Kalf – Myrthe van der Meer

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 5

In maart van dit jaar las ik ‘Paaz’ van Myrthe van der Meer. Ik las het boek in één ruk uit. Niet alleen omdat het allemaal zo herkenbaar was voor mij, maar ook omdat het boek goed in elkaar zit. Het las makkelijk weg en haar schrijfstijl sprak me aan. Om die reden was ik dan ook erg benieuwd naar haar tweede roman, ‘Kalf’. Het was niet zo zeer dat het onderwerp me aansprak, maar ik wilde graag meer van haar lezen.

Toen Myrthe van der Meer een winactie hield voor haar nieuwe boek via Facebook en Twitter, deed ik mee. En ik won nog ook! De volgende dag lag het boek al bij me in de brievenbus. Ik moest even tijd maken om het ook te gaan lezen, want met het afstuderen kwam ik daar niet echt aan toe. Afgelopen weekend las ik ‘Kalf uit’.

Kalf

Op de achterkant van het boek staat het volgende beschreven:

“Onno en Jurgen Kapteijns, grootvader en kleinzoon, hebben niets met elkaar gemeen behalve hun grote liefde voor acteren en hun nog grotere afkeer van elkaar. Onno verdween 60 jaar geleden naar Hollywood en won een Oscar, Jurgen heeft een Gouden Kalf, ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en hopen ook vooral dat dat zo blijft. Dan komt Onno plotseling terug, en worden ze veroordeeld tot één laatste roadtrip. Samen. Het is het begin van een epische strijd tussen twee mannen die elkaar verafschuwen tot op het bot, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door het leven, de dood en de humor daar tussenin. Want elke keuze uit het verleden heeft gevolgen voor de toekomst – zolang die er nog is…” 

Wat ik van het boek vond:

Myrthe laat haar lezers niet in de steek! ‘Kalf’ is alweer zo goed geschreven. De woordkeuzes vind ik mooi en het las wederom makkelijk weg. Door de wat kortere hoofdstukken pakte ik het boek steeds op, ondanks dat ik druk was. Dan las ik even snel 2 hoofdstukken. Ik wilde namelijk graag weten wat er zou gebeuren met Onno en Jurgen. Hoewel hun wereldje van acteren een ver van mijn bed show is, waren hun personages wel erg interessant. Ik ben dol op psychologische verhalen en ik wil altijd weten wat mensen beweegt om iets te doen of zeggen. Dit boek was voor mij dus een feestje. Onno en Jurgen kwamen tot leven op de pagina’s. Ik wilde alles van ze weten. Zoals waarom ze elkaar dan niet mochten, wat voor geheimen ze met zich mee droegen en waarom ze dan nu toch samen waren gekomen. Een vreemde reis en een zeer onverwachte plotwending later werd het me allemaal duidelijk. Ik ga niet verklappen wat er gaat gebeuren, want daarvoor moet je het boek zelf maar lezen, maar ik vond het einde erg mooi. Het soort waar ik enorm van houd.

Kortom, ik heb het boek 5 sterren gegeven op Goodreads. Ben je benieuwd geworden naar het verhaal? ‘Kalf’ is onder andere verkrijgbaar bij bol.com

5 reacties

 1. Petra

  Dit is inderdaad een schrijfster waar je veel over hoort. Ik zou graag nog eens iets van haar lezen, maar kom er nog niet aan toe.

  • Roxanne

   Voor mij waren het boeken die ik zo uit had 🙂 en ik vond ze niet extreem dik (maar ja, ik lees normaal boeken van 400+ bladzijden als het ff kan…)

 2. Sanne

  Bedankt voor het delen Roxanne! Ik zag de schrijfster afgelopen week nog bij RTL Late Night. Meteen even op Goodreads haar boeken aangekruist als ’te lezen’. Grappig ook dat dit boek gaat over acteren, ik heb op het moment toneellessen dus ik zal dit boek als tip doorgeven aan m’n medecursisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.