Hardlopen voor dummies

geplaatst in: Familie, Sport | 8

Bron

Het is vandaag precies zes weken geleden dat ik voor het eerst ging wandelen met mijn moeder. Vanaf dat moment zijn we welke week minimaal twee keer drie kwartier tot (iets meer dan) een uur gaan wandelen. Drie weken geleden schreef ik dat ik nieuwe schoenen had gekocht en dat ik het graag wilde volhouden. Tot nu toe is dat wel gelukt, al heeft dat puur met wilskracht te maken. Door toch te gaan lopen na een drukke dag of als ik verkouden ben, met het idee in mijn hoofd dat ik na het wandelen weer op de bank mag ploffen. De wil om te gaan, zal op een gegeven moment ook wel een keer minder worden. Ik ben dus nog steeds erg op zoek naar de juiste motivatie om het vol te houden. Het feit dat ik geld uit heb gegeven aan schoenen, doet mij niet zoveel. Op welke manier kan ik er dan naar kijken zodat het me motiveert om te blijven bewegen?

Toen ik bij Petra las dat zij hardlopen voortaan zou plaatsen onder de noemer ‘gezondheid’ in plaats van ‘hobby’, kon ik het daar alleen maar mee eens zijn. Sporten vind ik namelijk niet leuk, maar het is wel goed voor me. Toch heb ik nog iets meer nodig. Resultaat is misschien wel belangrijk voor me. Na een paar weken ben ik begonnen om de tijd, afstand en route bij te houden met de app Endomondo. Vast leggen dat ik geweest ben, zou een extra motivatie kunnen zijn. Toch vond ik de vooruitgang tegen vallen. We zijn in de tussentijd iets sneller gaan wandelen, maar ik voelde verder geen verschil in mijn conditie en de weegschaal vond er ook niets van. Afvallen is dan wel een bijzaak in dit geval (hoewel het wel fijn zou zijn!), omdat ik in eerste instantie ben gaan wandelen om me fitter te voelen. Het zou toch leuk zijn als ik daar dan iets van merk, op welke manier dan ook.

Vorige week is mijn moeder begonnen met hardlopen in een groep. Vanaf dat moment ben ik met mijn vader gaan wandelen, omdat zij minder tijd had. Ik probeerde een paar keer of ik ook kan joggen op mijn nieuwe schoenen en dat ging goed. Misschien is dat dan de weg naar resultaat? Steeds meer mensen om me heen beginnen met hardlopen dus waarom zou ik dat niet kunnen. Mijn vader bood zich aan als coach en toen was de beslissing snel genomen. Vanmorgen ben ik voor het eerst gaan hardlopen. Het was maar vier keer één minuut, met tussendoor twee minuten wandelen, maar ik vond het nog behoorlijk pittig. Daar liep ik dan, puffend en hijgend, met mijn hartslag in mijn keel. Ik moest en zou die vier minuten uitlopen! Dat is gelukt en ik ben trots op mezelf.

Donderdagavond ga ik weer lopen. Ik hoop natuurlijk dat het steeds makkelijker gaat en dat ik over een tijdje een paar minuten aan één stuk door kan lopen. Dat is uiteraard een kwestie van volhouden en trainen. Een echt doel heb ik nog niet qua tijd of afstand. Ik ga het eerst maar eens proberen en mocht het lukken dan kan ik natuurlijk ook gaan nadenken over een groter doel. Wie weet lukt het me volgend jaar om vijf kilometer te lopen? Zo ver is het voorlopig nog niet, maar ik heb vandaag wel een begin gemaakt.

8 reacties

  • Roxanne

   Ja die ken ik ook. ik vind het alleen erg lastig om alleen te gaan dus ik weet niet of dat voor mij dan ook echt werkt?

 1. Sandra

  Ik vind dat je het nog aardig vol blijft houden. De moed was mij allang in de schoenen gezonken.
  Maar nu vind ik dan toch van mezelf dat ik genoeg beweging krijg. Ik bedoel… ik fiets toch heel wat af naar en van mijn werk en daar ben ik ook nog eens zo 2 uur in beweging met poetsen.

  • Roxanne

   Dan ben je inderdaad al lekker in beweging ja. Ik fiets wel naar mijn stage (die hele 900 meter he?) maar daar zit ik de hele dag op mijn kont achter de laptop!

 2. Rianne

  Ik zou start to run eens proberen! Echt super gezellig om met een hele groep beginners te gaan hardlopen. Volgens mij is het najaarsseizoen net begonnen, maar je kunt eventueel ook alleen de muziek downloaden. Zeker een aanrader!

 3. Naomi

  Hardlopen kan toch zo lekker zijn he! Ik zit te overwegen om een paar keer in de week ’s ochtends te gaan touwtje springen. Niet dat ik niks aan sport doe, maar het lijkt me een leuk bijding. En onwijs goed voor je conditie. Let’s go back to basic, haha!

  Succes, pak ze tijger!

 4. Daan

  Mensen die hardlopen vind ik altijd wel knap. Ik zou het niet kunnen. Ik ga liever fitnessen, dan kun je nog wat wisselen tussen apparaten en zeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.