Op excursie naar de bieb

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer, Familie | 0

Vandaag gingen Marcel en ik met de peuterspeelzaal op excursie naar de bibliotheek. Dit was echt een uitje waar Marcel naar uit keek. Hij is dol op boeken, dus voor hem is de bieb echt een magische plek. Dat vind ik leuk om te zien, want ik kon er zelf ook erg van genieten als kind. Ok, ik geef het toe, dat doe ik nog wel. Dit was dus echt een uitje wat ons op het lijf geschreven was.

Om dit uitje voor te bereiden kregen alle kinderen het boekje ‘De krokodil die niet van water hield’ mee naar huis. Het was de bedoeling dat we het boekje thuis al een keer zouden lezen, zodat het verhaal een beetje bekend was bij de kinderen. Daarnaast kregen we een blaadje mee met voorleestips. Voor ons zijn deze tips niet nieuw, want ik lees Marcel bijna elke dag voor en we improviseren ons al suf samen. Dat gaat eigenlijk vanzelf, omdat we beide van lezen houden en Marcel een hele rijke fantasie heeft. Thuis lazen we dus over de krokodil die niet van water hield en het is echt een leuk boekje. Ik was wel benieuwd wat ze zouden gaan doen in de bibliotheek. Iemand merkte al op dat het nu net een leesclub was voor peuters. Dat vond ik trouwens best een geniaal idee!

Vanmorgen was het zo ver. Om 9 uur waren we bij de bibliotheek in Vleuten. Ik wist trouwens niet eens dat we een bibliotheek hadden aan onze kant van het dorp. Wij gaan eigenlijk altijd naar de vestiging in Vleuterweide. Dit is een kleine vestiging, maar het is wel leuk om te weten dat deze er zit. Een medewerkster van de bieb kwam de kinderen ophalen met een krokodil aan een touw. De kinderen mochten allemaal aanhaken en samen naar de hoek lopen waar we bij elkaar zouden komen. Het was allemaal goed voorbereid. Ze stelde de kinderen vragen, betrok ze allemaal en had leuke, korte activiteiten voorbereid. Zo mochten de kinderen een heel zwaar boek optillen, boekjes met dezelfde kaft bij elkaar zoeken en van plastic dieren vertellen of ze in het water of op het land leven. Ze las voor uit De krokodil die niet van water hield en zorgde ervoor dat de kinderen allemaal luisterden en mee deden. Ook mochten ze tussendoor nog even een krokodil na doen en lekker stampen, want het blijven wel peuters en die zitten nu eenmaal niet graag stil.

We sloten de ochtend af met fruit en wat drinken. Marcel en ik vonden het in ieder geval een leuke ochtend en ik hoop dat het voor de andere ouders en kinderen ook een positieve ervaring was met de bibliotheek. Voorlezen is misschien niet voor alle ouders vanzelfsprekend .Daarom vond ik het wel een leuk en nuttig uitje voor de peuters, want wie weet kan het anderen aansporen om ook meer te lezen. Dat kan ik als boekenwurm  en moeder alleen maar toejuichen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.