Mag ik even iets tegen je aanhouden? – Japke-d. Bouma

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Titel: Mag ik even iets tegen je aanhouden?
Auteur: Japke-d, Bouma
Uitgever: Thomas Rap
ISBN: 9400400047
Genre: Non Fictie
Aantal pagina’s: 207
Waardering: ★★★★

Maanden geleden zag ik op het station posters hangen met de titel van dit boek erop. Mag ik even iets tegen je aanhouden? Het was een interessante titel en ik werd nieuwsgierig. Toen dit boek in de Vakantiebieb bleek te staan, zette ik het meteen in mijn digitale boekenkast.

Waar het boek over gaat

Waarom praten we zo raar? Waarom vind je “passie’ tegenwoordig bij de bakker, hebben volwassen vrouwen het over hun “mannetje’ als ze hun volwassen vent bedoelen en komen ze bij de politie “ter plaatse’ in plaats van dat ze ergens arriveren? Gek wordt een mens ervan! Gelukkig hebben we Japke-d. Bouma, die zich hier samen met ons hooglijk over verbaast en telkens weer de juiste vragen stelt. Want waarom eigenlijk al dat Engels? Hoezo zeggen we “cashback’ als we “geld terug’ bedoelen? Wat komt er voor taal uit de oven van Heel Holland Bakt? Waarom klinken jeukwoorden als “living’ en “master bedroom’ op Funda ineens wel lekker? Op rake en uiterst geestige wijze neemt Japke-d. Bouma onze taal onder de loep, de grootste taalergernissen, maar ook de pareltjes. Een heerlijk stukje taalbeleving.

Mijn mening over het boek

Ik ben dol op taal. Tel daar de vlotte schrijfstijl van Japke-d. Bouma bij op en je hebt een heerlijke combinatie te pakken. Het boek bestaat uit columns en het was voor mij fijn om gewoon tussendoor steeds een stukje te lezen. Het geeft even een paar minuten vermaak en ontspanning, maar ook een heleboel dingen om eens over na te denken.

Sommige stukjes vond ik erg herkenbaar. Ik moest zo ontzettend lachen om de taal die de politie gebruikt (want ja, ook ik ben nu eenmaal de dochter van een diender) en ook die vreemde Amerikaanse termen die letter vertaald zijn in het Nederlands hoor ik hier wel eens voorbij komen. Je weet precies wat iemand bedoelt, maar het klopt gevoelsmatig echt niet, als je het mij vraagt. Gelukkig vragen ze het niet aan mij en doen ze in de corporate wereld maar lekker waar ze zin in hebben. Als ik er dan maar wel om mag lachen.

Houd jij ook van lachen om taalfoutjes, taalergernissen en soortgelijke pareltjes? Mag ik even iets tegen je aanhouden is nog tot eind augustus te lezen in de Vakantiebieb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.