Paul de Munnik – Nieuw

geplaatst in: Film, TV & Theater, Muziek | 0

Het is lang geleden dat ik naar het theater geweest ben, maar het blijft iets wat ik leuk vind om te doen. Het is fijn om er even een avondje uit te zijn om te kijken en luisteren naar toneel, dans of muziek. Ik ging vroeger vaak met mijn moeder naar het theater toe, maar dit hadden we eigenlijk sinds 2010 niet meer gedaan. Het was tijd om dit weer op te pakken samen. We kozen voor de show ‘Nieuw’ van Paul de Munnik in Stadsschouwburg Utrecht op 25 januari.

Credits: Bob Bronshoff

Over de show

Paul de Munnik staat dit seizoen voor het eerst solo in de theaters. Na een indrukwekkende carrière met Thomas Acda was het tijd om op eigen benen een nieuwe weg in te slaan. In Nieuw neemt Paul het publiek mee naar waar het ooit begon. Naar de polder waar hij geboren is en waar hij zijn eerste indrukken en inspiratie op deed. Waar hij de beelden en de muziek tot zich nam die hem leidden naar wat hij geworden is: één van Nederlands beste theaterzangers. Een avond vol persoonlijke verhalen, vrolijke anekdotes en uiteraard songs, voornamelijk afkomstig van zijn alom bejubelde album ‘Nieuw’ dat in maart 2016 uit kwam.

Wat ik vond van Nieuw

Ik had nog niet geluisterd naar de plaat van Paul de Munnik. Het leek me fijn om de muziek voor het eerst te horen in de schouwburg, omdat ik dan ook het beste kan beoordelen hoe de muziek overkomt. Dat zat wel goed. Paul heeft een prachtige stem en hij kan heel mooi spelen op de piano en gitaar. Ik ben normaal gesproken geen fan van Nederlandse muziek of de Nederlandse taal. Je kunt je niet altijd goed uitdrukken, het klinkt snel zo plat of ordinair. Deze muziek zit mooi in elkaar en ook de teksten vind ik prachtig. Het album ga ik dus zeker nog eens luisteren.

Verder voelde het wel een beetje alsof je naar de helft van een duo kijkt. Paul de Munnik is in gedachten nog steeds samen met Thomas Acda en hoewel hij het qua zang prima doet in zijn eentje, miste ik nog iets op het vlak van theater en verhalen. Ja, de verhalen zijn persoonlijk en op zich mooi. De manier van vertellen pakte me niet altijd en het leek ook alsof er een rode draad ontbrak. Je weet nooit wat ‘erbij hoort’ en wat improvisatie is als je een voorstelling voor het eerst ziet, maar het struikelen over woorden vond ik afleiden van dat wat Paul wilde vertellen.

Ondanks dat kleine puntje van kritiek heb ik zeker wel genoten van mijn avondje uit. Het is een leuke voorstelling en alleen de muziek maakt het al de moeite waard om Nieuw te bekijken in het theater.

Informatie

Regie: Koos Terpstra
Lichtontwerp: Jantje Geldof
Video-ontwerp: Coen Bouman
Geluid: Compaenen

De theatervoorstelling Nieuw is nog tot 3 mei 2017 te zien in theaters door heel Nederland. De laatste twee voorstellingen vinden plaats in de Kleine Komedie in Amsterdam. Op de speellijst kun je zien of Paul de Munnik ook nog bij jou in de buurt komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.