Hip taalgebruik

geplaatst in: Werk & studie | 8

Ze zeggen wel eens dat je zo oud bent als je je voelt. Hoewel ik me van binnen het liefst voor altijd 19 zou willen blijven voelen, denkt mijn lichaam daar wel eens anders over. Toch merk ik ook op andere vlakken dat ik ouder wordt, bijvoorbeeld als ik kijk naar het taalgebruik van mensen die jonger zijn dan ik. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘hipster’. Dit woord komt steeds vaker voorbij en ik kon er maar niet precies de vinger op leggen wat het nu precies betekent. Gelukkig was Laura zo vriendelijk om het me even uit te leggen, nadat ik een tweet had geplaatst dat ik niet meer zo goed snap welk taalgebruik ‘in’ is op dit moment.

Ik moest even aan ‘vroeger’ denken. Op het vwo veranderde alles snel. Zo namen we allerlei woorden van elkaar over en wat deze week leuk was, was volgende week misschien alweer ‘uit’. Omdat je er middenin zat, was dat geen probleem. Eigenlijk was ik daar ook niet bewust mee bezig, het ging automatisch. Thuis was het natuurlijk lachen geblazen, want mijn vader probeerde wel met ons mee te doen, maar wat wij ‘cool’ vonden, noemde hij ‘blits’. En tegen de tijd dat hij iets ‘cool’ vond, waren wij alweer drie woorden verder. Als ik daar nu aan terug denk, vind ik het grappig hoe druk ik me daarover kon maken. Het was natuurlijk heel lief van hem dat hij ons bij probeerde te houden, maar ik vond het destijds alleen maar irritant.

Misschien word ik niet zo zeer ouder, maar ga ik me steeds meer echt 28 voelen? De tijd vliegt steeds sneller voorbij, maar er zijn gewoon dingen waar ik me niet druk om kan maken. Hip taalgebruik is er daar misschien één van? Zoals het toen gewoon was dat je van alles van elkaar overnam en met elkaar mee groeide, zo ontwikkel ik nu mijn eigen ’taal’ met de woorden die ik fijn vind om te gebruiken. Dat zal voor- en nadelen hebben. Misschien is het goed er af en toe wel bij stil te staan, omdat het als tekstschrijver of communicatiespecialist handig is de juiste woorden te gebruiken om je doelgroep te bereiken, maar in mijn vrije tijd ben ik gewoon Rox. Ik ben zeker geen hipster, want ik loop niet vooruit op de massa, maar een vrouw die haar eigen keuzes maakt en zich niet meer zo druk maakt over wat ‘de rest’ daarvan vindt.

 

8 reacties

 1. Soysanna

  Door onze puber zitten we soms middenin in de woorden van tegenwoordig en ook manlief pakt nog wel eens wat mee via school. Bijbenen doen we het allang niet meer, want net zoals jij schrijft… wat vandaag in is dat is morgen alweer helemaal uit de tijd.
  En dan ben ik nog iets ouder dan jij… Tijd vliegt inderdaad.

 2. Peet

  Bij hipster dacht ik toch echt aan een onderbroekje. Tja, het zal de leeftijd wel zijn 😉

 3. Lauradenkt

  Het helpt wel dat je actief bent op internet, anders zou je nog nooit van het woord hipster gehoord hebben, denk ik!

  • Roxanne

   En dat is ook weer waar. Ik had het zelf toch net iets anders uitgelegd, maar het werd op verschillende blogs gebruikt en steeds net een beetje anders dus dan ga je je toch afvragen of je wel goed zit met je interpretatie van het woord.

  • Roxanne

   Dat dacht ik dus ook. Een hipster is in dit verband een persoon. Ik zal Laura even quoten: “hipster is iemand die alles wat mainstream is, verafschuwt, omdat hij/zij dat al eerder kende. De hipster draagt een grote bril” Mijn idee is dus dat de hipster ook een beetje een ego heeft, maar dat is eigen invulling, daar zal die hipster zich weinig van aantrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.