeel

De hele trilogie wordt het verhaal verteld vanuit meerdere personages. Dit is ook nodig, omdat je anders een heleboel informatie mist. Normaal gesproken heb ik liever dat een boek één, of soms twee, points of view heeft, maar in dit geval is het niet erg. Het boek is in delen opgesplitst en je krijgt telkens een naam te zien als er van personage gewisseld wordt. Het is dus altijd duidelijk wie er op dat moment ‘aan het woord’ is.

Als je van het genre houdt, is de serie een aanrader om te lezen. Het is wellicht het zoveelste post-apocalyptische verhaal, maar het zit goed in elkaar en ik vind het goed geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.