Even ontspannen, mevrouw – Mieke Kerkhof

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer | 0

Titel: Even ontspannen, mevrouw
Auteur: Mieke Kerkhof
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9046816486
Genre: Non Fictie
Aantal pagina’s: 143
Waardering: ★★★★

Bij gebrek aan zin, energie en concentratie heb ik mijn bioscoopabonnement voorlopig stop gezet. Deze maand probeerde ik het Kobo Plus e-book abonnement. Ik wilde dit al eerder proberen, maar nu ik niet meer elke week naar de bioscoop ga, heb ik natuurlijk meer tijd over om te lezen. Ik zette allerlei boeken op mijn e-reader en de titel ‘Even ontspannen, mevrouw: belevenissen van een bevlogen gynaecoloog’ trok mijn aandacht.

Waar het boek over gaat

Zondagavond, verloskamer ziekenhuis ’s-Hertogenbosch. Een vrouw ligt te bevallen, echtgenoot aan haar zijde. Veertig minuten later is er een stevige baby geboren. Moeder kijkt liefdevol naar haar kind en vraagt dan aan haar man: ‘Zijn we nog op tijd voor Boer zoekt vrouw?’ Gynaecoloog (‘je kunt je er niks bij voorstellen tot je ermee te maken hebt’) Mieke Kerkhof verzamelde in haar eigen praktijk en onder haar collegae vele honderden oneliners, wijsheden en anekdotes: hilarisch, ontroerend, onthutsend en relativerend.

Mijn mening over het boek

Zwanger zijn is niet altijd leuk, in tegendeel, ik vind het soms best zwaar. Daarom was ik eigenlijk des te nieuwsgierig naar dit boek. Ik vroeg me af of het me zou helpen om alles wat te relativeren. Of dat ik er op zijn minst om zou kunnen lachen. Geloof me, dat laatste is gelukt. Ik lag dit boek ’s nachts te lezen en ik kreeg op een bepaald moment zo verschrikkelijk de slappe lach, dat ik bang was dat ik de hele straat wakker zou maken. In dat opzicht is ‘Even ontspannen, mevrouw…’ dus echt geslaagd leesvoer.

Het boek bevat allemaal korte anekdotes met gebeurtenissen en uitspraken rondom de zwangerschap en de bevalling, maar ook andere gynaecologische onderwerpen komen voorbij. Zo gaat het het ene moment over een stel dat een baby verwacht, maar het volgende hoofdstuk over een oud dametje of een vrouw die in de overgang is. Er komen zowel uitspraken van moeders als vaders voorbij en ook artsen zeggen wel eens vreemde dingen tegen hun patiënten. Sommige situaties zijn heel herkenbaar en anderen weer helemaal niet. Hoe dan ook, kon ik me levendig voorstellen hoe je soms bizarre uitspraken kunt doen tegen een arts. Je bent tenslotte wel eens zenuwachtig, hormonaal of gewoon compleet van de wereld van de pijnstillers. Zelf heb ik achteraf gehoord dat ik de mensen in de verloskamer ook behoorlijk aan het lachen heb gemaakt tijdens mijn bevalling.

Het is absoluut niet het soort boek wat iedereen zou moeten lezen. Iedereen die wel eens een gynaecoloog bezocht heeft, moeder (of vader) is of wel houdt van verhalen met een flinke dosis humor zal ‘Even ontspannen, mevrouw…’ waarschijnlijk wel kunnen waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.