Het eiland – Victoria Hislop

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

In 2012 zijn Pel en ik op vakantie geweest op Kreta. Het was een heerlijke week waarin we onder andere het eiland Spinalonga bezochten. Hier vaar je met een boot naar toe. Op de terugweg naar Kreta kreeg ons bootje motorpech en we dreven een tijdje rond. Pel is vrij snel zeeziek en die was vrij stil. Ik zat te kletsen met een oudere dame uit Engeland. Zij vertelde me dat ze ‘Het Eiland’ van Victoria Hislop gelezen had en dat dit verhaal zich voor een deel afspeelt op Spinalonga. Ze maakte me enthousiast en ik zette het boek op mijn wishlist. Deze zomer kwam ik eindelijk aan het lezen van dit boek toe.

Waar het boek over gaat

Alexis weet helemaal niets over het verleden van haar moeder Sofia. Ze weet dat ze uit Griekenland komt en dat ze opgegroeid is in een dorpje op Kreta, maar verder wil ze er helemaal niets over loslaten. Als Alexis met haar vriend op vakantie gaat naar Kreta, vraagt ze haar moeder nogmaals te vertellen over haar achtergrond. In plaats van te vertellen, krijgt Alexis een adres mee en een brief voor een vriendin van vroeger met de vraag of zij iets zou willen vertellen aan haar dochter.

Alexis bezoekt Fotini en geeft haar de brief van Sofia. Fotini vraagt Alexis een paar dagen te blijven, zodat ze haar kan vertellen over de geschiedenis van Sofia en de rest van haar familie. Het verhaal begint in het jaar 1939 met de overgrootouders van Sofia. De familie werd verscheurd door ziekte, ongeluk, oorlog  en geheimen en de familiegeschiedenis is nauw verbonden met het eiland Spinalonga.

Mijn mening over het boek

Persoonlijk vind ik het een pluspunt als ik de plek waar het boek zich afspeelt ken. Dat maakt het makkelijker om je zelf een beeld te vormen bij een verhaal. De meeste boeken spelen zich ergens af waar je nooit geweest bent, maar in dit geval had ik er dus wel een beeld bij. Ik heb fijne herinneringen aan mijn vakantie op Kreta dus voor mij was dit meteen een pluspunt. Anderzijds kreeg ik ook zin om terug te gaan naar zowel Kreta als Spinalonga. Wie weet komt dit er ooit nog van in de toekomst.

Ik vond Het Eiland een mooi verhaal. Het omschrijft de geschiedenis van een Griekse familie op zo’n manier dat het voelt alsof je erbij bent. Het plot draait om meerdere generaties van een familie. Liefde, familie en tragedie komen heel mooi bij elkaar en zijn met elkaar verbonden op een geloofwaardige manier. Er zijn ongetwijfeld veel families op Kreta die op deze manier een familielid verloren zijn. Als je dit boek leest, voel je een beetje wat dit gedaan zal hebben met een Griekse familie in die tijd. Ik vond het een prachtig verhaal en zou het boek willen aanraden aan iedereen die houdt van romantische/historische romans en aan iedereen die iets heeft met de Griekse eilanden en hun geschiedenis.

Titel: Het Eiland
Auteur: Victoria Hislop
Uitgever: Boekerij
ISBN: 0755309510
Genre: Fictie, Geschiedenis
Aantal pagina’s: 420
Waardering: ★★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.