Klassiekers uit de Engelse literatuur

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 5

Al jaren zou ik me graag meer willen verdiepen in de Engelse literatuur. De reden dat ik deze boeken wil lezen, is dat er vaak naar verwezen wordt in andere boeken. In Engeland en Amerika lezen scholieren deze boeken op school, maar bij ons op het VWO stelde het lezen voor Engels eigenlijk niets voor. Wij moesten drie boeken lezen die gezien konden worden als literatuur en daarnaast 1000 pagina’s. Hier mochten we drie jaar over doen. Ik heb geen idee of dit inmiddels ‘beter’ is geworden, maar voor mij voelt het als een soort van algemene kennis die ik ‘mis’. Dat zou ik graag in willen halen voor mezelf.


De vraag is waar ik moet beginnen. Natuurlijk kun je op het internet allerlei lijsten vinden waar deze titels op staan, maar verder blijft het een beetje gokken welke boeken ik leuk ga vinden. Ik wil namelijk niet dat lezen gaat voelen als een verplichting, want het is normaal gesproken een hobby waar ik bij kan ontspannen. Natuurlijk heb je voor het ene boek wat meer concentratie nodig dan voor het andere, maar ik heb weinig zin om boeken te gaan lezen waar ik echt helemaal niets mee heb. Is dat dan zo waarschijnlijk? Als ik eerlijk ben, vind ik het tot nu toe best lastig om klassiekers te vinden die me echt aanspreken. Ik vond Wuthering Heights en Romeo & Juliet erg leuk om te lezen, maar ben ook aan boeken begonnen waarvan ik vond dat er absoluut geen snelheid in het verhaal zat. Dan gaat zo’n boek snel vervelen en kan ik mijn aandacht er (momenteel) niet bij houden.

Dan blijft het dus de vraag welke klassiekers ik ga lezen. Als ik veel van deze boeken saai vind en graag wil lezen voor mijn ontspanning, moet ik het dan wel willen? Ik moet inderdaad niets. Lezen is heerlijk en ik ben echt van mening dat het helemaal niet uitmaakt wat je leest. Iedereen heeft andere interesses en dat is allemaal prima. Toch blijf ik erbij dat ik soms het idee heb dat ik iets mis en daarom hoop ik dat ik toch elk jaar 1 of 2 klassiekers kan lezen. Dat moet ook wel te doen zijn. Ik ga dus eens op zoek naar een lijstje dat me bevalt. Een lichtpuntje in dit verhaal is trouwens wel dat ik de meeste boeken die gezien worden als ‘hedendaagse Engelse literatuur’ al gelezen heb of in mijn kast heb staan.

De volgende boeken staan wat mij betreft nog op mijn lijst:

 1. 1984 – George Orwell
 2. Lord of the Flies – William Golding
 3. Alice’s Adventures In Wonderland – Lewis Carroll
 4. Catcher in the Rye – J.D. Salinger
 5. One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Ken Kesey

Heb jij nog tips? Welke klassiekers mogen niet ontbreken in mijn boekenkast?

5 reacties

 1. Mieke

  A Clockword Orange (slang Engels) van Antony Burgess, is geen dik boek!
  Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, leest ook gemakkelijk.
  De klassieker “Brave New World”
  The life of Pi gelezen ? Yann Martel
  Heart of Darkness, gebaseerd op “onze” Congo. Joseph Conrad
  Ladie Chatterley’s lover toch gelezen ?
  Annie Proulx is een goede schrijfster:Pulitzer Prijs. Staat op mijn lijst, o.a. The shipping News uit 1993.
  Ook nog op mijn lijst : Eating Animals 2009 / We are the weather 2019: Jonathan Safran-Foer

 2. MiekeDe Meester

  A Clockword Orange (slang Engels) van Antony Burgess, is geen dik boek!
  Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, leest ook gemakkelijk.
  De klassieker “Brave New World”
  The life of Pi gelezen ? Yann Martel
  Heart of Darkness, gebaseerd op “onze” Congo. Joseph Conrad
  Ladie Chatterley’s lover toch gelezen ?
  Annie Proulx is een goede schrijfster:Pulitzer Prijs. Staat op mijn lijst, o.a. The shipping News uit 1993.
  Ook nog op mijn lijst : Eating Animals 2009 / We are the weather 2019: Jonathan Safran-Foer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.