Commando Papa – Neil Sinclair

geplaatst in: Boeken en ander leesvoer, Familie | 1

commando papaTitel: Commando Papa
Auteur: Neil Sinclair
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 4520 805 3
Genre: Lifestyle
Aantal pagina’s: 192
Waardering: ★★★★★

Uitgeverij Karakter stuurde ons een recensie-exemplaar van het boek Commando Papa, een boek wat vaders helpt bij het overleven van de eerste drie jaar van hun kind.

Waar het boek over gaat

Voor de meeste stellen is het moment dat hun baby geboren is het begin van een spannend nieuw leven als ouders. Ze kunnen worden overweldigd door het gevoel van verantwoordelijkheid voor dit kleine wezentje, en in de eerste dagen en weken dringt het besef door dat bij elke taak een groot organisatietalent komt kijken; voor een baby of jong kind zorgen lijkt wel een militaire operatie! Commando papa is een geweldige handleiding voor kersverse vaders (en vooruit, ook moeders). Het boek is beknopt en klein genoeg om mee te nemen, maar bevat veel stap-voor-stap-instructies voor alles wat je moet doen met babyÂ’s en peuters. Het boek is geschreven als een soort militair handboek en bevat daardoor hilarische omschrijvingen. Bovendien staan er eenvoudige, heldere richtlijnen in voor allerlei zaken, van het voorbereiden van het basiskamp (het huis voorbereiden op de komst van de baby), de komst van nieuwe rekruten (hoe overleef je de eerste 24 uur) tot bomopruimingen (vieze luiers wegwerken) en het inpakken van de nooduitrusting (alledaagse benodigdheden).

Wat ik vond van het boek

Als (aanstaande) mama heb ik stapels boeken gelezen over de zwangerschap, baby’s en wat daarna komt. Voor vaders is dit over het algemeen minder vanzelfsprekend. Uiteraard zijn er ook mannen die (graag) boeken lezen, maar het is me wel opgevallen dat er niet veel goede boeken zijn voor vaders. De meeste boeken spraken mijn vent in ieder geval niet aan. Dat was bij Commando Papa anders. Ik keek als moeder naar dit boek, dat is natuurlijk al anders.

Het taalgebruik vind ik grappig. Voor alles zijn woorden uit het leger gebruikt, iets wat mijn vriend wel aanspreekt en waarvan ik dus ook weet dat hij dit goed kan lezen. Als je minder kennis hebt van de landmacht is dit ook geen probleem. Alle gebruikte termen worden vaak genoeg uitgelegd en je kunt ze achterin ook terug vinden in een handige lijst.

Inhoudelijk was ik ook wel blij met het boek. Het beslaat de eerste drie levensjaren van de baby, iets wat handig is. Zo heb je er voor langere tijd iets aan. Als je het mij vraagt, komen de belangrijkste onderwerpen aan bod in dit boek. In twaalf hoofdstukken wordt stap voor stap beschreven hoe de vader zich kan voorbereiden op de komst van de baby en hoe het daarna verder gaat met de verzorging, het voeden en de opvoeding. Voor elke situatie wordt een lijst gemaakt met de producten die nodig zijn voor de handelingen en wat je eventueel mee moet nemen als je naar buiten gaat.

Kortom, als de manier van schrijven je aanspreekt, is Commando Papa absoluut een handig naslagwerk voor mannen. Ik zeg bewust naslagwerk. Omdat het boek zo overzichtelijk is opgezet en je zowel via de inhoudsopgave als via een register kunt zoeken op onderwerp, kun je het boek er ook prima bij pakken op het moment dat je met vragen zit. Dit betekent dat je het niet alleen van achter naar voren kunt lezen, maar dat het ook geschikt is voor vaders die af en toe iets op willen zoeken.

Wat Huib vond van dit boek

In eerste instantie ben ik geen groot fan van boeken, maar voor dit boek heb ik toch maar een uitzondering gemaakt om eens te lezen. Het is een leuk idee dat het boek juist de vaders aanspreekt en niet de vrouwelijke kant van het ouderschap. De humor maakt het dat het lekker leest, en de tips die er in staan zijn daadwerkelijk interessant. De teksten zijn vooral positief geschreven, kort en krachtig met toch voldoende informatie voor alles vanaf het huishouden tot en met omgaan met ‘vijandigheden’ zoals driftbuien en tot slot ook een gedeelte eerste hulp wat heel handig is.

Commando Papa is te koop bij de (online) boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.