Mommy Wars Tag

geplaatst in: Mama | 1

De afgelopen weken kwam ik de Mommy Wars Tag al tegen bij Malou en Joyce, maar oorspronkelijk komt deze bij Betty & Esther vandaan. Ik vond het een leuk idee om deze vragen ook een keer te beantwoorden. Het zijn namelijk echt van die onderwerpen waar je vaak vragen over krijgt. Hoewel het in principe niemand wat aan gaat welke keuzes je maakt als ouders, lijkt het erop dat iedereen zich ermee wil bemoeien. Vandaar dus ook mijn antwoorden vandaag.

1. Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Deze komt echt vaak voorbij. Mensen gaan er bijna automatisch vanuit dat je borstvoeding geeft, maar ze staan er niet bij stil dat dit bij sommige mensen niet goed lukt of dat ze het misschien niet willen. Marcel krijgt flesvoeding. Ik wilde graag borstvoeding geven, in ieder geval tijdens de eerste maanden, maar dit liep helaas anders. Hoe dit kwam, lees je hier. Ik voelde me hier in het begin best schuldig over, maar inmiddels is het wel goed zo. Marcel groeit goed en doet het prima.

IMG_26282. Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Marcel heeft een eigen bed. Toen hij net geboren was, had hij er zelfs twee. Hij sliep de eerste tien weken naast mij in de co-sleeper. Daarna zijn we hem langzaam gaan verhuizen naar zijn eigen kamer. Dit ging prima. Soms neem ik hem overdag of op zondagmorgen nog wel eens mee naar ons bed en dan probeer ik een veilig plekje voor hem te maken zodat hij even bij me kan liggen. We genieten dan allebei heel erg van deze momentjes samen. ’s Nachts slaapt hij op zijn eigen kamer.

3. Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant en klaar bij de drogist of supermarkt?

Kant en klaar. Eerlijk gezegd heb ik ook geen seconde gedacht aan wasbare luiers, dat lijkt me echt helemaal niets.

4. Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Mijn kleine ventje is dol op alles wat beweegt en geluid maakt. Van tevoren zei ik altijd dat ik absoluut geen speelgoed wilde hebben wat geluid zou maken, want daar zou ik dus wel even knettergestoord van raken. Ja, dat laatste klopt nog steeds, maar als ik dat vrolijke koppie zie, dan kan ik het prima verdragen. Als ik er geen zin in heb, zet ik het gewoon even ergens anders neer. V-tech, Fisher Price en PlayGro zijn hier duidelijk favoriet van de kleine man en ik vind dat prima.

5. Trek jij tweemaal per dag een potje open of kook je uitsluitend vers?

IMG_4195Tot nu toe heb ik al zijn groenten en fruit hapjes zelf gemaakt. Het is prima om de groenten te koken en dan in te vriezen. Dat is goedkoper en ik weet precies wat erin zit. Ik heb wel een paar potjes in huis, want het kan natuurlijk best handig zijn of een keer beter uit komen. Ik heb niets tegen potjes, maar nu hij puur groenten of fruit krijgt, vind ik het nog wel te doen om het zelf te maken. Hoe we dat straks gaan doen, zien we dan wel. Ik denk dat het een mix wordt van beide.

6. Dragen of wagen?

Beide. We wonen twee hoog zonder lift en ik gebruik de grote bak van de kinderwagen bijna nooit. Meestal zet ik de Maxicosi op het onderstel van de wagen en dan gaan we op pad. Het is alleen een enorm gedoe om met de wagen boodschappen te doen en vervolgens zowel de boodschappen als de Maxicosi weer mee naar boven te nemen. Om het nog maar niet te hebben over door de supermarkt te manoeuvreren met in je ene hand een mandje en in je andere hand de kinderwagen. Op zulke momenten doe ik liever even snel een boodschap terwijl Marcel in de Tula zit. Ook op drukke plaatsen of op zaterdagmiddag draag ik hem veel liever, omdat ik hem dan dicht bij me heb. Marcel vindt het ook prachtig dat hij in de drager om zich heen kan kijken.

7. Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in luiers?

Dat hangt helemaal van hem af. Ik denk dat we er wel vroeg mee kunnen beginnen, want bij het kleinste plasje zeurt hij al om een schone luier. Hij lijkt het vreselijk vies te vinden om ‘in zijn broek’ te plassen, dus ik heb goede hoop. Mocht het straks anders lopen, dan zien we dat dan wel weer.

8. Shop jij je drie slagen in de rondte bij de Primark, of koop je alleen merkkleding voor je kind?

Ik kom wel eens bij Primark en de hele dure merken sla ik liever over. Meestal shop ik bij H&M of Hema, omdat ik dat zowel betaalbaar als leuk vind. Betaalbaar speelt daar wel een grote rol in. Toch heb ik nog niet de helft van zijn kleding zelf gekocht, want ik krijg veel van anderen die ook een baby jongetje hebben. Het is wel fijn om de basics op die manier bij elkaar te verzamelen en dan aan te vullen met wat we nog nodig hebben (of leuk vinden.)

9. Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Ik denk dat ik best wel streng kan zijn. Het is hier nog niet echt nodig. Marcel is tenslotte pas vijf maanden. Ik weet wel heel goed wat ík wil, maar soms is dat niet haalbaar of past dat niet bij je kindje. Ik denk dat het aan de situatie ligt. Regels maken en grenzen stellen vind ik heel belangrijk, maar dat hoeft natuurlijk niet in in standje ‘drilsergeant’. Ik geloof namelijk wel in kijken wat mijn zoontje nodig heeft en in een positieve benadering.

Ok, vraag me dit nog maar een keer als meneer de hele dag ‘nee’ roept of alles gaat uitproberen. Wie weet denk ik er dan anders over?

10. Laat je je kind wel eens huilen, of troost je ‘m bij de eerste snik?

IMG_2882Ik laat hem wel eens huilen, maar dat ligt echt aan het huiltje. Je kunt ontzettend goed het verschil horen tussen ‘er is echt iets aan de hand’ en ‘ik lig hier lekker te zeuren om aandacht, want ik heb geen zin om te slapen’ bij onze kleine vent. Als hij krijst, dan ren ik wel naar hem toe om te kijken wat er gaande is. Over het algemeen huilt hij alleen als er iets aan de hand is (honger, vieze luier…) maar als het tweede huiltje voorbij komt, laat ik hem echt wel eens snikken. De kans is dan namelijk heel groot dat hij doodmoe is en dat hij binnen vijf minuten in slaap valt. Als hij dan nog huilt, dan ga ik even kijken en troost ik hem als dat nodig is. Eindeloos laten huilen heeft tenslotte ook geen zin. Ik heb ook gemerkt dat als ik hem dan even over zijn bol aai of knuffel, dat hij tien minuten later alsnog slaapt. Wat dat betreft heb ik gewoon een heel makkelijk kind, denk ik. Ik heb weinig te klagen. Het gemiddelde van drie uur per dagen huilen, halen we echt zelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.