Lactosevrij maakt Marcel blij

geplaatst in: Gezondheid, Marcel | 1

Anderhalf jaar geleden schreef ik dat we een vermoeden hadden dat Marcel lactose intolerant is. Destijds wilde onze huisarts hem niet doorsturen naar een kinderarts, maar we konden wel zelf proberen wat er zou gebeuren als we lactose zouden schrappen uit zijn dieet. Dat deden we. Inmiddels zijn we dus een flinke tijd verder en hebben we behoorlijk wat geëxperimenteerd met verschillende zuivelproducten en vervangers. Is Marcel echt lactose intolerant? Het antwoord op deze vraag moet ik jullie schuldig blijven, want het is nog altijd niet officieel onderzocht, maar we weten inmiddels wel dat hij veel minder klachten heeft als hij lactosevrij eet en drinkt. En dat is met een kleuter niet altijd gemakkelijk.

Cornetto’s zijn Marcel’s lievelingsijsjes. IJs eten op een terras kan niet zomaar meer. Gelukkig zijn zeook in een vegan versie verkrijgbaar.

 

Lactosevrij

In het begin wisten we niet hoe we het aan moesten pakken. Lactose zit in melk en andere zuivelproducten, maar toevallig had ik ook al eens gehoord dat het gebruikt wordt als smaakversterker in dingen als chips of vleeswaren. We moesten dus echt goed uit gaan zoeken wat Marcel voortaan wel en niet mag eten en drinken. Ik vond al snel een handige lactose checker op de site van Arla en ik werd lid van een Facebook groep. Dit was een goed begin. Marcel leek zich al snel beter te voelen, maar er waren toch nog momenten dat hij veel buikpijn had. Zo lijkt het erop dat hij ook reageert op rest-lactose in producten waar wel het woord ‘lactosevrij’ op staat. Toen zijn we thuis helemaal overgestapt op sojamelk en plantaardige zuivelproducten. Dat lijkt goed te werken.

Kinderarts

In de zomer van 2019 hadden we een afspraak bij een kinderarts. ik legde de lactose intolerantie aan haar voor en we bespraken de symptomen. Zij vond het vreemd dat hij zo gevoelig was voor rest lactose en dacht dat er misschien wel sprake is van een complete koemelkallergie. Ik vraag me af of we dan niet al veel eerder iets hadden moeten merken, maar een allergie kan natuurlijk ook geleidelijk ontstaan. Hoe dan ook, we hadden op dat moment al zoveel aan ons hoofd, dat we het onderzoek naar voedselallergieën nog maar een keer uitgesteld hebben. Marcel doet het tenslotte prima als we hem geen zuivelproducten geven en dat is het belangrijkste. Voor nu gaan wij gewoon nog uit van lactose intolerantie en voor de rest zien we het wel.

Alles went

In de praktijk blijkt dat het allemaal snel went. Wij leerden al snel waar we op moeten letten met boodschappen doen en we weten nu ook welke producten Marcel wel en niet lekker vindt. Voor de meeste producten is wel een goede vervanger te vinden en als ik het even niet meer weet, zijn er veel lieve vegans die graag hun kennis delen over welke plantaardige producten het lekkerst zijn. Dat helpt ons in deze zoektocht. Er zijn tenslotte veel vervangers en dieetproducten, maar sommige producten zijn veel te duur in verhouding en er zijn dan vaak nog wel andere opties. In sommige gerechten vind ik het nog lastig om een lekkere, plantaardige variant te vinden, maar dan hebben we altijd nog de optie van het gebruik maken van lactase pilletjes of we eten het gewoon als Marcel een keer niet thuis is. Dat is net zo gemakkelijk.

Kleuterklas

Voor ons is lactosevrij eten inmiddels geen rocket science meer, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen niet goed weten wat het is en waar het allemaal in zit. Ik geef eerlijk toe dat ik dat anderhalf jaar geleden ook niet wist, dus dat is ook helemaal niet gek. Nu Marcel net gestart is op de kleuterschool kwam het onderwerp weer ter sprake. De juf vroeg aan mij hoe het eruit ziet als hij iets verkeerds eet en wat ze dan kan doen. Gelukkig zijn de symptomen meer klachten dan dat het echt heel erg is, maar ik heb natuurlijk ook liever niet dat hij pijn heeft. Zij zat vol vragen, maar we werken samen aan het vinden van oplossingen. Zo heb ik gevraagd of ze mij wil informeren over feestjes in de klas of andere activiteiten waarbij er eten in het spel is. Daarnaast gaan we een trommeltje maken met lekkere dingen die hij wel mag hebben, zodat er altijd iets voor handen is als er iemand trakteert of er een feestje is. Dan hoeft Marcel zich niet buitengesloten te voelen omdat hij toevallig ergens niet goed tegen kan. Dat lijkt me een prima oplossing.

Hier zit melk in hoor

Voor nu lijkt alles dus wel onder controle. Marcel begint zelf ook steeds beter te begrijpen dat hij geen melk mag hebben. Sterker nog, hij gebruikt het overigens ook wel eens in zijn voordeel. Als een echte kleuter zegt hij gewoon glashard ‘dit kan ik niet eten hoor, er zit melk in’ als het hem niet uitkomt om zijn bordje leeg te eten. Dan moet ik wel eens om hem lachen. Die kleintjes zijn zo vindingrijk. Aan de andere kant doet hij er ook niet moeilijk over als hij iets anders krijgt dan de rest, dus hij weet wel degelijk wat het is om buikpijn te hebben en daar heeft hij weinig zin in. En dat is natuurlijk helemaal terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.