Een maand later

geplaatst in: Gezondheid | 5

Is het pas een maand geleden of al een maand geleden? Hoe dan ook, ik kreeg op 5 maart mijn curettage en dat was woensdag een maand geleden. De tijd verstrijkt en het voelt dan ook alsof we gewoon door moeten gaan met ons leven. Ik heb ook het gevoel dat dit van me verwacht wordt. Meer dan ooit voel ik het taboe wat er toch nog rust op dit onderwerp. Of misschien wel op verdriet in het algemeen? Als het een paar weken geleden is, dan willen mensen het er niet meer over hebben. Dat is geen onwil. Ik denk dat ze het liefst zien dat het goed met ons gaat en dat is natuurlijk goed bedoelt. Het voelt alleen niet altijd zo. Ik voel me daardoor eigenlijk meer alleen dan een maand geleden.

Het gaat over het algemeen best goed met me, voor zover dat op dit moment kan. Ik red me wel, juist omdat ik (helaas) ervaring heb met verdriet en depressieve gevoelens. Ik weet mezelf goed af te leiden en kom mijn dagen prima door. Ook kan ik nog gewoon genieten van de mooie dingen in het leven. In die zin komt het ook wel goed. Toch zijn er bepaalde triggers waardoor de emmer soms opeens overstroomt en dan heb ik het echt even moeilijk. De paniek kan zomaar toeslaan en ik weet niet wanneer. Als ik dan met Marcel ben, wil ik me inhouden en dan stop ik het weg, maar dat lukt niet. Het gevoel wil naar buiten en komt er dan uit in de vorm van angst en paniek. Probeer dan maar eens kalm te krijgen als je dreumes huilt of streken uithaalt. Tot nu toe lukt dat aardig, maar er zijn momenten geweest dat het even niet ging. Gelukkig – voor Marcel – wonen mijn ouders om de hoek. Ik heb tot nu toe wel op tijd om hulp kunnen vragen, maar er is natuurlijk niet altijd iemand anders die het over kan nemen.

Die momenten maken me bang. Moet ik toch niet om extra hulp vragen bij de huisarts of gynaecoloog? Is dat nodig? Kan ik dit dan niet alleen? Natuurlijk zou het geen falen zijn als ik het even niet red, maar ik zou eigenlijk niet weten waar ik dan behoefte aan heb. We kunnen het er uren over gaan hebben, maar het moet een plekje krijgen en dat kost gewoon tijd. Op de momenten dat mijn stresslevel zo hoog oploopt, zou het misschien fijn zijn om een pilletje te kunnen slikken dat alles weer even ‘normaal’ maakt, zodat ik door kan gaan. Toch voelt dat ook niet goed. Ik wil het niet onderdrukken, want zoals ik net al zei, dat gevoel wil er gewoon uit. Het is goed om het te voelen, want het hoort erbij en het is onderdeel van de verwerking.

Misschien is het best een goed idee om deze dingen een keer te bespreken met een hulpverlener, want wie weet kunnen die nog wel een andere vorm van hulp verzinnen waar ik iets aan heb. Toch voelt het alsof de drempel om aan de bel te trekken steeds hoger wordt. Ik had toch geen hulp nodig? Het is toch al een maand geleden? Zo worstel ik dus elke dag met mijn gevoel. Tot nu toe heb ik het gered en ik kan het ook wel. De vraag is alleen of ik het alleen moet willen doen.

5 reacties

 1. Irene

  Cups up, meis. 😉 Qua emoties weet men zich vaak geen raad. Naast het begrip dat luisteren alleen vaak ook goed helpen wil.

  Denk aan je, en leef met je mee…

 2. Petra

  Het leven gaat door… zo’n dooddoener, maar wel de werkelijkheid. Ook de maatschappij verwacht helaas altijd dat je maar door gaat, na een week of twee zal alles wel weer goed gaan is het algemene beeld vaak…
  Maar lady, laat je emoties er zijn. Ga langs de huisarts en praat over je emoties. Door al je ervaringen zullen ze je weinig kunnen leren, maar praten over je onzekerheden en je verdriet neemt vaak al weer wat last weg.
  En probeer niet koste wat kost je emoties te verbergen voor Marcel, hij voelt zeker wel dat jij verdrietig bent, ook al laat je het wellicht niet zien. Vertel hem dat je verdrietig bent, maar dat dat niet door hem komt, knuffel hem, vertroetel hem. Met Fedde heb ik gemerkt dat dat beter gaat, dan wanneer ik krampachtig probeer hem niks te laten zien.
  Na 10 jaar heb ik nu weer een afspraak staan bij de GGZ ondersteuner bij ons op de praktijk, ik vind mezelf te dik en mijn lichaam stoot al het eten af. Het was moeilijk om de hulp te vragen, maar het helpt wel. Hij kan me niks leren, ik ken alle “regeltjes” om mn koppie weer op de rit te krijgen, maar het praten lucht me zoveel op, het maakt het allemaal net wat rustiger in mn hoofd.
  Sterkte vrouwke! Ook al hebben we elkaar al een tijd niet gesproken, leef ik zeker met je mee!

 3. Marieke

  Hey meis het komt zoals het komt. Neem de tijd. Bij mij was de curretage eind mei vorig jaar en ik heb het pas in december echt een plekje kunnen geven. Wat niet wil zeggen dat ik er niet meer bij stil sta. Sterker nog de komende weken denk ik extra, want dan is het een jaar geleden dat ik er achter kwam dat ik zwanger was. Dikke knuff voor jou mop! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.