Ik ben gewoon een mens -2-

geplaatst in: Werk & studie | 10

Afgelopen maandag schreef ik dat ik nog zoveel moest doen en dat ik niet wist waar ik de tijd en energie vandaan moest halen. De week begon uiteindelijk met een dag thuis werken. De rest van de week bleef ik worstelen met dit thema. Ik ben twee dagen op kantoor gaan werken, maar voelde me totaal niet productief. Ik was ontzettend moe, kon me niet concentreren, voelde me somber en ik kon me na het werk niet goed ontspannen. Eigenlijk had ik dus helemaal geen goed gevoel over deze week. Ik had meer willen doen en ik had het gevoel dat ik geen leuke collega was deze week.

Toch heb ik dat gevoel ergens om weten te draaien. Donderdag na het werk besloot ik mijn studieboek links te laten liggen. Ik maakte tijd om een brief te schrijven aan een penvriendin en deed wat dingen voor mezelf. ’s Avonds ging ik gewoon met H. mee naar een domeinnaam veiling. Vrijdag werd ik wakker en ik voelde me veel energieker dan de dagen ervoor. Ik had een aantal afspraken staan overdag waardoor ik nauwelijks tijd had voor mezelf en ging ’s avonds naar het stadion voor Utrecht – Groningen. De rest van het weekend wilde ik vooral studeren, maar de zaterdag liep toch weer anders. Ik ben naar de stad geweest, heb boodschappen gedaan en ik probeerde ’s avonds een nieuw recept uit. Tussendoor werkte ik mezelf door 2 hoofdstukken heen uit mijn studieboek, maar daarna liet ik me toch overhalen om naar de kick off  van NaNoWriMo te komen. Die was tenslotte in Utrecht. Na een gezellige avond, kroop ik moe in bed.

Vanmorgen dacht ik nog eens na over mijn blog van maandag. Ik had een enorme to do lijst gemaakt en ik realiseerde me heel goed dat dit niet haalbaar was. Uiteindelijk heb ik deze week op verschillende gebieden veel meer gedaan dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Dit is deels gelukt omdat ik veel minder tijd heb besteed aan lezen en televisie kijken, maar het kwam ook omdat ik niet genoeg tijd heb besteed aan mijn studie. Het resultaat is wel dat ik het grootste deel van mijn moeheid kwijt ben, omdat ik de tijd heb genomen voor dingen die me goed doen. Nog steeds kan ik me niet helemaal focussen op mijn doel om dit schooljaar af te studeren, maar dat lukt me ook niet als ik me zo moe en futloos voel. Het blijft dus erg dubbel. Ik kan niet zo goed trots zijn op de dingen die ik wel gedaan heb, maar heb ook geen zin om er negatief tegen aan te kijken.

De conclusie blijft dus dat het misschien niet handig was om zo weinig tijd te besteden aan de voorbereidingen van mijn tentamens, maar daar kan ik nu niets meer aan veranderen. Het is zoals het is. Vandaag (en morgen) ga ik mijn energie wel in mijn studie stoppen en ik hoop dat het genoeg is om deze week iets te maken van mijn tentamens.

10 reacties

 1. Kim

  Het is inderdaad heel erg dubbel!
  Maar vanochtend ben ik met de opdrachten bezig geweest om vervolgens daarna even met mijn moeder naar het winkelcentrum te gaan en ben nu “De Klassieker” (uhum) aan het kijken….soms moet je ook even je gedachten verzetten. Dat merk ik nu ook, want non-stop studeren lukt bij mij dus ook niet.

 2. Marije

  Het lijkt me wel lastig hoor, elke keer zo moeten dubben over hoe je je tijd het beste in kunt delen. Ik heb dat zelf ook wel. Dan maak ik héle grootste plannen om vervolgens weinig te doen. Tegenwoordig probeer ik het wat los te laten en dat voelt veel beter.

 3. Sanne

  Dat was dus één van de vele dingen die ik leerde van de therapeut…. loslaten. Nu lukt het mij nog altijd niet altijd, want ik ben gewoon te perfectionistisch ingesteld, maar het lukt wel steeds beter. Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen? Nu heb ik natuurlijk geen studie en werk ik ook niet volledig.

  Maar tijd voor jezelf nemen is soms wel belangrijk om weer vol energie verder te kunnen.

 4. Lyanne

  Je hebt vast een leuke avond gehad als je naar FC Utrecht – Groningen bent geweest. 😉 En soms is tijd voor jezelf maken belangrijker dan werk en school. Ik vind dat je het goed hebt gedaan!

 5. Quincy

  Probeer alles goed op een rijtje te krijgen en jezelf een beetje op de rails te krijgen, gewoon sterk blijven!

 6. Marlyssa

  Goed geschreven en zo herkenbaar, maar zolang je moe en futloos ben kan e ook nie veel doen! Dus extra tijd voor jezelf is denk ik een goede beslissing geweest. Succes met studeren nu!

 7. Sophie

  Ik ken dat gevoel. Ik stel studeren, naar mijn mening, altijd veel te veel uit. Er is altijd zoveel te doen. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.