Draaideuren

geplaatst in: Life | 4

draaideurenBron

Ken je dat? Van die angsten waarvan je rationeel heus wel weet dat ze nergens voor nodig zijn? Ik ben niet snel bang, maar ik krijg echt de kriebels van draaideuren. Vooral van die hele smalle waar je maar met één of twee personen tegelijk in kunt staan. Dit jaar heb ik er heel wat gezien, want elk ziekenhuis heeft een draaideur bij de ingang. Tijdens mijn zwangerschap moest ik er vaak doorheen en nu oma in het ziekenhuis ligt, sta ik er weer regelmatig in. En als je dacht dat het in je eentje geen pretje was, dan moet je het eens proberen met de kinderwagen.

Waar ben ik dan bang voor? Ik hoor het je denken. Andere dingen waar ik niet zo van houd, zijn vliegtuigen en liften. Ik had nooit het idee dat deze dingen met elkaar verbonden waren, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer overeenkomsten ik zie. Het heeft alles te maken met controle, opgesloten raken in een kleine ruimte en niet weg kunnen als er iets gebeurt. Als ik het op die manier bekijk dan valt de draaideur nog wel mee in dit rijtje. Hij draait een klein stukje, je loopt mee en dan ben je er alweer uit. Wanneer hij stil staat, komt dit meestal omdat iemand tegen de deur aan stoot en dan gaat hij vanzelf weer verder. Als de lift stil komt te staan of het vliegtuig in de lucht hangt (want daar gaan we voor het gemak maar even vanuit) dan kun je er niet zomaar uit stappen.

Waar mijn angst voor draaideuren vandaan komt, weet ik niet. Ik heb nog nooit vast gezeten. Wel eens in de lift, maar nooit heel lang en ook niet in mijn eentje. Het is dus een angst die eigenlijk nergens over gaat. Het beheerst mijn leven ook niet. Ik vind het gewoon niet leuk. Ik zal ze ook niet vermijden. Het enige wat ik wel altijd probeer, is wachten tot ik voorop kan lopen. Dan kan ik zelf in de gaten houden dat de draaideur niet stil komt te staan. Dus als je mij een keertje ziet wachten bij een draaideur, dan weet je waarom.

En, waar krijg jij nou écht de kriebels van?

4 reacties

 1. Kim

  Wat een mooie quote!
  Ook al heb je een draaideurfobie, je bent nog steeds een topper haha 🙂

  Maar waar ik écht de kriebels van krijg? Ik weet het zo vlug niet. Ik kom er later op terug 🙂

 2. Anneke

  Ik ben een beetje claustrofobisch aangelegd, dus ruimtes waar alle ramen dicht zitten etc. vind ik al heel eng.

 3. Yvon

  Echte angsten ken ik niet, maar ik merk dat ik sinds kort de kriebels krijg van roltrappen. Klinkt misschien gek, maar er gebeuren daar hier in China regelmatig (dodelijke) ongelukken mee en filmpjes daarvan zijn haast niet te vermijden. Als het even kan neem ik dus tegenwoordig wat vaker de trap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.