Waarom het goed is om twee kittens te nemen

geplaatst in: Huisdieren | 6

De lente is begonnen en dat betekent ook dat het kittenseizoen weer gaat beginnen. Vorig jaar schreef ik een artikel over waar je op moet letten wanneer je graag een kitten in huis wilt halen. Ik gaf toen al aan dat het goed kan zijn om twee kittens te nemen in plaats van eentje. Hier wilde ik vandaag wat verder op in gaan.

Twee Kittens

Twee kittens zijn minder eenzaam 

Allereerst zijn twee kittens minder snel eenzaam. Dat lijkt zowel logisch als tegenstrijdig. Een kat kan vaak prima in zijn eentje functioneren, maar niet alle katten vinden het fijn om (veel) alleen te zijn. Ze kunnen ook heel goed samen slapen, eten en spelen. Zeker wanneer je zelf veel weg bent, kan het goed voor de kittens zijn als ze samen zijn in plaats van alleen. Dan hebben ze altijd een maatje bij de hand.

Samen spelen

Wanneer de kittens samen zijn, kunnen ze met elkaar spelen. Dit is niet alleen ontzettend schattig om te zien, maar het betekent ook dat ze jou af en toe met rust laten. Je hoeft je kitten op die manier niet de hele dag te vermaken. Spelenderwijs leren ze ook nog eens van elkaar. En als je er wel zin in hebt, dan speel je gewoon met ze mee.

Minder gedragsproblemen

Dit is toch wel het belangrijkste punt. Kittens die alleen zijn, vertonen sneller gedragsproblemen dan kittens die samen opgroeien. Ik heb het bijvoorbeeld over katten die niet zindelijk zijn of die van alles gaan slopen in huis. Je wilt niet dat dit gebeurt en niet iedereen heeft door waarom de kat dit gedrag vertoont. Dat betekent dat er ieder jaar veel katten onnodig naar het asiel gebracht worden en op zoek moeten naar een nieuw mandje.

Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Het kan zijn dat jouw kat of kitten het prima vindt om alleen te zijn. Zeker in het begin moet een kitten nog veel leren, het is tenslotte een baby. In het begin leren de kittens van hun moeder, maar ze leren ook van elkaar. Wanneer je twee kittens tegelijk in huis haalt, gaat dit leerproces gewoon door. Omdat ze minder eenzaam zijn en altijd een maatje hebben om mee te spelen, vertonen ze uiteindelijk minder snel gedragsproblemen. Dit is zowel voor jouzelf als voor de kat natuurlijk beter.Twee kittens twee

Heb je al een (oudere) kat in huis? Dan kan het zijn dat het niet nodig is om twee kittens tegelijk te adopteren. De kitten kan in dit geval prima leren van de oudere/andere kat. Let hierbij wel op het leeftijdsverschil en het karakter van de kat die je al hebt. Niet alle katten zullen het leuk vinden als er opeens een baby bij komt in huis. Een bejaarde kat zal waarschijnlijk niet zoveel zin hebben om met zo’n kleintje te gaan spelen.

6 reacties

 1. Sandra

  Hier hebben ze genoeg maatjes. Tenslotte hebben we er vier rondlopen.
  Soms is het dus een gekkenhuis en slopen ze het halve huis en dan te bedenken dat ze toch alle vier al boven de 12 jaar zijn. Rustiger aan doen zijn die van mij dus absoluut niet van plan.
  De oudste van bijna 16 zit zo nu en dan in zijn tweede jeugd en rent het hele huis door met een of ander propje, balletje of een speelgoedmuis.

  • Roxanne

   De twee katten die ik nu heb zijn 14 en 6, dus die hebben ook niet veel met elkaar. Ze zoeken elkaar soms op, dan slapen ze samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.