Mijn favoriete eendagsvliegen

geplaatst in: Muziek | 0

Vandaag is het One-Hit Wonder Day. We kennen allemaal de eendagsvliegen, ook wel One-Hit Wonders genoemd. Ze scoren één (of soms twee) grote hits en daarna hoor je er nooit meer iets van. Soms zijn ze in andere landen nog wel bekend, maar dat waait niet altijd over naar Nederland. Je hebt van die eendagsvliegen waarvan het goed is dat het daarbij gebleven is, omdat de grap er daarna ook wel af was. Denk aan de Macarena of The Ketchup Song. Toch zijn er ook zangers, zangeressen en bandjes waar ik best meer van had willen horen. Er zijn ook veel nummers die ik nog steeds graag luister. Ik heb mijn favoriete eendagsvliegen op een rijtje gezet, in willekeurige volgorde.

Natalie Imbruglia – Torn (1997)

Ik vond Torn altijd al een lekker nummer, maar het is ook een fijn nummer om te zingen. Ik heb het ooit opgenomen voor een auditie en daarom zitten er ook mooie herinneringen aan vast.

Daniel Powter – Bad day (2005)

Dit is echt één van de eerste nummers waar ik aan dacht bij one-hit wonders. Ook dit is een fijn nummer en ik zing het graag mee. Het is ook zo lekker herkenbaar, want we hebben allemaal wel eens een bad day. Als ik dan zo’n dag heb, vind ik het fijn om lekker mee te zingen met muziek en dan voel ik me vanzelf weer beter.

Reamonn – Supergirl (2001)

Supergirl was populair toen ik in de vijfde klas van het VWO zat. Wij vonden het een heerlijk nummer. Menig meisje had ook ‘supergirls don’t cry’ in haar MSN-naam staan. Ik heb later nog wel meer nummers geluisterd van Reamonn, die ik zelf ook erg leuk vond (zoals deze), maar ik ben hem niet meer tegen gekomen in de hitlijsten.

Fool’s Garden – Lemon Tree (1994)

Lemon Tree is echt zo’n nummer waar ik vrolijk van word, ook al heb ik eigenlijk geen flauw idee waar het over gaat. In 1994 was dit een hit in Nederland en ik kocht een cd met een jaaroverzicht van dat jaar. Lemon Tree was toen één van mijn favorieten.

Rembrandts – I’ll be there for you (1997)

I’ll be there for you was de Theme song voor Friends. Ik kan me nog herinneren dat er een video clip bij hoorde waarin de cast van de serie ook te zien was. Ik vind de tekst van dit nummer super gaaf en ik luister er graag naar in de auto. Hij staat in veel van mijn Spotify playlists, want ik krijg er eigenlijk nooit genoeg van.

Wheatus – Teenage Dirtbag (2001)

Ik weet niet zo goed wat ik over dit nummer moet zeggen, maar het is gewoon een fijn nummer. Het is misschien niet eens heel bijzonder, want het begint ergens en de zanger heeft een beetje een zeurderig stemmetje, maar op de één of andere manier heb ik hem altijd leuk en grappig gevonden.

Meredith Brooks – Bitch (1997)

Bitch is mijn lijflied, haha. Ik zei vroeger wel eens dat ik veel verschillende kanten had en toen kwam dit nummer op de radio. Ik heb het altijd toepasselijk gevonden. Ik weet namelijk dat ik soms best wel een bitch kan zijn. Dus deze zing ik ook graag uit volle borst mee.

Goo Goo Dolls – Iris (1999)

Iris staat op de soundtrack van de film City of Angels, één van mijn lievelingsfilms. Ik vind daarnaast de tekst van dit nummer ook heel mooi.

Espen Lind – When Susannah Cries (1998)

Als ik dit nummer hoor, denk ik terug aan mijn vriendinnetje K. op het VWO. We vonden dit destijds beide een mooi nummer. Zij was misschien nog wel gekker op Espen Lind dan ik. Jaren later vind ik het nog altijd mooi. Sterker nog, mijn zoontje heet Espen. Dat heeft niet alleen met Espen Lind te maken. Ik las de naam afgelopen jaar in een boek en dacht terug aan Espen Lind en toen bedacht ik me dat ik het eigenlijk wel een hele gave naam vind voor een jongen. Ja, nu heet onze zoon dus Espen. Ook dat kan muziek met je doen.

Deep Blue Something – Breakfast at Tiffany’s (1996)

Breakfast at Tiffany’s is een nummer dat ik later pas leerde waarderen. Destijds is het me niet echt opgevallen, maar toen ik ouder werd, vond ik het steeds mooier worden.

I wanna be a One Day Fly – Kopspijkers (2001)

Toen ik bedacht dat ik iets wilde schrijven over eendagsvliegen begon ik eigenlijk meteen One Day Fly te zingen. Dit nummer is lekker fout, maar ik ben het nooit vergeten. Er waren in die tijd ook wel erg veel One-Hit Wonders waarvan we het grootste deel slechts kenden van één van de vele talentenjachten. Logisch dus dat iemand daar op ingehaakt heeft met een grappig nummer.

Welke zanger(es) of band is jouw favoriete One-Hit Wonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.