Groei echo en controle bij de verloskundige

geplaatst in: Gezondheid, Mama | 0

Gisteren was ik in het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor een groei echo en een controle afspraak bij de verloskundige. Ik krijg net als de vorige keer drie keer een groei echo om te kijken of de baby goed groeit. Dit heeft te maken met mijn BMI. Vorige keer was ik hier heel erg blij mee, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nu iets minder waarde aan hecht. Waarom? Marcel was uiteindelijk veel kleiner dan ze ingeschat hadden. We hebben geen idee hoe dit komt en of de echo het fout had, want het kan ook zijn dat de placenta de laatste maand niet goed werkte, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. De verloskundige wil graag extra beeldmateriaal en ik kan nog even fijn naar mijn kleine man kijken. In die zin hoor je me dus niet klagen. Ook heb ik weer een extra setje foto’s voor in het mapje met echofoto’s. Ook erg leuk!

Deze keer had ik Marcel bij me. Normaal probeer ik een afspraak te maken als hij bij mijn (schoon)ouders is, maar dat ging deze keer niet. Op zich ook geen ramp, want het is ook erg leuk om hem bij de zwangerschap te betrekken. Omdat we de groei echo hadden, kon hij dus ook even naar zijn broertje kijken. Hoewel ik dacht dat hij niet echt op zou letten, stond hij de hele tijd naast me en keek hij met ons mee naar het scherm. Hallo baby! De echo was prima. Kleine Pluis groeit op dit moment netjes volgens schema, dus ik maak me dan ook maar geen zorgen. Wel is meneer gedraaid. Ik heb geen idee of hij dat vaker doet, maar bij alle controles van de laatste tijd lag hij steeds met zijn hoofdje naar beneden. Ik ging er dus een beetje van uit dat hij goed lag, maar het lijkt erop dat hij nog een heleboel ruimte heeft om rondjes te draaien. Zolang hij op tijd goed draait, vind ik alles best. Anderzijds is overal natuurlijk een oplossing voor.

Na de echo had ik nog een afspraak staan bij de verloskundige. We bespraken de echo en mijn bloeddruk (die is nog steeds gewoon hartstikke mooi) en ze bekeek mijn buik. Daarna vroeg ik of ze de uitslagen ook kon zien van afgelopen zaterdag.

Wat was er zaterdag? Even voor degenen die dit niet hebben mee gekregen. Ik voelde me vorige week elke dag hartstikke flauw en ik had heel veel last van harde buiken en oefenweeën. Zaterdag zag ik er volgens Pel uit als een wandelend lijk en we belden het ziekenhuis. Hier zijn we de hele middag geweest. In eerste instantie dacht de verloskundige dat mijn bloeddruk laag zou zijn, maar dit was niet het geval. Na een CTG en een echo hebben ze nog bloed geprikt. Hier kwam al uit dat ik bloedarmoede heb en daarom namen ze nog een buisje bloed af waarmee ze een aantal andere waarden konden bepalen. De weeën bleven, maar omdat ik geen ontsluiting had, mochten we daarna weer naar huis. 

Terug naar de afspraak van gisteren. De verloskundige kon inderdaad de uitslagen zien. Daaruit bleek dat mijn ijzerwaarde inderdaad erg laag is. Naast ijzer hebben ze ook een aantal vitamines gecheckt. Met name vitamine D was schokkend laag. Beide moet ik de komende tijd bij slikken. Door mijn gastric bypass weten we niet goed of ik het snel op ga nemen uit supplementen, dus over drie weken wordt er opnieuw gekeken hoe het ervoor staat. Wat het ijzer betreft willen ze dan eigenlijk meteen overgaan op een ijzerinfuus als dit niet voldoende gestegen is. Hoe dan ook hoop ik dat ik me snel beter ga voelen, want ik voel me nog steeds behoorlijk flauw en duizelig. Ik ben blij dat het ziekenhuis het deze keer niet afdeed als ‘het zal je bloeddruk wel zijn,’ maar dat ze verder gekeken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.