Kinderfoto’s delen op social media: Ja of Nee?

geplaatst in: Internet & Technologie | 8

Kinderfoto’s delen op social media, is dat nou ok? Sinds 2003 ben ik zelf vrij actief geweest online en in die tijd heb ik een footprint achtergelaten online. Dit is niet erg, want hier heb ik zelf voor gekozen. Ik heb niet zoveel te verbergen en alles wat mijn moeder niet mag weten en wat de buren niet hoeven te lezen dat zet ik gewoon niet online. Natuurlijk houd je niet alles tegen. Sinds de komst van het internet is privé gewoon niet meer zo privé als het ooit was. Daar heb ik me zelf allang bij neergelegd. Met de kleine op komst ga ik daar toch op een andere manier over nadenken.

Zondag had ik het met mijn schoonmoeder al even over foto’s posten op Facebook. Mijn privacy instellingen staan goed, maar dat neemt niet weg dat iedereen die de foto’s dan wel kan zien ze ook op kan slaan of delen. Ook dacht ik zelf al langer na over het gebruiken van de volledige naam van de baby op mijn blog of social media zoals Twitter of Instagram. Ik heb het idee dat dit voor hem straks helemaal niet leuk zal zijn. Aan de ene kant ben ik nu al trots op mijn kleine man, maar dat neemt niet weg dat je iets wat online staat er niet meer helemaal af krijgt. Vandaag werd ik door mijn schoonzus op dit artikel van Corinne Keijzer gewezen. Ook zij vroeg me of ik al nagedacht had over foto’s posten, omdat ze het een eng idee vindt dat ‘enge mannen’ deze foto’s dan ook kunnen zien. Die invalshoek had ik zelf nog niet eens bedacht. Nu zijn ‘enge mannetjes’ ook offline wel te vinden, maar door je foto’s op het internet te gooien, maak je het ze wel meteen een stuk makkelijker.

Kortom, wat doen we hier nou mee? Ik denk dat de oplossing voor mij in het midden ligt. Een 100% ja of nee antwoord kan ik hier niet op geven. Ik ga er zeker over nadenken wat ik online ga plaatsen. Sommige dingen gaan tenslotte niemand wat aan, die zijn voor het foto album van de kleine of gewoon voor eigen gebruik. Andere dingen kan ik natuurlijk via e-mail delen met familie en vrienden. Helemaal nooit iets posten vind ik in elk geval ook niet leuk. Voorlopig heb ik nog even om erover na te denken hoe ik het aan ga pakken. Tips zijn uiteraard welkom.

8 reacties

 1. Fabi

  A friend of mine only uses pictures online where you can’t see the face of the kid and it is always fully dressed. Her son has a nickname (Junior) for her blog and even when it was sad for me, as I wanted to see how he grows up and such, it was the right thing to do. He is 4 years old now and I think it is okay. Friends and family can get other photos via e-mail or whatsapp or you can print photos and send them to them. You don’t have to show it to everyone online.

  Photos of parts of his body (dressed) and such should be okay though – and use a nickname and all is alright, I think…at least I would do it with my kids like this.

 2. Tamara - Crazygreatlife

  Het blijft een dilemma. Ik hang nu een beetje vast in de info die ik deel ja of nee.
  zoals je weet plaats ik op mijn blog alleen nette foto’s waar haar gezichtje meestal niet zichtbaar is. Op IG wil ik nog wel foto’s plaatsen met haar koppie achter een slotje, op facebook alleen met mijlpalen of erg leuke dagen. Ik hou het allemaal beschaafd en netjes.

  • Roxanne

   Ja precies, jij deelt wel foto’s maar geen hele gekke foto’s. Dat is nog wel leuk 🙂 Maar ik wil geen slotje op mijn IG account… dus dat vind ik dan weer lastig.

 3. Anneke

  Lijkt me heel erg lastig, want ik kan me goed voorstellen dat je het liefst wil laten zien hoe mooi en leuk je kind is, maar inderdaad, dat hoeft nou ook weer niet iedereen te zien. Ik zou zelf denk ik kiezen voor wel foto’s, maar niet teveel en ook meer vanaf de rug bijvoorbeeld of alleen de voetjes.

 4. sammie

  Lijkt me moeilijk kiezen! Mijn vrienden delen de foto’s wel gewoon online op facebook, erg leuk vind ik dat trouwens. Je zou er ook voor kunnen kiezen om voor een nickname online te gaan of alleen zijn voornaam of een afkorting daarvan. Van foto’s misschien alleen de onherkenbare delen? Zijn voetjes bv. Ik weet het niet vind het heel lastig, zelf zou ik alle foto’s wel gewoon delen denk ik, mijn facebook is aardig afgeschermd en als de kleine kleren aanheeft zie ik geen groot probleem. Vieze mannetjes lopen ook gewoon op straat.

 5. Sue

  Met mate, maar het is zoals Anneke ook al zegt. Je bent erg trots en iedere foto is nog mooier en liever dan de andere. En dat wil je aan iedereen laten zien. Op IG plaats ik wel eens wat, op Facebook bijna niet, maar daar doe ik sowieso al bijna niets meer mee.. Uiteraard alleen foto’s met kleren aan! En overleg ook met anderen (bv oma’s en opa’s) wat zij met de foto’s doen.

 6. Khim

  Wat ga ik doen als de kleine er straks is, haar voornaam vermelden en enkele foto’s. Natuurlijk niet alles. Maar een paar leuke foto’s mag natuurlijk, dat is ook wel leuk maar wel met mate. Succes met je keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.