Hoe ik tijd vind om te lezen met een baby in huis

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 13

so many booksBron

Lezen met een baby in huis. Niet iedereen komt er aan toe, maar ik probeer het zelf wel. Emmy schreef een tijdje terug hoe zij zoveel boeken kon lezen ieder jaar. Ik vind het absoluut knap als mensen zoveel kunnen lezen, maar zelf lees ik eigenlijk ook niet weinig. In 2015 las ik uiteindelijk 54 boeken. Dat viel me niet tegen. Ondanks mijn zwangerschap en een baby in huis, lukte het me dus nog wel om (gemiddeld) een boek per week te lezen. Dat wil ik graag door zetten in 2016. Tot nu toe gaat het goed, want ik ben al in het vijfde boek bezig en we zijn pas in week 4. Niet slecht dus. Hoe ik dat doe? Ik zet vandaag een aantal tips voor jullie op een rijtje.

Leg de lat niet te hoog

Echt, ik zou heus wel eens de hele dag of avond (of nacht) willen doorlezen als mijn boek leuk of spannend is, maar dat zit er vaak niet in. Voorheen wilde ik altijd per sé een heel hoofdstuk uit lezen, of op zijn minst een witregel af wachten, maar nu lees ik gewoon zolang als ik de tijd krijg of zo lang als ik me kan concentreren. Ik pak het verhaal wel weer op als ik verder ga lezen. Soms lees ik 100 bladzijden en de volgende keer zijn het er maar vijf. Ik probeer tevreden te zijn met dat wat lukt, want het moet leuk blijven. Ik ‘moet’ tenslotte niets.

Kijk waar je zin in hebt

Er zijn zoveel verschillende genres, maar niet alles leest even snel en makkelijk weg. Als ik me niet goed kan concentreren en heel moe ben, pak ik een lekker feel good boek. Dat is dan bijvoorbeeld een young adult verhaal, een spannend fantasy boek of een chick lit. Literatuur laat ik op zo’n moment wel liggen voor een andere keer. Zo’n ‘makkelijk maar leuk’ boek lees ik dan wel snel uit en dan voelt dat voor mij beter.

Zet de TV eens wat vaker uit

Als ik alleen thuis ben, kijk ik weinig TV. Dan pak ik liever een boek. Netflix is leuk, maar als ik naar mezelf kijk dan vind ik lezen belangrijker. Soms lees ik ook als Huib een film, serie of documentaire kijkt. Dan kijk ik soms met een half oog mee, maar ik probeer ook verder te komen in mijn boek.

Benut elk moment

Ik lees het liefst paperbacks, maar die sleep ik niet altijd overal mee naar toe. Ik heb ook een Kindle en die synchroniseert met de Kindle app op mijn telefoon. Hierdoor heb ik mijn e-books altijd en overal bij me. Als ik dus in de bus zit, in een wachtkamer of als ik ergens anders moet wachten, kan ik altijd verder lezen. Ook hierbij geldt dat ik dan lees zolang het kan. Dat zijn misschien geen honderd bladzijden, maar misschien wel weer een hoofdstuk.

Hoe dan ook, ik merk eigenlijk wel dat ik het snelst lees als ik het elke dag doe. Dus of dit nu een klein stukje is of een flink stuk, ik blijf het lekkerst in mijn lees-flow zitten wanneer ik elke dag een boek in mijn handen heb. Lezen met een baby in huis is wat mij betreft zeker mogelijk, maar je moet het wel willen. Als jij het leuker vindt om TV te kijken, te schrijven, te haken of iets anders te doen om te ontspannen, dan is dat natuurlijk ook prima.

Heb jij nog andere tips voor me?

13 reacties

  • Roxanne

   Ik kan het ook niet laten! Al in de kraamweek pakte ik het eerste boek weer op. Dat was een novelle van 100 bladzijden, maar het was een begin.

 1. Sheila

  Ik lees het liefst voordat ik ga slapen. Ik heb weinig slaap nodig (en mijn zoontje van 14 maanden slaapt al een half jaar van 17:30 tot 08:00) en lig vaak pas rond middernacht in bed. Ook op werkdagen. Desondanks lees ik dan nog steeds graag een klein uurtje. Overdag probeer ik het ook wel eens, maar dan doe ik het liefst tijdens mijn lunch die ik weer doe als de kleine slaapt. Genoeg momenten om te lezen eigenlijk.
  Sheila recently posted…Wat toen ík verliefd werd op een ander?My Profile

  • Roxanne

   Wow dan heb je echt een slaperd! 🙂 Nou ja, mijn zoontje slaapt ook van 19.30 tot een uur of 8.00 dus weinig te klagen hier.

 2. Khim

  Knap dat je zoveel boeken kunt lezen. Vorig jaar heb ik echt heel weinig gelezen. Maar ja het gaat om het genieten van het boek en plezier in het lezen, niet in de hoeveelheid boeken je leest. Het moet leuk blijven en het is geen wedstrijd. Ik heb nu ook al 3 boeken gelezen, geniet er met volle teugen van en ook van mijn meisje, mijn meisje is het belangrijkste momenteel 🙂

 3. Galina

  Geen baby hier, maar toch herkenbaar 😉 Ik heb als voornemen voor het nieuwe jaar één avond per week als ‘leestijd’ gereserveerd, de woensdagavond. Soms lukt het maar om een half uurtje te lezen, maar hey, das toch weer een half uurtje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.