De eerste hapjes

geplaatst in: Espen, In de keuken | 0

Wanneer is het tijd voor de eerste hapjes en wat is nu de beste methode om met vaste voeding te beginnen? De meningen zijn hier enorm over verdeeld en ik heb geen idee wat het juiste antwoord is. Wat ik wel weet, is dat mijn jongens enorm verschillen op dit punt. Bij Marcel ging het allemaal vanzelf en Espen lijkt er wat meer moeite mee te hebben.

Reflux

Marcel had als baby veel last van reflux. Hij had medicijnen en we hadden af en toe een afspraak bij een kinderarts. Ook was hij erg mager. Toen hij 14 weken was, zei de kinderarts dat ik met groentenhapjes mocht beginnen. Ze vond dat hij er klaar voor was. Ik vond dat erg vroeg, maar volgde haar advies wel op. Nog dezelfde avond gaf ik hem wat gepureerde wortel. Het bakje ging leeg. Vanaf dat moment gaf ik hem elke dag wat groenten en een paar weken later voegden we daar fruit aan toe. Hij vond bijna alles lekker en ik had enorm veel plezier in het bedenken van allerlei nieuwe smaken en combinaties. Inmiddels is hij 3 en hij is nog steeds een goede eter. Ik kan serieus niets verzinnen wat hij echt niet lust. Wat eten betreft heb ik dus met Marcel niets te klagen.

4 maanden

Toen Espen vier maanden was, werd ik alweer enthousiast. We mochten langzaam wat nieuwe dingen gaan proberen. We begonnen weer met gepureerde wortel. Dat vond Espen niets. Misschien lag dat niet aan de wortel, maar hij vond het lepeltje op zich al raar. Dat leek me dus een kwestie van doorzetten. Wortel leverde vieze gezichten op, dus na een paar keer probeerde ik iets anders. Het werden sperziebonen. Ook dit werd uitgespuugd. Misschien was hij er nog niet aan toe? Na heel wat proberen, heb ik één soort groenten gevonden die hij wil eten: Courgette. I know, dat is lekker random.

Dat lepeltje blijft wel een ding. Hij werkt het eten net zo hard weer naar buiten met zijn tong. Dat geeft mij het gevoel dat hij nog niet aan vast voedsel toe is. Toch wilde ik blijven oefenen. Deze week heb ik hem ook fruit gegeven. Hoewel ik eigenlijk altijd dacht dat de groenten eerst moesten, wilde ik wel weten wat hij ervan vond. Appel is toch wel een hit. Bij fruit komt ook een deel terug naar buiten, maar hij kijkt er in ieder geval blijer bij.

We blijven het gewoon proberen. Espen is nog geen 6 maanden oud, dus hij moet nog niets. We blijven lekker oefenen. En ach, ieder kind gaat uiteindelijk een keer eten, dus ergens wil ik me er ook niet te druk om maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.